Log in

Καραμανλής προς Μπους: «Οποιαδήποτε Μακεδονία»

Ένοχη σιωπή στη ΝΔ, καθώς το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για το τι είχε συμφωνήσει ο Κώστας Καραμανλής σχετικά με την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα ωστόσο ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε η Πειραιώς προέβησαν σε επίσημες ανακοινώσεις  ή δηλώσεις διάψευσης.

Γράφει ο: 

Να σημειωθεί πως η εφημερίδα Documento δημοσιεύει επιστολή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με την οποία, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, δεχόταν την εκχώρηση ονόματος και γλώσσας και φέρεται να είχε ταχθεί υπέρ της λύσης με το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» και χωρίς να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση για τη γείτονα χώρα.

Αναλυτικά, το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, που υπογράφει να σημειωθεί ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, αναφέρει ότι «Η επιστολή του Κώστα Καραμανλή στάλθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο προς «την αυτού εξοχότητα Γ. Μπους» στις 8 Απριλίου του 2005. Η ελληνική πλευρά έχει ενημερωθεί για όσα προβλέπει το σχέδιο του διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς, το οποίο έχει κατατεθεί ως προσχέδιο απόφασης.

Ο Κ. Καραμανλής τοποθετείται ο ίδιος επί του προσχεδίου και εκφράζει την άποψη της ελληνικής πλευράς και ενώ τον Νοέμβριο του 2004 οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Έχει σημασία επίσης ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει πάρει ήδη την απόφαση να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις που κατοχυρώνουν το όνομα «Μακεδονία» για τους γείτονες, χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε ενημέρωση και συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δηλαδή ενώ έως τότε το αφήγημα της ΝΔ προς τους...»μακεδονομάχους» προτάσσει μη διαπραγμάτευση του ονόματος και πολιτική συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, ο πρωην πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει ακριβώς το αντίθετο.

Ο Κ. Καραμανλής λοιπόν παίρνει θέση στο σχέδιο Νίμιτς απευθυνόμενος στον πρόεδρο Μπους, λέγοντας «Αυτή η πρόταση απέχει από τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε ως βάση για την επίτευξη λύσης. Όπως είχα την ευκαιρία να σας ενημερώσω, στην επιστολή μου με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2004, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει γρήγορα τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Επί 15 χρόνια, διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν την επίτευξη λύσης μεταξύ των δύο κρατών. Προσωπικά είμαι έτοιμος να στηρίξω μία συμφωνία τώρα».

Δηλαδή αποδέχεται το σχέδιο Νίμιτς για την ονομασία της πΓΔΜ  λέγοντας ακόμη «Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ονομασία από τον ειδικό διαμεσολαβητή είναι Republika Makedonija-Skopje» με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστη. Αυτή η ονομασία θα χρησιμοποιείται για κάθε επίσημη χρήση, εντός του συστήματος του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση ενθαρρύνει κι άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και κράτη να επιλέγουν το προαναφερθέν όνομα για κάθε διεθνή επίσημη χρήση. Το συνταγματικό όνομα «Republika Makedonija» θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση εντός της FYROM, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην συμφωνία της Οχρίδας του 2001»!

Με άλλα λόγια ο Κ. Καραμανλής λέει «ναι» και στα τρία πράγματα που προβλέπει το σχέδιο Νίμιτς, δηλαδή:
- η επίσημη ονομασία στον ΟΗΕ είναι «Μακεδονία-Σκόπια».
- οι χώρες της υφηλίου μπορούν να ονομάζουν όπως θέλουν την πΓΔΜ και απλώς ο ΟΗΕ θα ενθαρρύνει (δεν θα απαιτήσει) τα κράτη – μέλη να βάζουν και την λέξη Σκόπια και το τρίτο ότι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ
- μη υποχρέωση της γείτονος χώρας για αλλαγή του Συντάγματός της.

Τη συνταρακτική αποκάλυψη του Documento επιβεβαιώνει πλήρως ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός με διαρροή κύκλων του σύμφωνα με την οποία σημειώνεται πως το έγγραφο εστάλη «σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση» και πως «δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Ο πρωην πρωθυπουργός δηλαδή ισχυρίζεται ότι επειδή υπήρχε κίνδυνος οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την πΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία, η «τακτική» όπως την χαρακτηρίζει αυτή κίνησή του έγινε «προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008». Βέβαια στο Βουκουρέστι βέτο δεν υπήρξε ποτέ καθώς  η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν ήταν τελικά στην ημερήσια διάταξη των κρατών μελών. 

Να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα επιβεβαιώνει ουσιαστικά και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ, Κουμουτσάκος, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter αφού κάνει λόγο «σκόπιμα αποσπασματική παρουσίαση ενός τμήματος της τότε διαπραγμάτευσης» τονίζει ότι πρόκειται για «άθλια προσπάθεια παραμόρφωσης της ιστορίας»