Log in

Τσίπρας ΣΚΑΪ: Χρειάζονται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη – η ΝΔ υιοθέτησε τη γραμμή Σαμαρά στο Μακεδονικό

Σκληρή ήταν η αντιπαράθεση για τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα, κατά την χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ. Μια συνέντευξη που λόγω της κόντρας που ανέδειξε, έδωσε την εντύπωση «άτυπου debate» χωρίς όμως την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην απέναντι πλευρά…

Γράφει ο: 

Ο πρωθυπουργός παραχώρησε μια συνέντευξη που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, όμως δεν ρωτήθηκε ούτε για τα ελληνοτουρκικά, ούτε για το Ασφαλιστικό, δύο ζητήματα «καυτής» προεκλογικής επικαιρότητας. Ρωτήθηκε όμως μετ’ επιτάσεως για το ζήτημα Πετσίτη, για τις διακοπές του στο κότερο, για το Μάτι και τους τότε χειρισμούς και για το ενδεχόμενο της αποφυλάκισης των τρομοκρατών της 17Ν, ελέω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα. Βέβαια ο πρωθυπουργός δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και επανέλαβε για fakeειδήσεις που κατασκευάζονται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές…

Ακόμα και έτσι πάντως, ειδικά στο σκέλος του Μακεδονικού, αφού κατηγόρησε τον ΣΚΑΪ για διχαστική τακτική ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «μέμφομαι τη ΝΔ σήμερα που έχει υιοθετήσει τη γραμμή Σαμαρά και έβγαλε τον κόσμο στο δρόμο, για να λέει ότι η Μακεδονία είναι μία, ενώ είχαν συμφωνήσει κάτι άλλο. Δεν τα έβγαλα εγώ, εσείς τα βγάλατε».

Για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας, αφού εκτίμησε ότι δεν υπήρξε μαύρισμα άλλα έκφραση «δυσαρέσκειας από τους πολίτες» πρόσθεσε ότι το κόμμα του «πήρε ένα ποσοστό που το κατατάσσει στα ισχυρότερα κεντροαριστερά κόμματα στην Ευρώπη, είμαστε τρίτοι μετά την Πορτογαλία και την Ισπανία. Όμως η διαφορά από το πρώτο κόμμα, τη ΝΔ, ήταν μεγάλη. Υπήρχε ένα βουβό κύμα από τους πολίτες και γι’ αυτό εξήγγειλα πρόωρες εθνικές εκλογές».

Σχετικά με το μήνυμα που πήρε από τις ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ένα μεγάλο μέρος των πολιτών μας χρεώνει ότι δεν βγήκαμε από τα μνημόνια τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε».

«Λειτουργείτε λες και η χώρα ξεκίνησε το 2015», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ. «Εσείς ζητήσατε να απολογηθεί ο κ. Καραμανλής που άφησε τη χώρα με 24 δισ. ευρώ έλλειμμα; Ή που ο κ. Σαμαράς άφησε την χώρα με 28% ανεργία και άδεια ταμεία;»«Εμείς πήγαμε σε εκλογές το 2015 με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Το 2009 η χώρα δεν γνώριζε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2015 είπε την αλήθεια στο λαό και ξεκαθάρισε ότι θα συγκρουστεί με την ΕΕ. «Αν το παιχνίδι ήταν στημένο από την Ευρώπη και δεν τα κατάφερα αυτό είναι άλλο. Όμως τότε πήγα σε εκλογές.Μιλάω από καρδιάς και παραδέχομαι και τα λάθη μου. Το 2015 έκανα μια πολύ δύσκολη επιλογή. Είναι άλλο ένας κεντρώος πολιτικός να συγκρούεται, αφήστε με να παραδεχτώ και τις λάθος επιλογές μόνος μου. Προφανώς έχω ευθύνη για τις επιλογές σε πρόσωπα (Βαρουφάκης). Ήταν λάθος επιλογές και τις πλήρωσα. Η επόμενη κρίσιμη επιλογή ήταν να οδηγηθούμε στις κάλπες. Να δώσουμε τη δυνατότητα να βγει το πρόγραμμα και εν τέλει βγήκε.»

«Αν θέλετε μπορείτε να μου καταλογίσετε άγνοια κινδύνου. Απλώς οι άλλοι, οι Ευρωπαίοι, ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι»…

«Είχαμε την αφέλεια ότι η Ευρώπη θα δεχόταν τη λαϊκή ετυμηγορία», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός. «Όμως ο Σόιμπλε έφτιαχνε το άλλο σενάριο». «Έκανα μια επιλογή με μεγάλο προσωπικό και πολιτικό κόστος, να μείνει η χώρα στον πυρήνα του ευρώ. Δεν πιστεύω ότι υπογράψαμε χειρότερη συμφωνία. Μας είχαν στριμώξει στον τοίχο χωρίς καμία διέξοδο, το έχω πει και στη Μέρκελ αυτό και το έχει καταλάβει».

Μεσαία τάξη

Για το ζήτημα της τιμωρίας του ΣΥΡΙΖΑ από τη μεσαία τάξη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «υπάρχει ανάγκη για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, ειδικά στη μεσαία τάξη. Όμως το 83% των φόρων μπήκε στο 1ο και στο 2ο μνημόνιο και μετά μπήκε ένα άλλο 17%. Η μεσαία τάξη τότε έχασε ετησίως 5.300 ευρώ και από το 2015 έως το 2017 έχουμε επιστροφή 600 ευρώ ετησίως. Θα μου πείτε ότι αν κάποιος χάνει πεντέμιση χιλιάρικα και κερδίζει 600 ευρώ τότε είναι θυμωνμένος», παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «υποχρέωση ηθική και κοινωνική και δημοκρατική να προστατεύσει η κυβέρνηση τους πιο αδύναμους. Η Ελλάδα το 2015 ήταν στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Είχε χιλιάδες ανθρώπους στα συσσίτια. Αυτό το μοντέλο ήθελε το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Μα αυτά τα επιδόματα έχουν δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους να ζουν με αξιοπρέπεια.»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι «οι ελεύθεροι επαγγελματίες πραγματικά ζορίζονται, αλλά στα χρόνια μας έχουν δημιουργηθεί πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όλα τα θετικά συμβαίνουν γιακάποιο λόγο επειδή εμείς κάνουμε κάτι καλό. Για παράδειγμα πετύχαμε άμεσες ξένες επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ, που είναι ρεκόρ δεκαετίας.»

«Είναι άδικο να λέτε ότι εγώ είχα την ταξική επιλογή ότι ήθελα να χτυπήσω τη μεσαία τάξη. Εγώ δεν γεννήθηκα στην κορυφή του Ολύμπου, ξέρω τι γίνεται στους πρόποδες, γεννήθηκα σε μια γειτονιά της Αθήνας, ζω σε μια τέτοια γειτονιά. Τα σαλόνια δεν τα μέμφομαι, αυτά που έχουν φτιαχτεί με έντιμη εργατικότητα. Μέμοφομαι αυτά που έχουν φτιαχτεί με offshore», ήταν το δεικτικό σχόλιο του πρωθυπουργού αναφορικά με την περιουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Novartis

Η συνέντευξη αναλώθηκε σε μεγάλο βαθμό και για το σκάνδαλο της Novartis. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την άποψη ότι θεωρεί τη συγκεκριμένη υπόθεση ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα γιατί αφορά το φάρμακο. «Η χώρα είχε φαρμακευτική δαπάνη 4 δισ. ευρώ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό. Εκείνη την περίοδο η Novartis είχε εσωτερική πληροφόρηση ενώ είχε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, είχε τη δυνατότητα να μην χάσει 20%, αλλά μόνο 2% γιατί πούλησε λίγο πριν από το PSI»…

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει την υπόθεση, αφού έστειλε η εισαγγελία διαφθοράς την σχετική δικογραφία στη Βουλή. «Να βρισκόμαστε και απολογούμενοι πάει πολύ. Αντί να απολογείται ο πρώην πρωθυπουργός γιατί ο κ. Φρουζής είχε τη δυνατότητα να συνομιλεί τόσο τακτικά και τόσο συχνά με κάποιους από την τότε κυβέρνηση»…

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα πάρει καιρό μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη για το θέμα. «Τον Παπαντωνίου τον έψαχνε η δικαιοσύνη επτά χρόνια, μην βιάζεστε. Πάντως ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έκανε ποτέ μηνύσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός κ. αμαράς είπε ότι θα σας πάω μέχρι τέλους. Όχι μόνο δεν έχω να φοβηθώ τίποτε από αυτό το θέμα, άλλοι έχουν να φοβηθούν. Αφορά το φάρμακο, είναι τεράστια καραμπινάτη σκευωρία, βλέπουμε με ποιο σκανδαλώδη τρόπο ωφελήθηκε μια εταιρία».

Για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, να βάλει «στο συρτάρι» το προεδρικό διάταγμα με τις τοποθετήσεις των νέων προσώπων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το κουβέντιασε μαζί του. «Ο ΠτΔ είναι εγγυητής του πολιτεύματος. Μέχρι σήμερα έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα. Κουβεντιάσαμε γι’ αυτό μου είπε ότι ως εγγυητής του πολιτεύματος, δεν θέλει να κάνει τις ανακοινώσεις του την τελευταία εβδομάδα των εκλογών για να μην μπει η δικαιοσύνη στην πολιτική αντιπαράθεση. Σέβομαι την απόφασή του, όσο και αν δεν συμφωνώ, αλλά πιστεύω ότι μετά τις εκλογές θα κάνει ότι πρέπει».

Για την τραγωδία στο Μάτι, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν γνώριζε για τους νεκρούς πριν από την κρίσιμη σύσκεψη το βράδυ της πυρκαγιάς. Μόλις όμως έφυγαν οι κάμερες ενημερώθηκε γι’ αυτό το ενδεχόμενο και έκανε αμέσως μετά σχετική δήλωση. «Την επόμενη μέρα ζήτησα να συγκλιθεί το υπουργικό συμβούλιο, πήρα πάνω μου διαχρονικές ευθύνες που δεν είχα. Πήρα πάνω μου όλη την ευθύνη, έχουν χτιστεί σπίτια και οικισμοί ολόκληροι πάνω στη θάλασσα και έχουν πάρει και ρεύμα».

Για τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο, ο πρωθυπουργός μίλησε για μια συνεργασία που έγινε «προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να σταθεί στα πόδια της για να διεκδικήσει ότι καλύτερο μπορούσε για τον ελληνικό λαό. Ήταν μια λύση όχι κανονικότητας, το μνημόνιο αναδιάταξε τις πολιτικές γραμμές, έφερε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μαζί με το ΛΑΟ.Σ. Όταν φτάσαμε όμως στο Μακεδονικό, που συνέπεσε με την έξοδο από τα Μνημόνια, τότε έκλεισε και τυπικά αυτός ο κύκλος».

Για το εάν αδειάζει πολιτικούς του συντρόφους (πχ Αλαβάνο, Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου, Καμμένο), ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι τους στηρίζω ίσως και περισσότερο από όσο θα έπρεπε» είπε χαρακτηριστικά. Ειδικά για τον κ. Καμμένο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «δεν τον έριξα από το σκάφος, αλλά ολοκληρώθηκε ένας κύκλος και με επιτυχία σε ότι αφορά το σκέλος της ολοκλήρωσης της διάσωσης της χώρας και τηςεξόδου από τα μνημόνια». Ειδικά για την περίπτωση Κοτζιά ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν τον θυσίασε. «Έπρεπε να αντέξει και να παραμείνει.

Έχω δύο πολιτικά τέκνα σε αυτή τη θητεία μου με επώδυνους τοκετούς, το ένα είναι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια και το άλλο η συμφωνία των Πρεσπών». Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έχει αναλάβει και την πολιτική ευθύνη και έμπρακτα έχει ζητήσει συγνώμη για πολλά κακώς κείμενα. «Αυτό που εισπράττω είναι ότι ένα μέρος του κόσμου είναι δυσαρεστημένο. Βλέπω δυσαρέσκεια και κόπωση, βλέπω όμως και μεγάλη αγάπη ενός κόσμου προς το πρόσωπό μου, όπου βρεθώ και όπου σταθώ»…