Log in

Το «μαξιλάρι της ανοησίας»

Περισσεύει η ανοησία σε κάποιους νεοδημοκράτες και Κιναλίτες οι οποίοι παριστάνουν τους επαΐοντες με την οικονομία και την αγορά. Στο άγχος τους πάνω να τσιμπήσουν λίγα ψηφαλάκια παραπάνω, αραδιάζουν ανοησίες πρωτοετούς φοιτητού οικονομικής σχολής και εκτίθενται ανεπανόρθωτα.    

Γράφει ο: 

Όπως ο εκ μεταγραφής, συμπαθέστατος κατά τα άλλα, υποψήφιος της Ν.Δ. που δήλωνε το μεσημέρι σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν «μαξιλάρι» ασφαλείας γιατί δεν το χρειάζονται». Και το έλεγε αυτό για να αποδώσει το δικό μας «στην ανίκανη κυβέρνηση Τσίπρα που το χρειάζεται γιατί δεν μπορεί η χώρα να δανειστεί από τις αγορές».  

Κατ΄ αρχάς Γερμανία και Γαλλία πράγματι δεν χρειάζονται τέτοιο «μαξιλάρι» γιατί δεν βρέθηκαν σε μνημόνιο. Γιατί τα ομόλογα της Γερμανίας είχαν σχεδόν μια δεκαετία αρνητική απόδοση επειδή ακριβώς λεηλατήθηκε με τα μνημόνια η Ελλάδα και ο υπόλοιπος Νότος της Ευρώπης. Το πιο σημαντικό όμως είναι άλλο. Παραβλέπουν, συνειδητά βεβαίως, οι «οικονομολόγοι» και οι οικονομολογούντες της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ ότι η Γερμανία βρίσκεται στο ναδίρ της ανάπτυξης της κατά την τελευταία 5ετία, για αυτό κλονίζεται η Μέρκελ, ενώ ο Μακρόν τα έδωσε όλα στους Γάλλους τα Χριστούγεννα για να μην πέσει. Τα «κίτρινα γιλέκα» αποτελούν προϊόν της βαθειάς στασιμότητας της γαλλικής οικονομίας.

Εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι

Από τα άγραφα. Για να παίρνεις χάπια, προκειμένου να τους αντέξεις.  

Ποιοι κατηγορούν το «μαξιλάρι» των 33 δις και την οικονομική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα; Αυτοί που μόλις σήμερα επαναφέρουν το ζήτημα της «πιστοληπτικής γραμμής». Αυτοί που θέλουν να ξαναφέρουν το ΔΝΤ και να μας αιχμαλωτίσουν σε 4ο μνημόνιο. Αυτοί που μας χρεοκόπησαν και ουσιαστικά έκλεισαν τις τράπεζες, αφού επί των ημερών τους οι τράπεζες δεν μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την αγορά και την ανάπτυξη. Αυτοί που μας πέταξαν έξω από τις αγορές.

Αυτοί, λοιπόν, οι οικονομικοί φωστήρες της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, ζητάνε τα ρέστα από τον Πρωθυπουργό, που κατάφερε: Να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια και να την επαναφέρει στις αγορές. Το δεκαετές καταγράφει ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών πλησιάζοντας το 2%, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών ξαναστήθηκε στα πόδια του και βρίσκεται σε υψηλό 17 μηνών. Όλα αυτά όμως τα αποδίδουν στον Μητσοτάκη που έρχεται. Ναι, οι αγορές δάνεισαν στις 5 Φεβρουαρίου 2,5 δις ευρώ στην Ελλάδα (με επιτόκιο 3,45%) και άλλα 2,5 δισ. στις 12 Μαρτίου με 3,875%, επειδή θα έλθει κάποια στιγμή ο (οποιοσδήποτε) Μητσοτάκης. Δεν τα δάνεισαν όλα αυτά ούτε επενδύουν τα κεφάλαια τους στις μετοχές μας, επειδή η οικονομική πολιτική Τσίπρα αποδίδει και η οικονομία ανακάμπτει μέσα σε ένα ζόρικο οικονομικό ευρωπαϊκό και δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η δημοπρασία του Ιουνίου

Η πλάκα είναι ότι την ώρα που αμολάνε αυτές τις κοτσάνες για να τις μασουλάνε οι αδαείς, εντάξει δεν είναι λίγοι, την ίδια ώρα ο ΟΔΔΗΧ στην δημοπρασία του Ιουνίου στην έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας άντλησε 1,625 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,23%. Επιτόκιο κατά 18 μονάδες βάσης χαμηλότερο σε σχέση με την πώληση του Μαΐου (0,41%).

Υ.Γ. Για την ελληνική «μεσαία τάξη» του Χρηματιστηρίου. Το Χρηματιστήριο το διέλυσαν Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. δύο φορές. Το ΄99 και με το Καστελόριζο. Τα υπερκέρδη τα είχαν πάντα για τα golden boys του City και για εσάς τα κουκούτσια. Κι αν...