Log in

Γ. Κουμουτσάκος: «Μονόδρομος οι νέες εκλογές, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της Ν.Δ.»

Χωρίς αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, οι νέες εκλογές μοιάζουν μονόδρομος, υποστηρίζει μιλώντας στην «F&M Voice», ο τομεάρχης Εξωτερικών και υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Γράφει ο: 

Επισημαίνει πως με την απλή αναλογική «ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε να βάλει βόμβα όχι μόνο στα θεμέλια της επόμενης διακυβέρνησης, αλλά και στο μέλλον του τόπου, ενώ αναφερόμενος στην κρισιμότητας των εκλογών, σημειώνει ότι «την επόμενη μέρα, η χώρα θα πρέπει να κυβερνηθεί με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν υπάρχει περιθώριο αναζήτησης αβέβαιων λύσεων».

Με αφορμή την προκλητική στάση της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε μια παράλογη και αυτοκαταστροφική ενέργεια, γνωρίζοντας ότι είναι διπλωματικά απομονωμένη», ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αποκαλύψεις επιστολών Καραμανλή και Μολυβιάτη, υποστηρίζει: «Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στα χέρια μας για να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας κι εκείνοι που συμφώνησαν σε μια επιζήμια συμφωνία, δεν μπορούν να κουνούν το δάκτυλο».

Ποιο είναι το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου; Θεωρείτε δεδομένη τη νίκη και την αυτοδυναμία της ΝΔ;

Δεδομένο δεν θεωρώ τίποτα. Όλα κρίνονται μέχρι το τέλος. Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού κι αυτό δεν είναι απλώς σχήμα λόγου. Είναι απόλυτη πραγματικότητα. Η κρισιμότητα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, έγκειται στην 8η, καθώς την επόμενη μέρα η χώρα θα πρέπει να κυβερνηθεί με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν υπάρχει περιθώριο αναζήτησης αβέβαιων λύσεων.

Ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνον στα οικονομικά ζητήματα αλλά και σε αυτά της εξωτερικής μας πολιτικής. Αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο στους πολίτες. Καμία ψήφος χαμένη. Καμία ψήφος πειραματισμού. Χρειαζόμαστε μια στιβαρή και σταθερή διακυβέρνηση αυτοδυναμίας. Αυτό δεν είναι κομματική επιδίωξη. Είναι εθνική προτεραιότητα.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών ή πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

Χωρίς αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, οι νέες εκλογές μοιάζουν μονόδρομος αυτή τη στιγμή, όπως φαίνεται πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό. Ορθώς επισημαίνετε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, όπως διαβρωτικά επεδίωξε ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας βόμβα όχι μόνο στα θεμέλια της επόμενης διακυβέρνησης, αλλά και στο μέλλον του τόπου. Γι’ αυτό, πιστεύω ειλικρινά ότι στις 7 Ιουλίου ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις ευθύνες μας, μπροστά στην κάλπη για την πορεία της πατρίδας μας.

Ανησυχείτε μήπως η Τουρκία και ο Ερντογάν εντείνουν την προκλητικότητα τους μ’ ένα «θερμό επεισόδιο» α λα Ίμια, με αφορμή μάλιστα τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας;

Όσο συσσωρεύεται και διατηρείται η ένταση που δημιουργεί μονομερώς η Άγκυρα στην περιοχή μας, εκ των πραγμάτων μπαίνουμε σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας. Γι’ αυτό και θεωρούμε σημαντικό η παρούσα γεωπολιτική υπερθέρμανση να εκτονωθεί το ταχύτερο. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε μια παράλογη και αυτοκαταστροφική ενέργεια, γνωρίζοντας ότι είναι διπλωματικά απομονωμένη, έχοντας πανταχόθεν ανοικτά μέτωπα. Εάν πάντως, η Άγκυρα περάσει το κατώφλι της λογικής, η Ελλάδα έχει την απαραίτητη αμυντική και διπλωματική ισχύ. Και βέβαια πάνω απ όλα την αποτρεπτική ισχύ την εθνικής μας ενότητας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα τηρηθεί ή θα ακυρωθεί από μια κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Δυστυχώς η συμφωνία αυτή, την οποία χαρακτηρίσαμε από την πρώτη στιγμή επιζήμια, ήδη εφαρμόζεται και έχει δημιουργήσει ξεκάθαρα τετελεσμένα. Χάθηκε, μάλιστα και το πιο ισχυρό όπλο που είχε η χώρα μας, το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Από την πλευρά μας, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στα χέρια μας για να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας.

Θα προχωρήσουμε σε μια διεθνή εκστρατεία πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης, έτσι ώστε να επαλειφθεί και η παραμικρή παρανόηση, παρερμηνεία ή εντύπωση, που θα αμφισβητούσε έστω και κατ’ ελάχιστον ποια είναι η πολιτιστική και ιστορική φυσιογνωμία, η κληρονομιά και ταυτότητα της Μακεδονίας μας. Και βέβαια, έχει γίνει σαφές προς όλες τις πλευρές, ότι με κυβέρνηση Ν.Δ., η Ελλάδα δεν πρόκειται να απεμπολήσει κανένα δικαίωμα που της δίνει η θέση της ως κράτος μέλος της Ε.Ε.

Πως σχολιάζετε τις αποκαλύψεις επιστολών Καραμανλή και Μολυβιάτη σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες με τις οποίες φαίνεται η τότε κυβέρνηση να συναινεί σε μια βάση διαπραγμάτευσης για διπλή ονομασία με τον όρο «Μακεδονία»;

Τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα δεν είναι καινούργια. Είναι επισήμως γνωστά από τότε. Ως εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ είχα κάνει τότε τη σχετική ενημέρωση στους δημοσιογράφους. Όταν διαπραγματεύεσαι κάνεις διάφορους ελιγμούς για να πετύχεις τον στόχο σου.

Αρχικά μεταφέραμε την πίεση από εμάς στην άλλη πλευρά. Και μετά, με σταθερότητα αρνηθήκαμε επιζήμιους συμβιβασμούς. Φτάσαμε, έτσι, στη μεγάλη, κατά κοινή ομολογία, επιτυχία του Βουκουρεστίου, όπου μετατρέψαμε τη θέση της Ελλάδας, σε θέση της Συμμαχίας. Ένα κεκτημένο, που θυσίασε η σημερινή κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εκείνοι που συμφώνησαν σε μια επιζήμια συμφωνία, δεν μπορούν να κουνούν το δάκτυλο σε εκείνους που αντιστάθηκαν σε ισχυρές πιέσεις και τελικά προστάτευσαν το εθνικό συμφέρον.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019.