Log in

Διεθνής διασυρμός σε 4 πράξεις

Τέσσερα «επεισόδια» μέσα στα πρώτα 24ωρα της νέας κυβέρνησης ήταν αρκετά για να κάνουν διεθνώς ρεζίλι τη χώρα εξαιτίας των ακραίων απόψεων θέσεων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ή ακόμη και της διαστρέβλωσης δηλώσεων σε διπλωματικό επίπεδο.

Γράφει ο: 

Πρώτος ο βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος ως δημοσιογράφος ασκούσε δριμεία κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ πως δυσφημεί τη χώρα διεθνώς, ωστόσο είναι ο ίδιος που κατάφερε να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη δύο μόλις ημέρες μετά την εκλογική της νίκη. Οι αθλιότητες που εκστόμισε μέσω του ΣΚΑΪ κατά των ανταποκριτών ξένου Τύπου, κάνοντας λόγο για «πλέμπα δημοσιογράφων» που «έγλειφαν τα παπούτσια των Συριζαίων στα γεμάτα καπνό -χασισοκαπνό κιόλας- γραφεία μέσα στο Μαξίμου και έγραφαν μετά ό,τι τους άφηνε το θολωμένο από το χασίσι μυαλό τους» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εφημερίδας «Liberation»

Η εφημερίδα χαρακτήρισε λοιπόν όσα είπε ο κ. Παπαδημητρίου «γελοιότητες» και «fake news» σημειώνοντας με νόημα πως αυτή η φράση του βουλευτή της ΝΔ «περιέχει κάποια υποσυνείδητα μηνύματα». Κάλεσε μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό να πάρει θέση και στηλιτεύει την «απραξία» του λέγοντας «Τα σχόλια ενός από τους βουλευτές του, 48 ώρες μετά την εκλογική νίκη, είναι κάτι που θα πρέπει να τον απασχολήσουν ιδιαίτερα από τη στιγμή που μάθαμε ότι η δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ θα είναι, πλέον, απευθείας υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού».

Δεύτερο «επεισόδιο» αυτό με την επιλογή του πρωθυπουργού να τοποθετήσει στην κυβέρνηση τον Μάκη Βορίδη. Το «αντισημιτικό» παρελθόν του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, προκάλεσε την αντίδραση ισραηλινών διπλωματικών κύκλων, αν και σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει τεθεί δυναμικά υπέρ του Ισραήλ και την Κυριακή το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε πάντως ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, μελετά τη νέα σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης και τη σημασία του διορισμού του Μ. Βορίδη. Χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά, επισημαίνεται ότι ο νέος υπουργός είναι γνωστός για τις «ρατσιστικές και αντισημιτικές του θέσεις», ενώ η εφημερίδα «Jerusalem Post' αναφέρεται και στον Άδωνη Γεωργιάδη που έχει προωθήσει βιβλία αντισημιτικού περιεχομένου, ως ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου.

Τρίτο «επεισόδιο» τα όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφο του BBC σχετικά με την πολύ μικρή συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνησή του. «Δυστυχώς δεν είχαμε τόσες γυναίκες που να ενδιαφέρονται για την πολιτική» ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ερώτηση της δημοσιογράφου του BBC Ζεϊνάμπ Μπαντάουι, η οποία του απάντησε «Είμαι σίγουρη ότι μπορώ να πάω να βρω για εσάς 21 έμπειρες γυναίκες για να καλύψουν τις θέσεις».

Η Βρετανίδα δημοσιογράφος επέμεινε στις ερωτήσεις της στον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας «Σοβαρά μιλάτε ότι σε όλη τη χώρα με όλες αυτές τις υπέροχες Ελληνίδες...» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε «ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, ήταν πολύ πιο διστακτικές από ό,τι οι άντρες. Δεν είμαι χαρούμενος για τη σύνθεση βάσει φύλου και το αναγνωρίζω ανοιχτά, ωστόσο οι γυναίκες που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά».

Τελευταίο και χειρότερο ίσως όλων το επεισόδιο με το συγχαρητήριο τηλεφώνημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προς τον νεοεκλεγέντα Έλληνα πρωθυπουργό, το οποίο..» αλλοιώθηκε» από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς υπάγεται πλέον στην εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου, προκειμένου να μη γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο πρωθυπουργών σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ «Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ευχήθηκε καλή επιτυχία στον επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης. Στη διάρκεια του σύντομου τηλεφωνήματος συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Νοτιανατολική Μεσόγειο και ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή».

Ωστόσο στην επίσημη ιστοσελίδα της Βρετανικής πρωθυπουργίας, φαίνεται πως η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών ήταν πιο λεπτομερής, αφού όπως αναφέρεται στα θέματα που συζήτησαν ήταν και τα... «ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα» και πιο συγκεκριμένα η κ. Μέι είπε ότι «πιστεύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και χαιρέτισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη να τηρήσει την εφαρμογή της»!