Log in

Έξι εντολές Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας  Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και στην σύσκεψη που ακολούθησε, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος εξέφρασε θετικά σχόλια κατά την επίσκεψη του στη Μόρια, αν και η υπαγωγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής  εξακολουθεί να προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις στις Βρυξέλλες.

Γράφει ο: 

Στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Πρωθυπουργό να ζητεί από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:  

1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια. 

3. Στην αναμόρφωση -μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών. 

5.  Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.  

6.  Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος επίσης ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

"Πιστεύω ότι η σημερινή συνεδρίαση θα μας δώσει τη δυνατότητα και ως Ελλάδα να καταγράψουμε με σαφήνεια τα αιτήματα που έχουμε προς την ευρωπαϊκή πλευρά. Ζητάμε περισσότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη. Και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Ήδη έχω επεξεργαστεί και θα καταθέσω ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα" τόνισε εισερχόμενος στη σύσκεψη ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, κ. Κουμουτσάκος.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο κ.Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει επιβεβλημένο να αλλάξουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου οι οποίες σήμερα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να ολοκληρώνονται πολύ γρήγορα, και σε όσους δεν χορηγείται άσυλο πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είχε δηλώσει.

Να σημειωθεί ότι παρά την καλή εικόνα που έσπευσε να μεταφέρει από τη Μυτιλήνη ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης κατά την επίσκεψη του τόσο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, όσο και στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ, αγκάθι συνεχίζει να παραμένει η υπαγωγή του σχετικού χαρτοφυλακίου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γεγονός για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεχθεί σκληρή κριτική. Το ζήτημα έχει εγείρει ανησυχίες στους κόλπους της Ευρώπης, με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου να μεταφέρει πως, μεταξύ άλλων, ο χειρισμός γύρω από το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα "κακή εντύπωση' στις Βρυξέλλες.