Log in

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Και στο βάθος νέο κόμμα με την στήριξη της Προοδευτικής Συμμαχίας

Μειωμένη κατά 59 βουλευτές, θα συνεδριάσει σήμερα, στις έξι το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Γράφει ο: 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να δώσει στους 86 βουλευτές του, τον τόνο της «επόμενης μέρας» ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του, αν και σε φάση ανασύνταξης, είναι παρόν για να ασκήσει «εποικοδομητική αλλά και δυναμική» αντιπολίτευση. Άλλωστε ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν αφήνει να πέσει κάτω το παραμικρό» και αντιδράει με αρκετά επιθετικές ανακοινώσεις ως τώρα, σε όλες τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που χρίζουν κριτικής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται τόσο η χθεσινή αναφορά στη «δίωξη Κρέτσου» για τα «βοσκοτόπια του Καλογρίτσα», όσο και η τοποθέτηση για τις δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου περί… «ψυχικά νοσούντων» για όσους συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα. Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «άθλιες αναφορές» που εκθέτουν τον πρωθυπουργό που επέλεξε την κυρία Μιχαηλίδου για υφυπουργό Εργασίας…

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση συνολικής… αναδόμησης. Μετά και την χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους από την Προοδευτική Συμμαχία, φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, δημιουργώντας στην ουσία ένα καινούργιο κόμμα! Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, δήλωσε πως είναι «στρατηγική απόφαση» για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την Προοδευτική Συμμαχία στη δημιουργία ενός μαζικού, λαϊκού κόμματος που θα απευθύνεται σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. Ένα κόμμα που κατά τον κ. Τσίπρα πρέπει να «πάψει να προκαλεί κομματική αναντιστοιχία με την ευρεία κοινωνική βάση».

Οι συζητήσεις το επόμενο διάστημα θα είναι διαρκείς και θα επικεντρωθούν αφενός στο πώς θα γίνει η ενσωμάτωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο ΣΥΡΙΖΑ και τι θα συμβεί με τις διάφορες «τάσεις» που βρίσκονται εντός του κόμματος. Επίσης, ξεχωριστό ενδιαφέρον θα έχει η συζήτηση για το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου από τη βάση, στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Ήδη από την κίνηση των «53» ακούγονται δειλά – δειλά, διαφωνίες ως προς αυτή την πρωτοβουλία.

Χθες πάντως, αποφασίστηκε σε πρώτη φάση το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας να λειτουργήσει ως Γραμματεία της, η οποία θα πραγματοποιεί έως το φθινόπωρο, τακτικές συνεδριάσεις. Στόχος είναι από κοινού με το ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργηθεί μια ενιαία Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει το νέο κόμμα, στο Συνέδριο. Η διαδικασία είναι προφανώς καινούργια για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά το διακύβευμα είναι μεγάλο: Η κυριαρχία στον κεντροαριστερό χώρο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μελλοντική μετάβαση στην εξουσία, με την μαζική στήριξη των πολιτών…

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και τα πρόσωπα που θα επιλεχθούν για να αναλάβουν κομβικές θέσεις στη νέα Βουλή. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι τα ονόματα που έχουν ακουστεί για τη θέση του επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ανοιχτό επίσης είναι το ενδεχόμενο η Έφη Αχτσιόγλου να παραμείνει εκπρόσωπος τύπου, ενώ το όνομα της Ράνιας Σβίγκου «παίζει» για τη θέση του διευθυντή της ΚΟ, μιας και ο Κώστας Ζαχαριάδης που κατείχε αυτό το πόστο, είναι πλέον βουλευτής β’ Αθήνας.