Log in

Μαρινάκης – Μητσοτάκης: Ποιος κάνει κουμάντο στη «δεξιά πολυκατοικία»…

Ο ένας είναι ο ξεκάθαρος νικητής των εθνικών εκλογών. Είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, με ευρεία αυτοδυναμία εντός του Κοινοβουλίου.

Γράφει ο: 

Ο άλλος είναι ο κυρίαρχος των ΜΜΕ που στηρίζουν τη δεξιά παράταξη. Θέλει να δώσει το στίγμα του στη νέα εποχή και με τις κινήσεις του δείχνει ότι, αν χρειαστεί, θα αντιπολιτευτεί το κόμμα που στήριξε στις πρόσφατες εκλογές. Η συνύπαρξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς, μόνο εύκολη δεν θα είναι, τώρα που η ΝΔ βρίσκεται στην εξουσία. Ήδη ο επιχειρηματίας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για ορισμένες επιλογές της και δείχνει με τον τρόπο του ότι «είναι παρόν» στο νέο επιχειρηματικό, μιντιακό σκηνικό που ετοιμάζεται να στηθεί. Μόλις προ λίγων ημερών, την περασμένη Τρίτη, 16 Ιουλίου, η εφημερίδα τα «Νέα», ιδιοκτησίας Μαρινάκη χαρακτήριζε «γρίφο» την επιλογή του νέου Επιτρόπου μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Σαμαρά, θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι όλα… ρόδινα στην εποχή της δεξιάς διακυβέρνησης της χώρας.

Μία ημέρα μετά, την Τετάρτη 17 Ιουλίου, διαφωνώντας κάθετα με μια κυβερνητική πρωτοβουλία, πάλι τα «Νέα», χαρακτήρισαν «επιλογή – προσβολή» την τοποθέτηση του κ. Τσουβάλα στη θέση του ΓΓ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσουβάλας ήταν αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ότι πριν από ένα χρόνο και μία ημέρα (ήταν 23 Ιουλίου), συνέβη η τραγωδία στο Μάτι, με τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και τους 100 νεκρούς. Ο κ. Τσουβάλας λίγες ημέρες αργότερα καθαιρέθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ασκήσει έντονη κριτική για την επιλογές του αρχηγού της ΕΛΑΣ τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς. Τώρα, ένα χρόνο μετά τον τοποθέτησε σε θέση ευθύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη… Αποτέλεσμα να δεχθεί έντονη κριτική από τα μέσα του Βαγγέλη Μαρινάκη!

Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την τακτική του Μαρινάκη στο πολιτικό πεδίο. Πρόκειται για τον ίδιο επιχειρηματία που μία ημέρα πριν από τις εκλογές, είχε βγάλει ολόκληρο μανιφέστο υπέρ της ΝΔ και υπέρ της συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για το βασικό αντίπαλο που είχε επιλέξει η κυβέρνηση Τσίπρα να χτυπήσει και είχε έρθει σε ολομέτωπη σύγκρουση μαζί του, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές.

Πρόκειται όμως και για μια δυναμική παρουσία στο χώρο των μίντια, που θέλει να εδραιωθεί στη Δεξιά, ως ο κύριος εκφραστής των πολιτικών και των θέσεών της. Είναι προφανές ότι, την ώρα που η κυριαρχία Μητσοτάκη μοιάζει απόλυτη, οι «μπηχτές» Μαρινάκη να προκαλούν εύλογα ερωτηματικά και απορίες για την «επόμενη μέρα». Θέλει ο ρόλος του να είναι κυριαρχικός στο χώρο της συντηρητικής παράταξης; Έχει ενδεχόμενες βλέψεις για κάτι παραπάνω; Είναι ξεκάθαρο ότι οι όποιες διαδικασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού στη «δεξιά πολυκατοικία», θα φανούν πιο ξεκάθαρα λίγο αργότερα, όταν η νέα κυβέρνηση δείξει στην πράξη τα «δείγματα γραφής της». Όμως ο Βαγγέλης Μαρινάκης δείχνει με τον τρόπο του, έστω και διακριτικά, για αρχή, ότι διεκδικεί ρόλο για τον εαυτό του. Ποιος θα είναι αυτός, θα δείξει το μέλλον…