Log in

Αλ. Τσίπρας: Ανησυχούμε για όσα επιμελώς απέκρυψε η νέα κυβέρνηση

«Ανησυχούμε όχι μόνο γι’ αυτά που ειπώθηκαν στη Βουλή, αλλά περισσότερο για όσα δεν ειπώθηκαν, για όσα επιμελώς αποκρύφτηκαν». Με αυτή την φράση ο Αλέξης Τσίπρας, έκλεισε τη δευτερολογία του, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Γράφει ο: 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τη νέα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύψουν τι θα πράξουν για τη ΔΕΗ, το Ασφαλιστικό, το αφορολόγητο, τις 10.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών, τις 10.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία και με όλα τα μέτρα, που είχαν εξαγγελθεί από το ΣΥΡΙΖΑ για το 2020. «Στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς θα υπάρχει η 13η σύνταξη;» διερωτήθηκε ο τέως πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά για τις δηλώσεις του τελευταίου ότι στις εθνικές εκλογές νίκησε το λαϊκισμό: «Λέτε ότι νικήσατε ότι το λαϊκισμό και την ακροδεξιά. Για την ακροδεξιά ας το πάρω ως κακόγουστο αστείο, με τόσα πολλά στελέχη που έχετε από το ΛΑΟΣ. Για τον λαϊκισμό όμως θα σας πω ότι ζητάτε εκλογές εδώ και 3,5 έτη, γυρνάγατε δεξιά και αριστερά και λέγατε ότι καταστρέφαμε την οικονομία, ενώ γνωρίζατε ότι πετυχαίναμε τους στόχους, διαμηνύατε και προβλέπατε ότι δεν θα βγουν τα νούμερα, ότι θα μπει δημοσιονομικός κόφτης. Μετά αρχίσατε τη θεωρία ότι υπογράψαμε και τέταρτο μνημόνιο και ποντάρατε ότι θα περικόψουμε τις συντάξεις και μετά ποντάρατε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές με το χαμηλότερο επιτόκιο. Έχετε σκεφτεί να κάνετε αυτοκριτική; Επί τέσσερα χρόνια ψεύτες μας ανεβάζατε και ψεύτες μας κατεβάζατε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ήταν «μνημείο τυμβωρυχίας» η συμπεριφορά της Ν.Δ. για την τραγωδία στο Μάτι και ότι τώρα πήρε τον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ, για γ.γ. στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επίσης ότι ειδικά στο Μακεδονικό για ψηφοθηρικούς λόγους, η Ν.Δ. έδωσε κάλυψη στο μίσος, στο διχασμό. «Πάει πολύ να λέτε ότι εσείς νικήσατε το λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε ιδίως τον τελευταίο χρόνο με το Μακεδονικό, τον κάνατε κινητήριο δύναμη. Αυτό θα σας ακολουθεί. Κατέρρευσε το αφήγημά σας, στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Εμείς με τα πεπραγμένα μας, εσείς με την παραπλάνηση».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα μέτρα που εξήγγειλε και εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά την έξοδο από τα μνημόνια για τη στήριξη των πολιτών. Συνολικά, εκτίμησε ότι εξαγγέλθηκαν μέτρα 7 δισ. ευρώ, από τα οποία υλοποιήθηκαν τα 5,2 δισ. ευρώ. Επίσης, άλλο 1,7 δισ. ευρώ δόθηκε ως εφάπαξ σε ένστολους και μέσω του κοινωνικού μερίσματος. Ειδικά όμως τα μέτρα που αφορούν το 2020, ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον νέο πρωθυπουργό αν θα τα εφαρμόσει.

«Δεν έχετε δικαίωμα να κατηγορήσετε αυτή την κυβέρνηση ότι παραλάβατε καμένη γη και χάος», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Είπατε ότι θα κάνετε τις κωλοτούμπες προς τα πίσω. Σημασία έχει πώς προσγειώνεσαι», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματος.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι πανηγυρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει έκπτωση 300 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερη από εκείνη που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Συγχαρητήρια, ωσαννά! Κοντεύετε να στήσετε αψίδες θριάμβου. Να δούμε μήπως περάσετε κάτω από τον πήχη»…

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι για τη νέα κυβέρνηση δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να διαπραγματευτεί με τους δανειστές από τώρα, που έχει μόλις εκλεγεί και με την αντιπολίτευση να τη στηρίζει. «Αν δεν αξιοποιήσετε το μαξιλάρι ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ και την πρότασή μας για να βάλετε 5,5 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό, τότε θα είναι πολλά τα 2 – 2,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να βρείτε για το 2020. Και ακόμα, τι θα κάνετε με το Μεσοπρόθεσμο, για το 2021 και το 2022», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε την άποψη ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να γέλασε και ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε: «Γελάτε τώρα, αλλά δεν θα γελάτε το φθινόπωρο, όταν θα έρχεστε εδώ και ψηφίζετε επιβαρύνσεις για έναν λαό, που έχει ταλαιπωρηθεί 10 χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από το νέο πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης δεν θα σημαίνει μείωση του αφορολογήτου. «Γιατί για τον κ. Ρέγκλινγκ όταν ακούει διεύρυνση, η έννοια συνδέεται μόνο με ένα μέτρο: με το αφορολόγητο και τη μείωσή του», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τι θα κάνετε με τις 10.500 προσλήψεις στα υπόλοιπα σχολεία» ρώτησε το νέο πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας. «Εξαγγείλατε 2.000 προσλήψεις στην υγεία. Εμείς είχαμε εξασφαλίζει χώρο για 10.000 έως το 2022. Θα εφαρμόσετε το 1 προς 5; Τη μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις;»

«Με τη ΔΕΗ, τι ακριβώς σχεδιάζετε; Τέσσερα χρόνια κρατήσαμε τη ΔΕΗ όρθια χωρίς αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος χωρίς να πουλήσουμε τον ΑΔΜΗΕ. Εμείς διατηρήσαμε το δημόσιο χαρακτήρα, ακούμε με ανησυχία ότι χρειάζεται ιδιωτικοποίηση ακόμα και του ΔΕΔΔΗΕ, του πιο κερδοφόρου πόρου». «Για το Ασφαλιστικό, τα στελέχη σας να μιλάνε και έχουν ακουστεί πολλά. Κάθε συνταξιούχος και κάθε εργαζόμενος σε αυτό τον τόπο πρέπει να γνωρίζει τι πρόκειται να κάνετε».

Ειδική αναφορά έκανε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας και στο ζήτημα της απλής αναλογικής: «Δεν έχετε αφήσει καν να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων και έχετε βγάλει συμπεράσματα. Λέτε ότι δεν θα λειτουργήσει, ότι θα υπάρχει ακυβερνησία. Εσείς έχετε αλλεργία σχετικά με την αυθεντική εκπροσώπηση των πολιτών. Όσα λέγατε για σενάρια ακυβερνησίας το ίδιο το αποτέλεσμα σας διαψεύδει. Εσείς και το ΚΙΝ.ΑΛ. μαζί 152 έδρες θα είχατε ακόμα και σήμερα. Αν θέλετε συνεννόηση είμαστε εδώ. Αλλά παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην παίξετε».

«Πρέπει να ανοίξετε τα χαρτιά σας με λιγότερη έπαρση και μεγαλύτερη επίγνωση. Κανείς πρωθυπουργός δεν είναι ούτε ο μόνιμος και ούτε ο νόμιμος κάτοικος της εξουσίας και θα μας κρίνει όλους ο λαός», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.