Log in

H «πασιονάρια» πήρε το όπλο της - Τι σκέφτεται η Φώφη για άσυλο και εκλογικό νόμο

Πολλοί είναι είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση πολιτικά, σε σημείο που να προδιαγράφουν ακόμη και το τέλος της από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Γράφει ο: 

Ωστόσο η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., όπως φάνηκε και μέσα από τις δύο ομιλίες της στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα. Αφενός δεσμεύτηκε για μαχητική, προγραμματική και υπεύθυνη αντιπολίτευση και αφετέρου προχώρησε σε  μια επισήμανση-προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση με αποδέκτες κυρίως στη Ν.Δ. και τον φιλικό της Τύπο, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, "για τους καλούς λογαριασμούς" όπως είπε.

"Αρκετά με το μπουλινγκ στο ΚΙΝΑΛ από κατευθυνόμενα κέντρα και εγκάθετους. Συκοφαντικά κέντρα που διαστρεβλώνουν συνεχώς την πολιτική μας και τη στάση μας.Θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα με μας.  Θα τους ξεμπροστιάσουμε" διαμήνυσε και πρόσθεσε απευθυνόμενη προς τον κ. Μητσοτάκη "βγάλτε από την πρίζα τη γνωστή μονταζιέρα του Μαξίμου. Λειτουργεί και επί των ημερών σας, από τις πρώτες μέρες".

Άσυλο και εκλογικός νόμος

Οι υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ., την ώρα που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήριζε "πολιτικό ορόσημο" για τη χώρα τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, προκάλεσαν ακόμη και την έκπληξη της Ν.Δ. με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη να την χαρακτηρίζει "πασιονάρια". Αλλά και με τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ. στη δευτερολογία του να την προκαλεί στο ζήτημα της κατάργησης του πανεπιστημιασκού ασύλου λέγοντας:

"Το άσυλο της παρανομίας, των μολότοφ και των ναρκωτικών καταργείται αμέσως.  Είμαι πολύ περίεργος να δω -διότι τέτοια ρύθμιση υπήρχε στο νόμο 4009 που ψηφίστηκε τότε από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία- τι θα κάνει τώρα το ΚΙΝ.ΑΛ.  Διότι ακούω διάφορα ότι δήθεν σκέφτεστε να αλλάξετε θέση στο ζήτημα αυτό.  Εύχομαι σε αυτή την μεγάλη τομή η οποία θα επιτρέψει και πάλι στα Πανεπιστήμια να επιστρέψουν στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους τουλάχιστον εσάς να σας έχουμε συμμάχους".

Εκτός όμως από το άσυλο, το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου αποτελεί ίσως το μείζον θέμα που απειλεί τη συνοχή και την ενότητα της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. καθώς μπορεί  σε γενικές γραμμές να υπάρχει συμφωνία με τη Ν.Δ. για κατάργηση της απλής αναλογικής, ωστόσο η ηγεσία του Κινήματος αντιμετωπίζει με έντονη επιφύλαξη της πρόθεση της κυβέρνησης στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης να καθιερώσει μικρότερη πλειοψηφία των 2/3 στη ψήφισή του ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμόζεται στις αμέσως επόμενες εκλογές και όχι στις μεθεπόμενες.

Μάλιστα στην αναφορά του πρωθυπουργού  προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι "Ναι κ. Τσίπρα, όταν ένα κόμμα παίρνει 40%, δικαιολογείται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο", η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. φέρεται έντονα προβληματισμένη καθώς αν και συμφωνεί με το bonus στο πρώτο κόμμα, κλιμακωτά μάλιστα ανάλογα με το ποσοστό του, διαφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναθεώρηση  του άρθρου 54 του Συντάγματος (2/3) χωρίς να υπάρξει προ-συνεννόηση για τον εκλογικό νόμο.

Ισορροπίες...

Το κλίμα εν τέλει στο ΚΙΝ.ΑΛ είναι εκρηκτικό. Η επομένη μέρα θέτει μετ΄επιτάσεως το ζήτημα  πώς θα μεταφραστεί στην πράξη η "καθαρή" τρίτη θέση που κατέλαβε απέναντι στο ισχυρό δίπολο Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με την κ. Γεννηματά να βλέπει το Κίνημα ως μια δύναμη που θα ασκεί υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να συνομιλεί τόσο με τη Ν.Δ. όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ. σε μια λογική "ίσων αποστάσεων" και ισορροπίας στη γραμμή της "εθνικής συνεννόησης".

Την ίδια ώρα ο Σταμάτης Μαλέλης επιμένει ότι "Η Ν.Δ. είναι απέναντι μας. Παραμένει βαθιά συντηρητική" και επισημαίνει "δεν συμφωνώ με τη λογική του μπαλαντέρ. Το κόμμα μας δεν είναι ένας πολιτικός σχηματισμός του Κέντρου. Είναι της κεντροαριστεράς. Της σοσιαλδημοκρατίας. Θα δώσω τους αγώνες μου ώστε το κόμμα να πάει μπροστά και αριστερά". Επίσης μιλώντας στο News247 υπογράμμισε ότι "το κόμμα μας πρέπει να παραμείνει στην αριστερή πλευρά του πολιτικού χάρτη. Δεν θέλω να φανταστώ το κόμμα μου στο κέντρο. Αυτό δεν θα έχει καμία σχέση με το κόμμα που έχτισε ο Ανδρέας".