Log in

Επιτελικό κράτος Μητσοτάκη με... «τα δικά μας παιδιά»!

Μόλις 48 ώρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η F&MVoice μέσα από τη αρθρογραφία και τα ρεπορτάζ είχε γράψει και προειδοποιήσει για το κράτος που "στήνει" ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ προς όφελος "ημετέρων" και "κολλητών" του νέου άκρως πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου εξουσίας με το χαρακτηριστικό τίτλο...«το κράτος είμαι εγώ».

Γράφει ο: 

Το πρώτο μάλιστα δείγμα γραφής ήταν το Προεδρικό Διάταγμα με αριθμό 81 με το οποίο ο πρωθυπουργός εκτός από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έθεσε ουσιαστικά εαυτόν επικεφαλής και της ΕΡΤ αλλά και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων!

Πλέον με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, γίνεται απολύτως σαφές ότι το "επιτελικό κράτος" για το οποίο μιλά διαρκώς ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα "εξωθεσμικά", καθώς δεν προηγήθηκε καμιά διαβούλευση, διαμορφωμένο σύστημα εξουσίας στα πρότυπα managment πολυεθνικών επιχειρήσεων. Είναι τέτοια μάλιστα η βιασύνη του πρωθυπουργού που πριν καν ψηφιστεί ο νόμος με ορίζοντα την 8η Αυγούστου δι-όρισε κιόλας στις νεοσυσταθείσες θέσεις τους Γενικούς Γραμματείς Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοίζου, Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάση Κοντογεώργη και Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Γι΄αυτό το πρωτοφανές γεγονός δεν ιδρώνει το αυτί των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, καθώς παράλληλα οι "αρεστοί-άριστοι" διορίζονται κυριολεκτικά   κατά παράβαση του νόμου του 2016 που προβλέπει διαγωνιστικές διαδικασίες για όλους τους Γενικούς Γραμματείας σε μια πραγματική προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε συμφωνία μάλιστα με τους "θεσμούς" στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης με σκοπό την αξιοκρατία και την αποκομματικοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στο πανίσχυρο πρωθυπουργικό γραφείο βρίσκονται ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόριος Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Στυλιανός Κουτνατζής οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που διαμόρφωσε το πρώτο νομοσχέδιο περί "επιιτελικού κράτους" και Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Με τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης επιδιώκεται ουσιαστικά ο ασφυχτικός έλεγχος της δημόσιας διοίκησης από το πρωθυπουργικό γραφείο, μέσα από την Προεδρία της Κυβέρνησης, όργανο που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα συντονίζει και θα ελέγχει τα υπουργεία και το έργο τους. Παράλληλα θεσπίζονται  οι τρεις Γενικές Γραμματείες, υπό τον υφυπουργό Συντονισμού του κυβερνητικού έργου και καθεμία θα συντονίζει και τα υπουργεία, ανάλογα με το αντικείμενό τους Αυτή η "πυραμίδα" θα λειτουργεί μάλιστα με βάση..."εσωτερικό κανονισμό"!

Το ενδιαφέρον παράλληλα είναι ότι σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, θεσπίζεται μεν ο υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας, με τις θέσεις να στελεχώνονται αποκλειστικά από πρόσωπα προερχόμενα από το δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά πάνω από τα συγκεκριμένα στελέχη διατηρείται ο διοριζόμενος από την κυβέρνηση Γενικός Γραμματέας! Και εκεί που όλοι θεωρούν ότι οι..."άριστοι" κατά Μητσοτάκη θα κληθούν να διοικήσουν κυβέρνηση και κράτος με αξιοκρατικά κριτήρια τελικά η επιλογή τους θα είναι μάλλον υποκειμενική. 

Και αυτό γιατί τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι υπηρεσιακοί γραμματείς, κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες: α) τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα, β) εμπειρία, γ) συνέντευξη. Από κάθε κατηγορία ο υποψήφιος μπορεί να παίρνει έως 1.000 μόρια, αλλά αυτά που θα συγκεντρώνει από τη συνέντευξη θα έχουν τη βαρύτητα που έχουν μαζί οι άλλες δύο κατηγορίες. Συγκεκριμένα, θα έχουν συντελεστή 50%, ενώ η κατηγορία για τα τυπικά προσόντα έχει συντελεστή 20% και η εμπειρία 30%.