Log in

Με… τρύπιο καλάθι ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Με «άδεια χέρια» κινδυνεύει να εμφανιστεί, στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κλίμα στην οικονομία διεθνώς , η εύθραυστη ισορροπία του οικονομικού κλίματος στο εσωτερικό και οι αλόγιστες προεκλογικές υποσχέσεις για γενναίες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση.

Γράφει ο: 

Μόνη ελπίδα του Πρωθυπουργού είναι το προσεχές ταξίδι του σε Παρίσι – Βερολίνο : Εκτός από τα ανέξοδα καλά λόγια που θα εισπράξει ο κ. Μητσοτάκης , αναμένει και κάτι πιο απτό: Μια δέσμευση εκ μέρους της Γερμανίας και της Γαλλίας ότι θα αντιμετωπιστεί με «ανοιχτό πνεύμα» το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όμως τόσο ο κ. Μακρόν όσο και η κ. Μέρκελ βρίσκονται σε φάση αποδυνάμωσης , αντιμετωπίζοντας τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα και μάλλον θα αποφύγουν να δεσμευτούν με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει δώσει ακόμα «δείγμα γραφής» στην οικονομία.

Παράλληλα τα σύννεφα ύφεσης στον παγκόσμια οικονομία δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό. Είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψη κορυφαίου αμερικανού οικονομολόγου που εκτιμά ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας ύφεσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Φρίντμαν, γεωπολιτικό αναλυτή και ιδρυτή του GPF (Geopolitical Future), μιας διαδικτυακής πύλης που αναλύει και προβλέπει παγκόσμια γεγονότα πρόκειται για ένα φαινόμενο ντόμινο, το οποίο μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό και να βυθίσει στην αβεβαιότητα, τόσο τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία, τις οποίες αφορούν οι ανησυχίες, όσο όμως και μια σειρά από χώρες που εξαρτώνται σημαντικά από αυτές.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι προεκλογικές υποσχέσεις περί επενδύσεων από μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού κινδυνεύουν να μετατραπούν σε πομφόλυγες . Όσο και ο αμετροεπής Άδωνης Γεωργιάδης θεωρεί ότι με ένα νομοσχέδιο που θα δίνει τα πάντα στους επενδυτές , λύνεται και το πρόβλημα των επενδύσεων στη χώρα, υπάρχουν άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες που γνωρίζουν ότι οι εξελίξεις διεθνώς αποτελούν καταλυτικό παράγοντα για την οικονομική πρόοδο της χώρας.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανησυχεί για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις , εκτιμώντας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που θα επιδεινωθούν εφόσον η Αργεντινή δεν ξεπεράσει το φάσμα της νέας χρεοκοπίας με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη. Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να λύσει το πρόβλημα της «διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας» κάτι που δεν είναι απλό ούτε επιβάλλεται με νόμους: Οι βαθιές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του ελληνικού δημοσίου, η σε μεγάλο βαθμό κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, οι τεράστιες αδυναμίες στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης είναι προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εντός εξαμήνου , όπως υπόσχεται η κυβέρνηση.

Περιορισμένες ελπίδες για θετικές ειδήσεις από την ομιλία Μητσοτάκη πρέπει να τρέφουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι: Φορολογικές ελαφρύνσεις δεν υπάρχουν περιθώρια να λάβουν μόνο η μείωση του ΕΝΦΙΑ ( δρομολογημένη από το ΣΥΡΙΖΑ) και η διατήρηση του ειδικού επιδόματος που χορήγησε η κυβέρνηση Τσίπρα υπό την μορφή 13ης σύνταξης μπορεί να υποσχεθούν . Σε ότι αφορά τα κίνητρα με φορολογικές απαλλαγές για επενδύσεις αυτά θα παραμείνουν στη σφαίρα των υποσχέσεων για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει κάποια στιγμή , ίσως μετά τον προϋπολογισμό του 2020 η κυβέρνηση στη Βουλή.