Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι με ατζέντα... Τσίπρα

Με πρώτο σταθμό το Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει σήμερα ως πρωθυπουργός ένα κύκλο επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου θα έχει την ευκαιρία σημαντικών συναντήσεων με ευρωπαίους ηγέτες με σκοπό να τους πείσει τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων. 

Γράφει ο: 

Το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για επισκέψεις με σημαντικά μηνύματα, στόχους και πρωτοβουλίες, ωστόσο σπεύδει να ξεκαθαρίσει λόγω και της στάσης των «θεσμών» ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το μεταμνημονιακό μείγμα του ελληνικού προγράμματος και το 2020 σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ειδικότερα ενόψει της συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας αλλά και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 29/8 το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει, ότι  

1ον. Η Ελλάδα γύρισε οριστικά σελίδα μετά τη δεκαετή κρίση και διαθέτει μια ισχυρή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Μια κυβέρνηση η οποία έβαλε τέλος στην εποχή της οξύτητας, του λαϊκισμού και των άκρων που έβλαψε τόσο την οικονομία όσο και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον Ευρωπαϊκό Νότο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας αποτελεί εστία και άγκυρα σταθερότητας, ανάπτυξης, μετριοπάθειας και πραγματισμού σε μια εποχή σημαντικών προκλήσεων για τη δημοκρατική Ευρώπη και τη γειτονιά μας. 

2ον. Την ενεργή προώθηση των συμμαχιών πάνω στη νέα ισχυρή βάση που έχει δημιουργηθεί μετά την 7η Ιουλίου, ώστε οι ευνοϊκές προοπτικές και το κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας να αποφέρουν το συντομότερο δυνατόν απτά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες: για ισχυρότερη ανάπτυξη με χαμηλότερους φόρους και καλές δουλειές σε μια χώρα η οποία θα πορεύεται σε περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας.

Όσον αφορά τος στόχους του πρωθυπουργού στη συνάντησή του με το Ε. Μακρόν με τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις καθώς γνωρίζονται από την εποχή που ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας,το Μαξίμου τονίζει ότι θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. 

Σημειώνεται πάντως ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός από την περίοδο τς κυβέρνησης Τσίπρα.

Μείωση πλεονασμάτων από το 2021

Σχετικά με τη Ανάπτυξη, το Μαξίμου αναφέρει ότι οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «παρά το βάρος που συνεπάγεται, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τον στόχο και το 2020». 

Ωστόσο, σημειώνει το πρωθυπουργικό Γραφείο «η παραδοχή αυτή θα συνοδεύεται στις συνομιλίες του Παρισιού από την έμφαση που πρέπει να δίνεται στην ανάπτυξη, στην ανάγκη να φύγουμε μπροστά με γρήγορα βήματα». Με άλλα λόγια επισημαίνει ότι «η στόχευση του κ. Μητσοτάκη για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων». 

Στα ταξίδια του στο εξωτερικό και στις επαφές με ξένους ηγέτες,ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά το Μαξίμου  θα θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει από Ελληνικής πλευράς, 
- τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, 
- την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, 
- το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και τ
- την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια. 

Το αίτημα, επομένως, της Ελληνικής κυβέρνησης υπογραμμίζει εν τέλει το Μέγαρο Μαξίμου για τη μείωση των πλεονασμάτων «θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων) αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους». 

Tο επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργικού ζεύγους (σε ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι έχεις ως εξής:  

16.00΄: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές Δηλώσεις στον Τύπο κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν. 
16.00΄-16.45΄: Παράλληλο πρόγραμμα κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με την κ. Μακρόν. 
16.15΄: Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.
16.45΄: Κατ’ ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.

All rights reserved. Fmvoice 2006-2018.