Log in

Έντονες επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων

Έντονο προβληματισμό για την συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο κοινοτικής οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το οποίο συζητείται και ψηφίζεται σήμερα ως κατεπείγον από την Ολομέλεια εκφράζει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Γράφει ο: 


Συγκεκριμένα στην 11σέλιδη έκθεση της η Επιστημονική Υπηρεσία εκφράζει αντιρρήσεις για τη διατύπωση του άρθρου 24 περί εικαζόμενης συγκατάθεσης του υποκειμένου των δεδομένων, επισημαίνοντας ότι "η συγκατάθεση πρέπει να είναι συγκεκριμένη και ρητή". Επίσης, για τη διάταξη που αφορά την επεξεργασία των δεδομένων, οι συντάκτες της έκθεσης, παρατηρούν ότι "το εύρος των εξαιρέσεων και των παρεκκλίσεων από το προστατευτικό πεδίο του Γενικού Κανονισμού,δεν θα πρέπει να θέτει υπό διακινδύνευση τον πυρήνα της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα".
 
Να σημειωθεί ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ καταψήφισε και τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
 
Το νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ένα ακόμη νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κόντρα σε αυτά που έλεγε ως αξιωματική αντιπολίτευση περί "καλής νομοθέτησης". Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας μιλώντας στην Επιτροπή δικαιολόγησε το χαρακτήρα του κατεπείγοντος λέγοντας ότι βρισκόμαστε υπό τη δαμόκλειο σπάθη της επιβολής "τσουχτερού" προστίμου στη χώρα μας που θα μπορούσε αν υπάρξει και δεύτερη καταδίκη μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ,να φθάσει τα 22.169 ευρώ για κάθε ημέρα παραβίασης του Κοινοτικού Δικαίου.

Ο κ. Τσιάρας είπε ότι υπάρχουν προτάσεις για επιβολή συνολικού προστίμου 1,3 εκατ. ευρώ στη χώρα μας που σε ημερήσια βάση υπολογίζεται στα 5.287 ευρώ και που αν γίνει και δεύτερο Δικαστήριο, θα φθάσει τα 22.169 ευρώ. "Η άμεση ενσωμάτωση της Οδηγίας,είναι για μας ζήτημα εικόνας και αξιοπιστίας της χώρας στην Ε.Ε." τόνισε και κάλεσε τα κόμματα να μη μετατρέψουν τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε πεδίο άγονης αντιπαράθεσης. Δήλωσε δε, έτοιμος να δεχτεί βελτιωτικές προτάσεις που θα υποβληθούν από την αντιπολίτευση.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος,αναγνώρισε ότι έχουν βάση όσα λέγονται περί κινδύνου καταδίκης της χώρας μας  από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ανέφερε ωστόσο, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε άτυπη συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι το νομοσχέδιο θα εισαγόταν προς συζήτηση στη Βουλή ,αμέσως μετά την ψήφιση  των κωδίκων,κάτι που τελικά δεν έγινε λόγω της επίσπευσης των εκλογών.
 
"Έχουμε ένα πολύ δύσκολο νομοσχέδιο. Ο καλύτερος τρόπος που θεωρώ εγώ, θα ήταν να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια μικρή παράταση -δεν ξέρω αν το έχει κάνει και η Ισπανία- ώστε να συζητήσουμε ακόμα περισσότερο" ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ενώ τις δυσκολίες του θέματος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων επεσήμανε και η βουλευτής της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου. "Ένα πράγμα συνιστώ. Όσο πιο κοντά είστε στον κανονισμό, τόσο το καλύτερο, διότι η Ελλάδα είναι η υπ' αριθμόν ένα χώρα η οποία, ενσωματώνοντας κανονισμούς και Οδηγίες, έκανε δικές της διελκυστίνδες και διάφορες μεταβολές και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παρέπεμπε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο" είπε.  "Μπαίνουμε σε πολύ επικίνδυνα νερά. Έτσι μετράω εγώ την επισήμανση της Μ. Γιαννάκου" συμφώνησε ο Δ. Βίτσας λέγοντας ότι θα δίνονται προσωπικά δεδομένα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με την επίκληση λόγων υγείας!

Η παρατήρηση της Μ. Γιαννάκου έχει σημασία, διότι στο νομοσχέδιο εμφιλοχώρησαν διατάξεις που είναι εκτός του ευρωπαϊκού κανονισμού. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ενδεικτικά τα άρθρα 27, 44 και 49, όπου, όπως είπε, "στην πραγματικότητα επιδεινώνεται η θέση του εργαζόμενου", καθώς θεωρείται ότι εκ των προτέρων έχει συναινέσει στη χρήση των προσωπικών του δεδομένων από τον εργοδότη. Το αρχικό άρθρο 27 αναγνώριζε στον εργοδότη ακόμη και τη δυνατότητα ανακριτικών αρμοδιοτήτων έναντι του εργαζόμενου.

Ο κ. Κατρούγκαλος στην Επιτροπή επισήμανε ότι υπάρχουν "περιπτώσεις παρακολούθησης της συμπεριφοράς του εργαζόμενου στον χώρο εργασίας με εντελώς ωμό τρόπο»" Αναφέρθηκε σε πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην PriceWaterHouse και σε καταγγελίες ότι "βάζουν κάμερες έξω από τις τουαλέτες για να ελέγχουν κατά πόσο οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν, ωφέλιμα και προς το συμφέρον της επιχείρησης, τον χρόνο τους ή έχουν διακοπές γι' αυτό τον λόγο. Υπάρχουν σε επιχειρήσεις εισαγωγής δεδομένων ειδικά προγράμματα που καταγράφουν τους δακτυλισμούς, τον ρυθμό πληκτρολόγησης, ούτως ώστε ακόμα και εάν ο εργαζόμενος ανταποκρίνεται στο βάρος δουλειάς που έχει στη διάρκεια της μέρας, να μην μπορεί να χαλαρώνει κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε ώρας".

Επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης ρώτησε τον υπουργό "Μπορείτε να με διαβεβαιώσετε ότι σε συνδυασμό και με την τροπολογία Βρούτση περί μη αιτιολογημένης απόλυσης η χρήση κάποιων δεδομένων δεν θα οδηγήσει σε απόλυση εργαζομένων με την αποκάλυψη - δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων για την υγεία τους ή για άλλα προσωπικά τους δεδομένα;". 
 
Το Κίνημα Αλλαγής, όπως δήλωσε η υπεύθυνη Δικαιοσύνης Νάντια Γιανακοπούλου "ως ευρωπαϊκή δημοκρατική δύναμη, είναι θετικό επί της αρχής για τη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων". Ωστόσο, υπογράμμισε "εξακολουθούμε και σήμερα να ζητούμε την άμεση διόρθωση των σοβαρών σφαλμάτων και των προβληματικών διατάξεων που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο. Διατάξεων που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών".