Log in

Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛ.: Με αλχημείες προωθούν τον εκλογικό νόμο-έκτρωμα

Εκλογικό νόμο-έκτρωμα προετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε μία επιχείρηση αφενός αλλοίωσης της ψήφου του εκλογικού σώματος και αφετέρου σε μία προσπάθεια της Ν.Δ. να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια.

Γράφει ο: 

Το γεγονός αναμένεται να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό τους επόμενους μήνες, καθώς η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύουν να προωθήσουν δύο νομοσχέδια που αφορούν τη ψήφο των ομογενών και τον εκλογικό νόμο, ενώ παράλληλα θα «τρέχει» και η Συνταγματική Αναθεώρηση που θεωρείται «κλειδί» για τον χρόνο εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου.

Προκειμένου να πετύχει την άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής, το Μέγαρο Μαξίμου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα επιχειρήσουν, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης και σε συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, ήτοι από 200 σε 180, δηλαδή όσο είναι το άθροισμα των τωρινών βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τα καλά και συμφέροντα

Παράλληλα, με τη μεθόδευση της κυβέρνησης να δώσει το δικαίωμα ψήφου στους απανταχού Έλληνες της διασποράς ανεξαρτήτως γενιάς, σύμφωνα με τα όσα λέει, επί της ουσίας, ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και τα όσα διαρρέονται στον γαλάζιο Τύπο και τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ, γίνεται αντιληπτό ότι στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η διεύρυνση της εκλογικής βάσης προς ίδιον εκλογικό όφελος.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι η νέα ρύθμιση να αφορά όχι μόνο τα παιδιά του brain-drain που έφυγαν από τη χώρα, λόγω κρίσης ή για να σπουδάσουν, αλλά και τους απόδημους που έχουν φύγει εδώ και δεκαετίες. Ο υπουργός Εσωτερικών σκέφτεται να διασφαλίσει, όπως λέει, ακόμη μέσω της «επιστολικής ψήφου» την ισότητα της ψήφου των αποδήμων με εκείνη των Ελλήνων του εσωτερικού.

Αν γίνει αυτό, τότε σε αντίθεση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε «μία εκλογική περιφέρεια απόδημου Ελληνισμού» (όπως με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας), οι ψήφοι των αποδήμων θα προσμετρώνται κανονικά στα δημοτολόγια που είναι εγγεγραμμένοι ο καθένας και η καθεμία. Δηλαδή, η κυβέρνηση επιχειρεί να προσθέσει άλλα 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους στο εκλογικό σώμα!

Το παρελθόν μιλάει!

Είναι προφανές ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει στα σχέδιά της, η πολιτική σύγκρουση με την αντιπολίτευση -και ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ- θα είναι μετωπική. Φαίνεται, δε, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τα λάθη του πατέρα του, όταν ο εκλογικός νόμος με την περιβόητη εξομάλυνση -γνωστός και ως νόμος Κούβελα- τελικά ευνόησε τον Αντώνη Σαμαρά και την Πολιτική Άνοιξη και έβλαψε την πολιτική προοπτική του ίδιου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η επεξεργασία του νέου εκλογικού συστήματος έχει ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν:

1. θα προβλέπεται εκλογικό μπόνους που θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος,
2. θα ανέβει στο 4-5% το όριο που θα απαιτείται για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή
3. θα αυξηθούν οι έδρες στο Επικρατείας.

Ο ρόλος της Χαριλάου Τρικούπη

Το Κίνημα Αλλαγής θεωρείται ρυθμιστής των εξελίξεων στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα, αν και η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να μην θεωρείται δεδομένη η συναίνεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος μεταξύ τους είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. συναινεί με την κυβέρνηση στην κατάργηση της απλής αναλογικής. Μάλιστα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. φέρεται να συμφωνεί με την επιστροφή σε ένα κλιμακωτό «μπόνους» που θα φτάνει, για παράδειγμα, τις 40 έδρες, εάν το πρώτο κόμμα φτάσει στο 40%. Από την πλευρά του προτείνει μπόνους 20 εδρών σε ποσοστό 25% και συν μία έδρα για κάθε ποσοστό από το 25% και πάνω, με ανώτατο όριο τις 35 έδρες στο 40%. Διαφωνεί, ωστόσο, ριζικά στην αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 4%-5%, ώστε να αντισταθμιστούν οι δέκα έδρες που αφαιρούνται από το ισχύον μπόνους του πρώτου κόμματος.

Για τον χρόνο εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου ο ρόλος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κρίνεται επίσης κομβικός, καθώς με την πρόταση Αλιβιζάτου μπορεί να βρεθεί λύση με την αναθεώρηση του άρθρου 52 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι το νέο σύστημα για να ισχύσει άμεσα, από τις αμέσως επόμενες εκλογές δηλαδή, χρειάζεται 200 ψήφους. Ωστόσο, για να αναθεωρηθεί το επίμαχο άρθρο χρειάζεται 180 ψήφους, συνεπώς έχει σημασία η ψήφος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τους 22 βουλευτές.

Όπως διαμηνύει η Χαριλάου Τρικούπη προς την κυβέρνηση, πρώτα θα υπάρχει συμφωνία για τον εκλογικό νόμο και μετά δεσμεύεται να συναινέσει στην αναθεώρηση του άρθρου 52 σχετικά με την πλειοψηφία για τον χρόνο εφαρμογής και τη μείωσή της κάτω από τα 2/3 της Βουλής, ώστε η απλή αναλογική να μην εφαρμοστεί ποτέ!