Log in

Ο Τσίπρας, οι Πρέσπες και ο «πόλεμος» των μετακλητών

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι τοποθετήσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένεται να αποτελέσουν ένα «δυνατό χαρτί» στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Γράφει ο: 

Οι μετριοπαθείς τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια για τη Συμφωνία δεν έχουν μείνει ασχολίαστες από το «σύστημα Σαμαρά». Ο κ. Δένδιας έχει δηλώσει ότι θα τηρηθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας και στην ουσία πήρε σαφείς αποστάσεις από προεκλογικές τοποθετήσεις μιας σειράς «Μακεδονομάχων» στη ΝΔ…

Ο κ. Σαμαράς από την αρχή είχε πάρει αυτή την πιο επιθετική θέση, έναντι της Συμφωνίας. Το γεγονός μάλιστα ότι δεν επελέγη ο ίδιος για τη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, όπως ήταν ο διακαής πόθος του, αλλά αντίθετα προτιμήθηκε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς έχει τη σημασία του και σε σχέση με το «Μακεδονικό». Όπως είναι γνωστό οι τοποθετήσεις του κ. Σχοινά σχετικά με αυτό το φλέγον θέμα, ήταν πολύ πιο μετριοπαθείς. Είχε δηλώσει ότι θεωρεί πως η Συμφωνία κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, άρα είχε ταχθεί στην «αντίπερα όχθη» από εκείνη που είχε επιλέξει η ΝΔ, ως αντιπολίτευση. Και όμως, τώρα που η ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση, επέλεξε τον κ. Σχοινά για επίτροπο στην Κομισιόν και όχι τον κ. Σαμαρά!

Το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο από την Κουμουνδούρου και αναμένεται να σχολιαστεί αναλόγως από το βήμα της ΔΕΘ, από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ σκληραίνει την αντιπολιτευτική του τακτική και αναμένεται να απαντάει «στα ίσα» σε όλες τις κυβερνητικές τοποθετήσεις. Κάτι τέτοιο έγινε και χθες μετά τη διαρροή από το Μαξίμου περί της τεράστιας δαπάνης για τους μετακλητούς υπαλλήλους που είχε διορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί, στα χρόνια της διακυβέρνησής του. Η Κουμουνδούρου απάντησε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και για «χιλιοπαιγμένο έργο». Περνώντας στην αντεπίθεση και απαντώντας στους ισχυρισμούς του κ. Γεραπετρίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται:

  1. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προχώρησε στην πλήρη καταχώριση των πάσης φύσεως μετακλητών στην Απογραφή, βάζοντας τέρμα στις μακροχρόνιες πρακτικές αδιαφάνειας των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  2. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προχώρησε στη μείωση των αποδοχών των μετακλητών μέσω της ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο.
  3. Στο έγγραφο που φέρεται να έχει διαβιβάσει ο Υπουργός Εσωτερικών γίνεται αναφορά στη συνολική μισθολογική δαπάνη χωρίς να διαχωρίζεται το κόστος των μετακλητών από τους μόνιμους υπαλλήλους που υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού. Αλήθεια μετακλητοί υπάλληλοι είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι που υπηρετούν επί σειρά ετών στη διαχείριση του Μεγάρου Μαξίμου; Ο ΣΥΡΙΖΑ τους διόρισε;

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι όλα αυτά τα λέει ο κ. Γεραπετρίτης του οποίου οι μετακλητοί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «είχαν καταλάβει δύο ορόφους»! Γι’ αυτό και ζητάει να δοθούν απαντήσεις για τα εξής θέματα:

- Την αυτοκρατορική δομή «Προεδρία της Δημοκρατίας του «επιτελικού κράτους» του με 450 απασχολούμενους!

- Την αύξηση του αριθμού των μετακλητών της κυβέρνησης με το «επιτελικό κράτος» του.

- Τις αυξήσεις των αποδοχών όλων των μετακλητών, ανεξαρτήτως προσόντων!

- Την κατάργηση των ασυμβίβαστων για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας στις θέσεις των μετακλητών

- Την κατάργηση της διαβάθμισης των θέσεων των μετακλητών, προβλέποντας (στο πλαίσιο της αριστείας προφανώς…) ως προϋπόθεση την απλή κατοχή απολυτηρίου Λυκείου.