Log in

Ο Πομπέο στηρίζει στα λόγια

Γη και ύδωρ στις Ηνωμένες Πολιτείες σηματοδοτεί η υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ) μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, με μηδαμινά ωστόσο ανταλλάγματα  και λόγια του αέρα,  σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο για τη χώρα μας την ώρα οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μιλά πιο ανοιχτά εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και θεωρεί ότι η υπογραφή επιταχύνει τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον. Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σηματοδοτεί ένα "ιστορικό σημείο" για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τονίζει το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών καθώς η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις ΗΠΑ και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

"Μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο" αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επισημαίνεται ότι  η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα για τη Συμφωνία αποκαλύπτει 'Χαιρετίζουμε τη συμφωνία μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις διμερείς μας δραστηριότητες στη Λάρισα, το Στεφανοβίκιο και την Αλεξανδρούπολη και να διατηρήσουμε την αυξημένη δραστηριότητα στη ναυτική βάση της Σούδας".

"Η συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή βελτίωση των υποδομών και υποστηρίζει την αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα" υπογραμμίζει τέλος.

Ο ίδιος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ με την Ελλάδα δεν σχετίζεται με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ότι αφορά μόνο τις δύο χώρες που την υπέγραψαν. "Αυτή η συμφωνία υπογράφηκε γιατί ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας και των ΗΠΑ" ανέφερε και έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή, προσθέτοντας θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στις δυνατότητες των δύο χωρών.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πομπέο απαντώντας σε ερώτηση τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί, έστειλε το μήνυμα πως "να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας".

Και σε ότι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, αν αναμένουμε κυρώσεις, απάντησε πως "θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός¨και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή "η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί" και ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου και ότι θα συνεχίσει να μιλά γι' αυτό.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ο πρωθυπουργός  κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της 'Αγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Α.Μ.