Log in

Τσίπρας: Όχι στο διχασμό των Ελλήνων της διασποράς - Όχι σε παιχνίδια μικροπολιτικής

Τη διαφωνία του με την πρόταση της κυβέρνησης της ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, εξέφρασε επίσημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Γράφει ο: 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη λήξη της 45λεπτης συνάντησης που είχε με τον Κ. Μητσοτάκη, δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί να αναμιχθεί η ομογένεια «σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό».

«Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι θα περιμένει, πάντως, να δει και γραπτώς τις τελικές προτάσεις. Πρόσθεσε δε ότι προέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει ρότα «ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεών μας και να προχωρήσουμε συναινετικά. Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό».

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα βρεθεί απέναντι «σε οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε».

Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να ενταχθούν οι Έλληνες της διασποράς «δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, στη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, την πρόταση που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, να αξιοποιηθεί το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που είχε συσταθεί επί δικής του διακυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα. Η πρόταση θέλει να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες της διασποράς στον τόπο διαμονής τους και ειδικότερα «όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού».

Να ζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης

Ο Αλ. Τσίπρας, με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον κ. Μητσοτάκη, τον κάλεσε να ζητήσει «επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής. Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.  Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε.»