Log in

Μητσοτάκης-Γεννηματά σε κοινή γραμμή για ψήφο αποδήμων

Σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη στη συνάντηση Μητσοτάκη-Γεννηματά σχετικά με τη ψήφο των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προσήλθε «με ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία». 

Γράφει ο: 

Έτσι η κ. Γεννηματά έθεσε σήμερα προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη 4 βασικά σημεία – προτάσεις:

1ον Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφ’ όσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.

2ον Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.

3ον Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου. Δεν μπορεί οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.

4ον Να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Εδώ κρινόμαστε όλοι και όλες οι πολιτικές δυνάμεις» τονίζουν από τη Χαρ. Τρικούπη.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση Τουρκικής προκλητικότητας η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είπε προς τον πρωθυπουργό

«Η Τουρκική προκλητικότητα περνά πια από τα λόγια στην πράξη. Προσλαμβάνει ακραίες και επικίνδυνες μορφές παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Τόσο με την παράνομη εισβολή στην Συρία που απερίφραστα καταδικάζουμε. Όσο και με την βάναυση προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου (με την δράση του Γιαβούζ που χαρακτηρίζεται από την Κυπριακή Κυβέρνηση ως 2η εισβολή) και την ακραία ρητορική και τις ενέργειες της απέναντι στην Ελλάδα».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί ενεργά για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Να ξεκαθαρίσει προς την Τουρκία ότι θέλουμε μεν καλές σχέσεις γειτονίας, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι δε να δεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κάθε επιθετική κίνηση σε βάρος μας θα πάρει την κατάλληλη απάντηση» ανέφερε .

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε και την παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ασχοληθεί ενδελεχώς με τις προκλήσεις της Τουρκίας, να τις καταδικάσει και να πάρει αποφάσεις, πραγματικά μέτρα, με συγκεκριμένο αντίκρισμα

Τέλος σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό η Φ. Γεννηματά επανέλαβε προς τον κ. Μητσοτάκη, ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση της αρνητικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, περνά από την αλλαγή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ιδιαίτερα με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κατάσταση στα σύνορα Συρίας Τουρκίας. Και πρότεινε την ένταση των προσπαθειών μας σε 3 σημεία:

- Να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που έχει διακοπεί εδώ και δυο χρόνια, για αιτούντες άσυλο ή/και αναγνωρισμένους πρόσφυγες που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Απαιτείται άμεσα βαλβίδα εκτόνωσης και αποσυμφόρησης των νησιών.

- Να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των αλλοδαπών που υπάγονται στη διαδικασία της Κοινής Δήλωσης και από άλλα κράτη μέλη.

- Να μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία και όσοι μεταφέρονται στην ενδοχώρα είτε σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας είτε σε προαναχωρησιακά κέντρα.

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε και το μείζον ζήτημα στον πρωθυπουργό, της νέας συμφωνίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών ζητώντας ενημέρωση. «Η Κυβέρνηση – χωρίς καν να προηγηθεί διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας – υπέγραψε την νέα»αναβαθμισμένη” Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε και πρόσθεσε «Μια τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να συνοδεύεται με την πραγματική αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου και την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Δώσαμε πολλά και πήραμε τίποτα.

Και εξέφρασε τον προβληματισμό της γιατί δεν υπήρξαν ούτε ανακοινώσεις για ύπαρξη πραγματικών «ανταλλαγμάτων» σε πολεμικό υλικό, ούτε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εγγυήσεις που συμβάλλουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας.