Log in

Ο Μητσοτάκης «απειλεί» με «διπλές εκλογές» αν δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι για την αλλαγή εκλογικού νόμου

Την ελπίδα να βρεθούν σημεία συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας διατεθειμένος να κάνει και «υποχωρήσεις», υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό θα προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας.

Γράφει ο: 

«Ελπίζω η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει με δική μας πρωτοβουλία. Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εύχομαι να μπορούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή που παραχώρησε στον Ant1.

Και διευκρίνισε «Όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο είχε τη δυνατότητα να γυρίσει πίσω και να ψηφίσει. Διευκόλυνση κάνουμε, δεν παρέχουμε δικαίωμα, ούτε πάμε να εγγράψουμε εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα στους εκλογικούς καταλόγους»

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα βρεθούν 200 βουλευτές» ενώ είπε πως «είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρούμε 300». Και πρόσθεσε «Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις για αυτό, είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία» σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη πως πρόθεσή του είναι η εξάντληση της τετραετίας, λέγοντας ΠΠιστεύω ότι θα είμαστε μία καλή Κυβέρνηση. Και όπως σας είπα και πριν πιστεύω ότι έχουμε κάνει μία καλή αρχή και έχουμε δημιουργήσει μία καλή δυναμική για να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα».

Χαρακτήρισε παράλληλα «καταστροφική για τη χώρα» την απλή αναλογική και σημείωσε «Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού. Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, αποκάλυψαν ότι «ήταν απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν» ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το κόμμα πως συνειδητά χρησιμοποίησε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να έρθει στην εξουσία.

Για την υπόθεση της Novartis, είπε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία βλέποντας τα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή αποφάσισε πως μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπήρχαν στοιχεία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής» και πρόσθεσε «Η Βουλή αποφασίζει για αυτά. Για μένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, λύνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του καταδίκασε την τουρκική εισβολή στη Συρία και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας» και όπως είπε, η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας διακοπή εχθροπραξιών. Εκφράζοντας την εκτίμηση πως η Τουρκία με τη στάση της θα κάνει μια περίπλοκη περίσταση ακόμα πιο περίπλοκη και μιλώντας για πιθανή αναβίωση του ISIS, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ευρώπη συνολικά, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο. «Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί» είπε, προσθέτοντας πως εξετάζονται κυρώσεις και για την εισβολή στη Συρία – κυρώσεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.