Log in

Πέτσας για αναδρομικά συνταξιούχων: Περιμένουμε τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ

Τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όταν ρωτήθηκε, πάντως, για το θέμα των αναδρομικών στους συνταξιούχους είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει τις οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σχετικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία ανέφερε ότι «η ΕΕ είναι αποφασισμένη να φτιάξει ένα πλαίσιο κυρώσεων προς την Τουρκία και για τις επιχειρήσεις στη Συρία και για τις προκλητικές ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου» και έκανε λόγο για συντονισμένη ενέργεια που στόχο θα έχει η Τουρκία να συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο.

Ερωτηθείς αν μέσο πίεσης προς την Τουρκία είναι και η χρηματοδότησή της για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία, η ΕΕ να πιέσει τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο, και να μην εγκαταλείψει τους πρόσφυγες. «Οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς την πλευρά της Τουρκίας θα πρέπει να συνδυάζεται με σαφείς ενέργειές της που θα τερματίζουν την προκλητική συμπεριφορά» δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και στη συζήτηση που έκαναν για το θέμα της Προεδρικής εκλογής, έπεσαν και ονόματα στο τραπέζι, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως είναι νωρίς για ονοματολογία. «Έχουμε απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας. Βρισκόμαστε σε διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης και το συγκεκριμένο άρθρο είναι υπό αναθεώρηση. Να ολοκληρωθεί πρώτα (η Συνταγματική Αναθεώρηση) και προς το τέλος του έτους, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, θα λάβει τις αποφάσεις που θα εκπληρώνουν αυτό που το πνεύμα του Συντάγματος επιτάσσει για ένα Πρόεδρο ευρείας αποδοχής» επισήμανε.

100 μέρες Μητσοτάκης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε σε 22 σημεία, σύμφωνα με τα οποία:

1. Οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν θεαματικά. Ενδεικτικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος έκλεισε στις 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008.

2. Η Ελλάδα δανείστηκε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο – για πρώτη φορά στην ιστορία της – την περασμένη Τετάρτη.

3. Η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο μόλις 1,5%, για δεκαετές ομόλογο, ενώ το επιτόκιο ήταν 3,9% λίγους μήνες πριν.

4. Ο ΕΝΦΙΑ ήδη από φέτος μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά.

5. Βελτιώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες να ρυθμίσουν 11,5 δισ. ευρώ οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

6. Χορηγήθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που είχαν μειωθεί δραματικά από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

7. Επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

8. Αυξάνουμε κατά 10 εκατ. ευρώ περίπου και καταβάλλουμε προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

9. Ξεμπλοκάραμε τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Χαλκιδική.

10. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028 και η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021.

11. Απενεργοποιήθηκε η «ωρολογιακή βόμβα» της Δ.Ε.Η..

12. Επανήλθε η κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες και εγκρίθηκαν πόροι 180 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα.

13. Καλύφθηκαν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, με πρόσληψη 30.350 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού.

14. Καταργήθηκε το άσυλο βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια.

15. Δρομολογήθηκε η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών.

16. Εκκενώθηκαν κτίρια που είχαν καταληφθεί για χρόνια.

17. Δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα αυτό Καλοκαίρι, παρά τις πολύ περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι καμένες εκτάσεις ήταν πολύ λιγότερες.

18. Παρέχουμε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, στους εγκαυματίες που άφησε η τραγωδία στο Μάτι.

19. Μπήκε τέλος στις ουρές της ντροπής έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στην ταλαιπωρία συμπολιτών μας με βαριές ασθένειες, χορηγώντας τους φάρμακα από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία.

20. Αυξήθηκαν τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πύκνωσαν και τα δρομολόγια του Μετρό. Μόνο για τα λεωφορεία στην Αθήνα κυκλοφορούν πλέον 1070 οχήματα, από 900 περίπου πέρυσι, ενώ στη Θεσσαλονίκη 317 από 215 που παρέλαβε η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ.

21. Αυξάνουμε κατά 45% τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές στα νησιά μας.

22. Ο Πρωθυπουργός επανασυστήνει την Ελλάδα στον κόσμο μέσα από τις διεθνείς επαφές του. Με 22 σημαντικές συναντήσεις από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μέχρι τους Γενικούς Γραμματείς του Ο.Η.Ε. και του ΝΑΤΟ κ.κ. Γκουτέρες και Στόλτεμπεργκ αντίστοιχα και από ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Μακρόν και η Καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Ινδίας Σκότ Μόρισον και Ναρέντα Μόντι αντίστοιχα.

Προϋπολογισμός 2020

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε όμως και το πλαίσιο για τις επόμενες 100 μέρες με έμφαση την οριστικοποίηση του Προϋπολογισμού για το 2020. Στον νέο Προϋπολογισμό, όπως είπε, «περιλαμβάνονται μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας και κοινωνικής στήριξης που συνολικά φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ, όπως:

– Μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και κίνητρα κατά της υπογεννητικότητας,

– Ελάφρυνση των βαρών για τα φυσικά πρόσωπα,

– Μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις,

– Ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας,

– Ψήφιση του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα» για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και ισχυρή, βιώσιμη, ανάπτυξη.

Σήμερα Τρίτη εισάγεται στη Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που συμπεριλαμβάνει και την αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου.

– Σε δημόσια διαβούλευση έχει ήδη τεθεί και το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, που θα μειώσει δραστικά το φόρτο των δικαστηρίων και θα συμβάλει στην επίσπευση απονομής της Δικαιοσύνης.

– Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

– Έως τις αρχές Νοεμβρίου θα ψηφιστούν επίσης οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι προβληματικές διατάξεις που έσπευσε να καθιερώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

– Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Θα περιλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις που ανακοινώσαμε, αλλά και μια συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο της φορολογίας με σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και με περισσότερα επενδυτικά κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ψήφος αποδήμων

Υπενθύμισε τέλος ότι αύριο στη 1.30 το μεσημέρι, ξεκινά κατόπιν της επιστολής του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, ο διάλογος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων για την κατάρτιση νομοσχεδίου κοινής αποδοχής με το οποίο θα δίνεται στους εκτός Επικρατείας Έλληνες εκλογείς, η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. «Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει για το σκοπό αυτό κάθε γόνιμη πρόταση. Απαράβατη προϋπόθεση όμως είναι η αναγνώριση της ισότητας της ψήφου για όλους τους Έλληνες ψηφοφόρους όπου κι αν διαμένουν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

A.M.