Log in

Αβραμόπουλος: Ρίχνει στην κυβέρνηση τις ευθύνες για τη διαχείριση του προσφυγικού

Στοιχεία για την αύξηση των ροών που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων και κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής.

«Από τον Μάιο ξεκίνησε αύξηση ροών που ανεβαίνει κατακόρυφα. Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου η αύξηση είναι 241%. Έρχεται αυτό το νέο κύμα, μια μίνι κρίση, και βρίσκει την Ελλάδα με υπερχειλισμένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, 100 % στην Μόρια 500% στην Σάμο» είπε και πρόσθεσε «αντίστοιχα νούμερα σε όλα τα κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά και οριακές αντοχές στο σύστημα της ενδοχώρας. Την ίδια στιγμή οι εκκρεμότητες στο σύστημα ασύλου ανέρχονται σε 75 χιλ. Παραλάβαμε καθεστώς μηδενικών σχεδόν επιστροφών. Μόλις 1800 σε 3 χρόνια».

Ο κ. Κουμουτσάκος δεν έκρυψε μάλιστα και την ανησυχία του για τις συνέπειες που θα έχει ο πόλεμος της Τουρκίας με την Συρία όσον αφορά στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας.

Αβραμόπουλος: Κανονικά στα νησιά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας μετανάστης

Νωρίτερα είχε μιλήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για το μεταναστευτικό στη Βουλή αναφέροντας πως κανονικά στην στα νησιά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας μετανάστης. Ο απερχόμενος Επίτροπος επέρριψε σαφέστατες ευθύνες στο πως λειτουργεί το ελληνικό κράτος στην διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού λέγοντας «κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας πρόσφυγας και μετανάστης σε νησί. Θα έπρεπε ήδη αυτή τη στιγμή να είχαν επιστραφεί στη Τουρκία 35.000. Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού ευθύνεται για την μη επιστροφή, σε άλλες χώρες η διεκπεραίωση γίνεται σε 15 μέρες και εδώ μας παίρνει ένα χρόνο. Έχουμε παθογένειες του ελληνικού κράτους μας αρέσει ή δε μας αρέσει. Λειτουργίες που σε άλλες χώρες κάνουν 15 μέρες στην Ελλάδα κάνουν ένα χρόνο».

Ο κ. Αβραμόπουλος αποκάλυψε ότι δύο φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του ήρθε στο γραφείο του πρόταση από ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη Σένγκεν. «Δύο φορές ήρθε στο γραφείο μου πρόταση να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν γιατί θεωρούσαν ότι Ελλάδα είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά σύνορα. Καταφέραμε να το αποφύγουμε αυτό και η συνεργασία με την τότε κυβέρνηση ήταν αποτελεσματική. Η Ελλάδα για να είναι στη ζώνη Σένγκεν πρέπει να διαχειρίζεται τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Τώρα τα δεδομένα άλλαξαν η χώρα μας είναι στη ζώνη Σένγκεν ως ισότιμο μέλος αλλά φυσικά με πολλές υποχρεώσεις» είπε.

Αποκάλυψε επίσης ότι η Ευρώπη έχει δώσει στην Ελλάδα πολύ περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού απ’ όσα δικαιούτο. «Τώρα που τελειώνει η θητεία μου μπορώ να το πω η Ελλάδα πήρε πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που της αναλογούσαν για το προσφυγικό σε σχέση με άλλες χώρες. Είναι η πρώτη φορά που διατέθηκαν κονδύλια για ανθρωπιστική βοήθεια σε κράτος μέλος. Η συνεργασία με τις κυβερνήσεις ήταν πάντα αγαστή και ο κ. Μουζάλας και ο κ. Βίτσας έκαναν πολύ καλή δουλειά όπως και τώρα κάνουν ο κ. Κουμουτσάκος και ο κ. Χρυσοχοΐδης» τόνισε.

Απάντησε τέλος και στο ερώτημα περί διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών. «Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας πρέπει να την έχουν, όλοι οι άλλοι πρέπει να επιστρέφουν. Αυτό είναι το διαρκές ερώτημα ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος είναι μετανάστες αναρωτιέμαι γιατί αυτό το ερώτημα συνεχίζει να υπάρχει».

«Η κατάσταση όπως εξελίσσεται δεν πάει καλά, η Ελλάδα δεν έχει άλλο στήριγμα παρά μονάχα την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα. Όποια άλλη πολιτική προταθεί μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε περιπέτειες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει φρούριο δεν είναι δυνατόν να γίνει φρούριο είναι πολύ ξεκάθαρη η πολιτική της Ευρώπης. Οι λέξεις Ευρώπη φρούριο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1932 από το Χίτλερ εκεί θα γυρίσουμε;» επισήμανε.

Πάντως ο κ. Αβραμόπουλος εκτίμηση ότι σύντομα θα επέλθει η κανονικότητα στην διαχείριση του προσφυγικού αρκεί και το ελληνικό κράτος να κάνει τη δουλειά που πρέπει. «Σύντομα θα επανέλθει στην κανονικότητά της η διαχείριση του προσφυγικού εάν και το ελληνικό κράτος κάνει καλά τη δουλειά του. Η ζώνη Σένγκεν είναι το πιο σημαντικό παράδειγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η ζώνη Σένγκεν τελεί υπό καθιστός κινδύνου. Γι’ αυτό κι εμείς θα πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την δουλειά που υποχρεούμαστε δηλαδή να διαφυλάξουμε τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα» υπογράμμισε.

Α.Μ.