Log in

Οι «μακεδονομάχοι» και… «Πρεσποφάγοι» κρύφτηκαν πίσω από την Γαλλία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, καθώς χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία δεν θέλουν επί της ουσίας την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ για να μην φορτωθούν νέα οικονομικά βάρη.

Γράφει ο: 

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των χωρών-μελών στη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τάχθηκε υπέρ της έναρξης τω ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, η Γαλλία φέρεται  να έθεσε βέτο επί της ουσίας με αφορμή ζητήματα διαφθοράς για την Αλβανία και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων για τη Βόρεια Μακεδονία.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια φαίνεται να «κρύφτηκε» πίσω από το γεγονός ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίστηκαν ως «πακέτο» και όχι ξεχωριστά.  Να σημειωθεί ότι η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο «διαχωρισμού» των δύο χωρών, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, σημείωσε ότι η αρχική πρόταση της Προεδρίας ήταν να δοθεί το «πράσινο φως» και στις δύο χώρες, αλλά όταν έγινε σαφές ότι δεν είναι δυνατό συζητήθηκαν άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του «διαχωρισμού». Ωστόσο, είπε, ούτε και αυτό δεν ήταν κάτι στο οποίο μπορούσε να επιτευχθεί ομοφωνία.

Σε περίπτωση «διαχωρισμού» να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανόν να πει όχι στη ευρωπαϊκή προοπτική  της Αλβανίας εξαιτίας της στάσης της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στην ελληνική μειονότητα. Ωστόσο για τη Βόρεια Μακεδονία θα είναι δύσκολο έως αδύνατον να θέσει βέτο όχι μόνο γιατί το Βερολίνο θα ασκήσει πιέσεις, αλλά και γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος από τη στιγμή που ακόμη και η Συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται κανονικά. Πάντως, το ελληνικό ΥΠΕΞ μιλά ακόμη περί διάγραμμά του, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί ευθέως ώστε να μη δυσαρεστήσει και την ακροδεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος.  

«Δεν ήταν μια στιγμή δόξας για την ΕΕ. Η όποια περαιτέρω αναβολή αμφισβητεί την αξιοπιστία της ΕΕ και τη φιλοδοξία μας να γίνουμε ένας πιο δυνατός παγκόσμιος παίκτης», δήλωσε  ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημειώνοντας επίσης ότι εάν η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι επιτυχής στις δύο χώρες, δεν αποκλείεται άλλες δυνάμεις να το εκμεταλλευτούν. Ο Αυστριακός επίτροπος «απολογήθηκε» στους πολίτες των εν λόγω χωρών και επανέλαβε ότι Σκόπια και Τίρανα έχουν κάνει τη δουλειά που χρειαζόταν. «Ελπίζω ότι οι ηγέτες (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής) θα δουν την ευρύτερη εικόνα και θα βρουν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», τόνισε, εξηγώντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών ήταν υπέρ μιας θετικής απόφασης και για τις δύο χώρες.  

«Δυστυχώς δεν ήμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής τη εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος και η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντίστοιχα,, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ζήτησαν με κοινή επιστολή τους την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, δηλώνοντας ότι «τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες και με τις δύο χώρες», σημειώνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Θα γίνει πολύ σκληρή δουλειά για τις μεταρρυθμίσεις στην πορεία. Η ιδιότητα μέλους δεν θα γίνει εν μία νυκτί. Και οι δύο χώρες το γνωρίζουν αυτό».