Log in

Η Προανακριτική Επιτροπή επί τω έργω

Tα κόμματα καλούνται σήμερα το απόγευμα στη τρίτη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής να λάβουν θέση επί της δικογραφίας κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και να προτείνουν τους πρώτους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν.

Γράφει ο: 

Πάντως το ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης για σκάνδαλο χρηματισμού γιατρών και κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα από τη NOVARTIS δημιουργεί νέα δεδομένα και έχει ήδη πυροδοτήσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα ακόμη ντοκουμέντο που «καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα περί σκευωρίας», ιδίως με τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για την πρακτική εταιρειών όπως η NOVARTIS.  

«Το κατηγορητήριο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είναι ανοιχτό, αν προκύψουν στοιχεία και για άλλα αδικήματα και για άλλες υποθέσεις παρεμβάσεων σε δικαστικούς λειτουργούς» τονίζει η κυβερνητική πλειοψηφία, με τον  πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης να αντιμετωπίζει τα εξής αδικήματα:

- ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών

- πρόκληση και προσφορά για τη τέλεση εγκλήματος

- ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος

- ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση

Η δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 13 Σεπτεμβρίου και επί της οποίας καλούνται το απόγευμα της Τρίτης να λάβουν θέση οι βουλευτές, έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς οι εισαγγελείς τη διαβίβασαν χωρίς αξιολόγηση, χωρίς δηλαδή, να αναφέρουν κανένα αδίκημα.

Η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει επαρκές  αποδεικτικό υλικό με βάση τις καταθέσεις της Ελ. Ραϊκου και του Ι. Αγγελή μαζί με την ένορκη κατάθεση του Διοικητή της ΤτΕ Ιωάννη Στουρνάρα, ότι ο Νικόλαος Μανιαδάκης του είχε πει πως του ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις να καταθέσει ψευδώς για την υπόθεση NOVARTIS. Στα αποδεικτικά στοιχεία η ΝΔ συμπεριλαμβάνει δημόσια δήλωση του ίδιου του κ. Παπαγγελόπουλου, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι με μερική γνώση της δικογραφίας που έλαβε και με την εμπειρία του δικαστικού λειτουργού, η υπόθεση NOVARTIS είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο και το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει την αυτοκάθαρσή του. Οι βουλευτές της ΝΔ δεν περιορίζονται όμως μόνο στα λεχθέντα του ίδιου του κ. Παπαγγελόπουλου αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βρίσκονταν σε κυβερνητικά αξιώματα, την επίμαχη περίοδο και προεξοφλούσαν διώξεις πολιτικών προσώπων.

Στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής οι βουλευτές της ΝΔ θα αναπτύξουν τις θέσεις αυτές επί της δικογραφίας, που αριθμεί περί τις 3.500 σελίδες, και θα επισημάνουν ότι ο Εισαγγελέας την έχει αποστείλει με το άρθρο 86 του Συντάγματος, και συνεπώς από τη δικαιοσύνη εκτιμήθηκε ότι τα αδικήματα που ερευνώνται, άπτονται των καθηκόντων του Υπουργού.

Βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη είναι πως η υπόθεση NOVARTIS συνιστά σκάνδαλο, το οποίο είναι παράμετρος του μεγάλου σκανδάλου της κατασπατάλησης πόρων στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή θα υπογραμμίσουν ότι ο φάκελος NOVARTIS καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της ΝΔ για «σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και γι΄αυτό θα ζητήσουν να διαβιβαστούν στη Βουλή όλες οι σχετικές με τη ΝΟVARTIS δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με το φάρμακο, ακόμη και όλες οι υποθέσεις που έχουν τεθεί στο αρχείο και όλα τα συναφή πορίσματα. Θα επικαλεστούν ακόμη τα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα, με κορυφαίο το επίμαχο έγγραφο του FBI, για πρακτικές και μυστικά προγράμματα της NOVARTIS στην Ελλάδα, με τη συνδρομή κυβερνητικών αξιωματούχων.

Αναφορικά με τα προς διερεύνηση αδικήματα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνουν ότι δεν νοείται ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, σε παράβαση καθήκοντος και σε ψευδή κατάθεση γιατί δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αυτουργούς της «σκευωρίας» και δεν κατονομάζονται οι ενδεχόμενοι φυσικοί αυτουργοί.

Βασικοί μάρτυρες αναμένεται να είναι:

- τα 10 πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στη δικογραφία που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, δηλαδή οι κ. Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ιωάννης Στουρνάρας, Ε. Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραμένος και Γιώργος Κουτρουμάνης
- ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης.
- η Ελένη Ράϊκου
- ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής,
- η  Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη,
- η τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου,
- η τέως Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου,
- η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη
- οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και Μιχάλης Καλογήρου.
- ο  Κωνσταντίνος Φρουζής 

- ενδεχομένως και οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες