Log in

Αναπτυξιακός: Νομοσχέδιο «χοάνη» για να κρύψουν ότι ξεπουλάνε τα πάντα

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα προς συζήτηση το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», γνωστό και ως αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο αργά το βράδυ πιθανότατα με ονομαστική ψηφοφορία και αφού έχει προηγηθεί αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Γράφει ο: 

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στοχεύει σύμφωνα με το Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης στην προσέλκυση επενδύσεων με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο συναντά την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων, γιατί επί της ουσίας ικανοποιεί τα αιτήματα του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών συμφερόντων ευρύτερα που στηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη γι΄αυτό το σκοπό.

Με ετερόκλητες ρυθμίσεις που δεν γίνονται με τη μία αντιληπτές η κυβέρνηση οργανώνει το ξεπούλημα ουσιαστικά του κράτους στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δημιουργώντας «κερκόπορτες» για την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων σε υγεία, καθαριότητα και άλλους τομείς.

Πάντως μέσα και από τη συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές οι ίδιοι οι κοινωνικοί φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέρριψαν με τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου την εικόνα που φιλοτεχνούσαν τα «συστημικά' ΜΜΕ ότι το νομοσχέδιο τυγχάνει ομόθυμης αποδοχής, καθώς μόνο ο ΣΕΒ και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών επαίνεσαν την κυβέρνηση και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωγιάδη.

Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει, επί της ουσίας, ρυθμίσεις που εξυπηρετούν ανάγκες και αιτήματα συγκεκριμένων «κέντρων» και την επιδότηση κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνται φιλικά της «συμφέροντα» και ειδικότερα

- οι ταχυμεταφορές, τα delivery φαγητού και οι εξορύξεις, αν και για το τελευταίο ο κ. Γεωργιάδης έκανε «εκπτώσεις» σε σχέση με το αρχικό κείμενο που είχε βγει στη διαβούλευση, εξαιρώντας τις εξορύξεις άνθρακα, με τις εξορύξεις χρυσού να παραμένουν

- οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, με τις τελευταίες να αφορούν και τη συνδρομητική τηλεόραση, μία προσθήκη στο νομοσχέδιο που έγινε μόλις έγινε γνωστό ότι οριστικοποιείται η εξαγορά της Forthnet/Nova από την Alter Ego του κ. Μαρινάκη, καθώς δεν υπήρχε στο προς διαβούλευση κείμενο του νομοσχεδίου).

Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με πληροφορίες ότι δραστηριότητα ταχυμετοφορών φαίνεται πως ετοιμάζεται να αναπτύξει και το πρακτορείο διανομής Τύπου «Άργος», ιδιοκτησίας του Β. Μαρινάκη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη πως στο σχεδιασμό του πρακτορείου εντάσσεται η μεταφορά της διανομής των εφημερίδων από το πρακτορείο σε νέα εταιρεία ταχυμεταφορών, κάτι που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στη διανομή διαφόρων εφημερίδων και ίσως από κει να προκύπτει και η πρεμούρα της ΝΔ για επιδότηση των ταχυμεταφορών.

Μελανό σημείο του αναπτυξιακού νομοσχεδίου είναι φυσικά και  η κατάργηση ονομαστικοποίησης των μετοχών των Μέσων Μαζικής Ενημερώσης. Το ΕΣΡ πλέον δεν θα μπορεί να κάνει κανέναν έλεγχο, ούτε για την υπερσυγκέντρωση στο χώρο ούτε για την προέλευση χρημάτων που επενδύονται σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα. Αρνητική εντύπωση δημιουργεί, με βάση όσα έλεγε προεκλογικά η ΝΔ, και η αύξηση των αποδοχών των υψηλόβαθμων στελεχών (golden boys) σειράς εταιρειών, όπως τα ΕΛΤΑ, ο ΟΑΣΑ, η ΔΕΗ και η ΣΤΑΣΥ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ΔΕΚΟ που έχουν έσοδα πάνω από 100 εκατ. ευρώ ή που απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζόμενους θα εξαιρούνται από τη διάταξη που θέτει ως ανώτατο όριο για τους τους μισθούς των στελεχών τους τις αποδοχές ενός γενικού γραμματέα υπουργείου. Στην πράξη, σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, αυτό σημαίνει ότι οι μεικτές αποδοχές θα μπορούν να φτάνουν τις 7.500 ευρώ από 4.600 ευρώ που είναι σήμερα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έκανε λόγο για «νομοσχέδιο Φρανκενστάιν», τονίζοντας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση «Μην τολμήσετε να επιχειρήσετε τροποποιήσεις στο νόμο για τον αιγιαλό θα είναι τραγικό να επιχειρήσει η κυβέρνηση να δημιουργήσει και άλλο παράθυρο», ενώ ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δίνοντας τον τόνο επισήμανε «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο όπου στην κυριολεξία κάθε άρθρο του είναι ένα άρθρο ενός ανεξόφλητου γραμματίου προς ημέτερους. Είναι μία πρόταση κομμένη και ραμμένη, όχι στην υπηρεσία των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, όχι εγγεγραμμένη σε μια λογική νέας ανάπτυξης που να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες, αλλά με μια λογική κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των λίγων».

«Η κυβέρνηση προσφέρει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους» καθώς «Πέραν των άλλων προκλητικών προνομίων, το νομοσχέδιο διευκολύνει να ενταχθούν στις στρατηγικές επενδύσεις οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» υποστηρίζει το ΚΚΕ, ενώ το Κίνημα Αλλαγής ασκεί σφοδρή κριτική λέγοντας ότι η κυβέρνηση  »Υλοποιεί απλά και κυνικά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης στον ΣΕΒ και επαναφέρει την λογική της «εσωτερικής υποτίμησης», που ήταν η «σημαία» του ΔΝΤ» .

Να σημειωθεί ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που στηρίζουν πολιτικά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, έχουν κοινή στάση ουσιαστικά καθώς θεωρούν ότι «επανερχόμαστε στο καθεστώς που ίσχυε επί μνημονίων, πριν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ».