Log in

Ο Καραμανλής φόρεσε το... «πατριωτικό» κοστούμι ενόψει της εκλογής ΠτΔ

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πλησιάζει, καθώς το  Φεβρουάριο λήγει η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου και η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει για νέο ΠτΔ και μάλιστα με βάση τη νέα διαδικασία που θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Γράφει ο: 

Μια διαδικασία που προκαλεί ένταση μεταξύ Μαξίμου και ΚΟ της ΝΔ, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης προτείνει εκλογή ΠτΔ το λιγότερο με 151 ψήφους στην τέταρτη ψηφοφορία και οι εισηγητές της ΝΔ στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Αναθεώρησης προτείνουν ακόμη και «σχετική πλειοψηφία» στην έσχατη ψηφοφορία. Αν δεν πρόκειται για ασκήσεις εσωκομματικής δύναμης ισχύος, τότε προφανώς έχει να κάνει με τα «πολιτικά παιχνίδια» της ηγεσίας της ΝΔ σε συνδυασμό με τη ψήφο των αποδήμων και τον εκλογικό νόμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα πάρει τις αποφάσεις του τα Χριστούγεννα για το πρόσωπο που προτείνει και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δηλαδή αν θα είναι από το χώρο της κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς, με την ονοματολογία να έχει «φουντώσει» και να κλίνει προς την εκδοχή υποψηφιότητας  θηλυκού γένους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να έχει πει το πρώτο «οχι» και μάλιστα στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με συνέπεια το ενδεχόμενο «καραμανλικής» υποψηφιότητας να είναι υπαρκτό και για λόγους εσωκομματικής νηνεμίας.

Η παραμονή του Προκόπη Παυλόπουλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα για άλλα 5 χρόνια θεωρείται πολύ πιθανό σενάριο, ωστόσο ακούγεται ακόμη και το όνομα του Κώστα Καραμανλή!

Ο πρώην  πρωθυπουργός πυκνώνει τελευταία τις δημόσιες εμφανίσεις του και προχθές ήταν ομιλητής στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη.

Χωρίς να πει λέξεις για τη κρίση, τα μνημόνια και τις τεράστιες πολιτικές του ευθύνες από το 2004 έως το 2009, προτίμησε να μιλήσει για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, το προσφυγικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφέρθηκε στα χρόνια που έρχονται εκτιμώντας πως θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη. «Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία» τόνισε και  εκτίμησε πως «έχουμε περάσει σε φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας που επιτείνεται από τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας».

Αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας τόνισε πως «η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της» και απέρριψε συστάσεις και προτροπές προς την Ελλάδα για να τα βρει με την Τουρκία.

«Συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε», πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη» είπε.

Σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε ότι το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε και οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της Συμφωνίας. «Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα. Και, επίσης, οι εξελίξεις κατέδειξαν, με τον πιο προφανή τρόπο, τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας» ανέφερε.