Log in

«Ξύπνησε» ο Νίκος Δένδιας

Και εκεί που όλοι νομίζαμε ότι ο Νίκος Δένδιας βρισκόταν σε «λήθαργο», αποφάσισε να μιλήσει ως υπουργός Εξωτερικών που ασκεί πολιτική και μιλά με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Γράφει ο: 

Προφανώς θορυβημένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη τροπή που παίρνουν τα πράγματα μετά το «όχι» της Συνόδου Κορυφής στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονία εξαιτίας του βέτο Μακρόν, αποφάσισε με μια ακόμη «κυβίστηση» να πάρει μια ξεκάθαρη στάση, βάζοντας τέλος στη διγλωσσία που επικρατούσε στις διαρροές τόσο του Μαξίμου όσο και της Βασ. Σοφίας για τα αποτελέσματα της Συνόδου και τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό

Έτσι μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι μέρος της συμφωνίας θα παγώσει λόγω της μη έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Εξωτερικών από το βήμα της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, όμως περιμένει από τις δύο αυτές χώρες απτά βήματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα. Για εμάς το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε και πρόσθεσε «Ηδη η Νέα Δημοκρατία από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση είχε τοποθετηθεί για τα προβλήματα που κρίνει ότι υφίστανται στο κείμενο αυτής της συμφωνίας, όμως ξεκάθαρα έχουμε πει ότι μετά την ισχύ της συμφωνίας η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει και αυτό κάνει ως κυβέρνηση»

Όσον αφορά το θέμα της Αλβανίας, ο κ. Δένδιας είπε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της μειονότητας τόσο ως προς τον αυτοπροσδιορισμό τους όσο και ως προς τα περιουσιακά τους δικαιώματα.

Δηλαδή τώρα που ο Ζάεφ «πάγωσε» την συμφωνία, οι «μακεδονομάχοι» στηρίζουν αναφανδόν «την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.» αναγνωρίζοντας με σημαντική καθυστέρηση τις απρόβλεπτες συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα και με την Τουρκία να «αλωνίζει» σε Αιγαίο και Κύπρο

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, να κατηγορεί την κυβέρνηση για «κυβιστήσεις» στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποτιμώντας ωστόσο θετικά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και της βουλευτού και πρώην ΥΠΕΞ, Ντόρας Μπακογιάννη.

«Καλωσορίζουμε τις σημερινές (σ.σ. χθεσινές) δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με τη σημασία που έχει η πλήρης και συνεπής τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε αντίθεση με τη διγλωσσία πολλών άλλων κυβερνητικών στελεχών» αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει: «Επίσης, χαιρετίζουμε τη δήλωση της βουλευτού της ΝΔ, και πρώην ΥΠΕΞ, κας Ντόρας Μπακογιάννη, με την οποία καλεί τον κ. Δένδια να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη της συμφωνίας, παραδέχεται ότι ο λαϊκισμός ενέχει σοβαρούς εθνικούς κινδύνους και καταδικάζει τις φωνές που μιλούν για κατάργηση της συμφωνίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως αναφέρει, «επένδυσε στον εθνολαϊκισμό και την υποκρισία, αντιτασσόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέχεται σήμερα όσους μιλούν για κατάργηση της συμφωνίας και έχει αναγάγει την λογική της αδράνειας σε εξωτερική πολιτική της χώρας» και υπογραμμίζει ότι οφείλει να εξηγήσει τις θέσεις της κυβέρνησής του. Τέλος αναφέρει ότι «παρόλο που έχουμε χάσει το μέτρημα με τις κυβιστήσεις της ΝΔ στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι αναμφίβολα σημαντική η αναγνώριση της πραγματικότητας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ».