Log in

Τσίπρας για προσφυγικό άσυλο: Ήσασταν ανέτοιμοι και ανίκανοι για το μόνο σοβαρό πρόβλημα(upd)

Με τη φράση «όλα εδώ πληρώνονται» ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στο Κυριάκο Μητσοτάκη στη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για προσφυγικό άσυλο, τονίζοντας ότι Με ακροδεξιές κουτοπονηριές, με εθνικιστικά ψεύδη και δεξιά καταστολή δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα» .

Γράφει ο: 

«Σας καλούμε να ξαναδιαβάσετε τις γενικές αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την Οδηγία 2013/33/ΕΕ που προβλέπουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στην εργασία για τους αιτούντες άσυλο» σημείωσε ο [πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση «να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να συμπεριλάβει στην απόδοση ΑΜΚΑ όλες τις κατηγορίες δικαιούχων».

 «Δημιουργείτε ένα άδικο Δίκαιο, το οποίο παραβλέπει το καθολικό δικαίωμα στην εκπαίδευση και την υποχρέωση του κράτους να παρέχει πρόσβαση στην παιδεία σε όλα τα παιδιά, βάσει του διεθνούς δικαίου» ανέφερε .

Και πρόσθεσε «Εμείς κ. Βουλευτές προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που υπερβαίνει τη χώρα και τις δυνατότητές της. Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι, είμαστε όμως ανακουφισμένοι και με τη συνείδησή μας ήσυχη ότι κάναμε ότι καλύτερο ήταν δυνατόν. Ανακουφισμένοι γιατί αποτρέψαμε να γίνει η χώρα ολόκληρη, όταν κλείσανε τα σύνορα, αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Και με τη συνείδηση ήσυχοι γιατί παρά τις δυσκολίες, παρά τις παραλήψεις, κινηθήκαμε εντός της διεθνούς νομιμότητας. Και κάναμε και βήματα μπροστά:

-Αποδώσαμε ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και φοιτούν στα ελληνικά σχολεία.
-Προασπίσαμε τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και κατοχυρώσαμε το δικαίωμα πρόσβασής τους στην εργασία.
-12.500 προσφυγόπουλα μπήκαν στα ελληνικά σχολεία σε ειδικές τάξεις υποδοχής,
- Δημιουργήθηκαν δεκάδες νηπιαγωγεία στα κέντρα φιλοξενίας.
-Εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χορηγώντας σε όλους ΑΜΚΑ.
-Και το κυριότερο : Διασώσαμε 430.000 ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα του Αιγαίου.

«Δεν τα κάναμε όλα τέλεια, σε μία χώρα που ήταν ακόμα στα Μνημόνια, ρημαγμένη από τη χρεοκοπία που μας κληροδοτήσατε.
Όμως διαχειριστήκαμε το πρόβλημα με τη σκέψη μας στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με το βλέμμα μας στην Ευρώπη» είπε.

Και κατέληξε λέγοντας: «Το νομοσχέδιο σας, εκτός από ιδεοληπτικό, το χειρότερο για σας, είναι ότι θα αποδειχθεί και απολύτως αναποτελεσματικό σε σχέση με τους ίδιους τους στόχους που θέτετε. Αντιληφθείτε και αξιοποιήστε την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού ζητήματος.
 Ακολουθήστε την Ευρώπη της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την Ευρώπη που αποδέχεται να αναλάβει κομμάτι της ευθύνης στο προσφυγικό, και όχι την κακοφορμισμένη Ευρώπη των μεμονωμένων εθνικιστικών κυβερνήσεων. Κανένας Ορμπάν, κανένας Σαλβίνι, κανένας Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο που πίσω του έχει φωτιά, σπαθί, πόλεμο».