Log in

Πως αποτιμά το Μαξίμου την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κίνα

Ικανοποίηση για την επίτευξη των στόχων της τετραήμερης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κίνα εκφράζουν κυβερνητικοί κύκλοι. Όπως σημειώνουν, ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη Σαγκάη «έχοντας ως προτεραιότητα να επανασυστήσει την Ελλάδα στην αγορά της Κίνας και να πείσει Κινέζους επενδυτές ότι τώρα είναι η ώρα να δουν τη χώρα μας ως μια μεγάλη ευκαιρία».

Κατά τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες «και μόνο το γεγονός ότι δύο πολύ μεγάλες τράπεζες - όχι μόνο στην Κίνα αλλά παγκοσμίως - ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν υποκαταστήματα στην Αθήνα θα αρκούσε για να μιλήσει κανείς για μια πολύ σημαντική εξέλιξη».

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν:

- η Bank of China άμεσα, μέσα στο Νοέμβριο, ανοίγει το δικό της υποκατάστημα ενώ θα ακολουθήσει το παράδειγμα η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμο, η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα (ICBC) με τον πρόεδρο της οποίας ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Σαγκάη λίγες ώρες πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα.

- τη σημαντική εξέλιξη που προέκυψε και από το διάλογο του Πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κορυφαίας πλατφόρμας στον κόσμο ALIBABA. Η κινεζική ηλεκτρονική πλατφόρμα με το πελατολόγιο των 700 εκατομμυρίων πελατών θα εντάξει και ελληνικά προϊόντα στις πωλήσεις της ενώ θα προσελκύει ακόμα περισσότερους Κινέζους τουρίστες να επισκεφτούν την Ελλάδα.

-  τα απευθείας δρομολόγια της Air China στη γραμμή «Αθήνα-Πεκίνο», από το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση της ελληνικής πρωτεύουσας και με τη Σαγκάη με δρομολόγιο της κινεζικής αεροπορικής εταιρείας Juneyao, με αποτέλεσμα να φαίνεται λογική η εκτίμηση που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στην Κίνα, μέχρι το 2021, οι τουρίστες από την ασιατική χώρα που θα έρθουν στην Ελλάδα να φτάσουν το μισό εκατομμύριο, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

-  την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην έδρα της Cosco. Η κυβέρνηση όπως είχε δεσμευτεί, ενέκρινε το νέο master plan της εταιρείας ενώ, για τα επόμενα βήματα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και με σεβασμό στο περιβάλλον. Στα γραφεία της Cosco από κοινού ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας στον κόσμο έθεσαν το στόχο να κάνουν τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Ειδικότερα για τη ναυτιλία ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι, την τελευταία 15ετία, 1.000 ελληνόκτητα πλοία κατασκευάστηκαν στην Κίνα επισημαίνοντας ότι αν αυτά μπορούσαν να εξοπλιστούν με ελληνικής κατασκευής εξοπλισμό, θα ήταν κάτι επωφελές και για τις δύο χώρες.

- τις επαφές του πρωθυπουργού με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ αλλά και με εκπροσώπους άλλων μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων, γεγονός που καταδεικνύει - σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες - «το έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά αλλά και την εμπιστοσύνη τους».

Σε πολιτικό επίπεδο, οι επαφές του Πρωθυπουργού στην Κίνα επιβεβαίωσαν - όπως παρατηρούν κυβερνητικοί παράγοντες - το διαχρονικά άριστο κλίμα στις διμερείς ελληνοκινεζικές σχέσεις. Κατά τους ίδιους παράγοντες, ειδικά στη συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, το κλίμα ήταν άριστο κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί σε λίγες ημέρες και στην Αθήνα όπου οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν σημαντικές διακρατικές συμφωνίες.

Για την Διεθνή Έκθεση στη Σαγκάη, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ήταν διπλάσια σε σχέση με πέρσι ενώ αντίστοιχα διπλάσια ήταν και η παρουσία ελληνικών εκθεμάτων. Σύμφωνα με το Μαξίμου, η ομιλία του Πρωθυπουργού σε ένα κοινό εκατοντάδων εκλεκτών καλεσμένων από όλο τον κόσμο στην επίσημη τελετή έναρξης της έκθεσης, «του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει ακόμα πιο ηχηρό το μήνυμα της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων».

Α.Μ.