Log in

Κρίνεται σήμερα η αμεροληψία της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο

Με φόντο τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις στενές επαφές του Αντώνη Σαμαρά και του Θανάση Πλεύρη με τη Novartis συνεδριάζει στις 6 το απόγευμα στη Βουλή η προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Γράφει ο: 

Η συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αφορμή και τη στάση που θα κρατήσουν τελικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, αν θα είναι δηλαδή παρόντες ή όχι, καθώς η Κουμουνδούρου δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι μπλοκάρει τις εργασίες της Επιτροπής.

Στην περίπτωση πάντως που το αίτημα ανάκλησης της εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνει δεκτό, όπως έχει ήδη ζητήσει η πλευρά Παπαγγελόπουλου, θα θέσει επί τάπητος το αίτημα εξαίρεσης και των βουλευτών της ΝΔ Θ. Πλεύρη και Κ. Κυρανάκη, αλλά και του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, και οι τρεις μέλη της προανακριτικής.

Στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα διαδικαστικά, τότε όλα τα βλέμματα θα στραφούν στο πρώτο μάρτυρα και κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου, τον Κωνσταντίνο Φρουζή, πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis Hellas.

Πάντως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να παραμείνουν οι  δύο βουλευτές του στην επιτροπή προκειμένου -όπως τονίζει η Κουμουνδούρου- να συντελέσουν στην αποκάλυψη του σκανδάλου και στην κατάπτωση της ρητορικής περί σκευωρίας, αν και ο Σπύρος Λάππας με δηλώσεις του την Παρασκευή δήλωσε με νόημα "Σας  λέω υπεύθυνα και ρητά ότι την Τρίτη θα εξεταστεί ο Φρουζής. Το αποδεσμεύω και το αποσυνδέω από το αν θα εμφανιστούν ο Πολάκης και ο Τζανακόπουλος στην επιτροπή. Την Τρίτη θα γίνει μία κανονική συνεδρίαση και θα εξεταστεί ο Φρουζής. Αυτό είναι το συμφέρον της κοινωνίας".  

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναδείξει τις αποκαλύψεις της Εφηρίδας των Συντακτών σχετικά με το σκεπτικό αρχειοθέτησης της δικογραφίας για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι —σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας— από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο Κ. Φρουζής είχε πάει στο Μαξίμου έχοντας μαζί του "μια τσάντα με μοβ, κίτρινα και πράσινα χαρτονομίσματα".

Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε χθες για το εν λόγω δημοσίευμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με το πόρισμα, "ο κ. Φρουζής όντως πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα, ωστόσο η υπόθεση αρχειοθετήθηκε γιατί η έρευνα δεν μπόρεσε να διαπιστώσει "αν, σε ποιον και για ποια αίτια παραδόθηκαν τα χρήματα". Τονίζει επίσης ότι με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα επιβεβαιώνεται πως η υπόθεση δεν αρχειοθετήθηκε επειδή είναι "σκευωρία", αλλά επειδή δεν βρέθηκαν τα χρήματα.

Εξάλλου σοβαρές ενστάσεις εγείρονται από την πλευρά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη συμμετοχή του Θάνου Πλεύρη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, καθώς η εφημερίδα Documento, έφερε στο φως επαφές του Θανάση Πλεύρη, βουλευτή της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής με τον Κ. Φρουζή, για "νομικά θέματα", όπως αναφέρεται στο θέμα ενός επίμαχου ηλεκτρονικού μηνύματος με ημερομηνία αποστολής 21 Οκτωβρίου 2014.  

Παράλληλα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της ωμής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη από τον Μάριο Σαλμά και τα ανάρμοστα τηλεφωνήματα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας προς δικαστικούς λειτουργούς, τα οποία κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Από την πλευρά του, ο κ. Σαλμάς δήλωνε έκπληκτος και αγανακτισμένος από την ανακοίνωση της Ένωσης, κάνοντας μάλιστα λόγο για "ακατανόητη παρεξήγηση".

Στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με χθεσινή ανακοίνωσή του προειδοποίησε τους βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή, να δηλώσουν άμεσα εάν υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανή δυσπιστία για την αμεροληψία τους. Σε αντίθετη περίπτωση —τονίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος— θα διαπράξουν το ποινικό αδίκημα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης και "θα επιβεβαιώσουν ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία".

Η πλήρης δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής:

"Αν  ισχύουν όσα  προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή, που έχει συσταθεί για να διερευνήσει τη δήθεν τέλεση αξιόποινων πράξεων από εμένα, οφείλουν να δηλώσουν άμεσα εάν υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανή δυσπιστία για την αμεροληψία τους.

Η οποιαδήποτε εμπλοκή τους με το μέγα σκάνδαλο Novartis είτε τώρα, είτε στο παρελθόν, η οποία ενδεχομένως να συνδέεται ακόμη και με ποινικές ευθύνες τους, καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή τους στην προκαταρκτική επιτροπή.

Το ίδιο ισχύει και αν υπήρξαν συνήγοροι οποιουδήποτε εμπλεκομένου, κατηγορουμένου ή μηνυτή στην υπόθεση αυτή.                                                                      
Αν δεν το πράξουν άμεσα και δεν τους εξαιρέσει η προκαταρκτική επιτροπή, θα έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, θα πλήξουν το κύρος της επιτροπής, θα ακυρώσουν το έργο της και θα επιβεβαιώσουν για άλλη μία φορά ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία για την εκδικητική πολιτική δίωξη που εξυφαίνεται σε βάρος μου".