Log in

Το σκάνδαλο Novartis είναι σαν τη Λερναία Ύδρα

«Λερναία Ύδρα» χαρακτήρισε το σκάνδαλο της Novartis, ο Αλέξης Τσίπρας.

Γράφει ο: 

«Θα πηγαίνουν να κόβουν ένα κεφάλι και θα φυτρώνουν πολλά», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Flash TV, που εδρεύει στη Δυτική Μακεδονία. Πραγματοποιώντας διήμερη περιοδεία στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το σκάνδαλο Novartis είναι το γεγονός ότι όταν κόβανε τη σύνταξη του συνταξιούχου 11 φορές, και κόπηκε 40% από το ’10 έως το ’14, την ίδια στιγμή το φάρμακό του ο συνταξιούχος το πλήρωνε πέντε και δέκα φορές ακριβότερο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι, «η μεγαλύτερη σκευωρία που υπάρχει στα χρονικά είναι η προσπάθεια να μετατρέψουν το σκάνδαλο Novartis, σε σκευωρία».

Από την κριτική του κ. Τσίπρα δεν ξέφυγε ούτε η σύμπλευση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως είπε «υπάρχουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη, άρα σε μια βάση τέτοια μπορεί να πει κανείς ότι είναι δικαιολογημένη αυτή η σύμπλευση, διότι τα στελέχη που διώκονται θέλουν να έχουν μια κοινή υπερασπιστική γραμμή».

Σχολιάζοντας την εξαίρεση των κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη από την Προανακριτική Επιτροπή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «πρώτη φορά η πλειοψηφία να θέλει να προσδιορίζει και τη σύνθεση της μειοψηφίας σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή».

«Σήμερα μας παρουσιάζουν το βασικό ενορχηστρωτή και κατηγορούμενο για την υπόθεση της δωροδοκίας γιατρών και πολιτικών, τον κ. Φρουζή, ως αξιόπιστο μάρτυρα και έχουν σήμερα γεμίσει τα πρωτοσέλιδά τους, ότι μας είπε πως οι δικαστές τον πιέζανε. Βεβαίως και οι δικαστές έπρεπε να τον πιέζουνε, να πει την αλήθεια, αυτή είναι η δουλειά τους».

Ενόψει της σημερινής συνέχισης της κατάθεσης Φρουζή στην αρμόδια Επιτροπή, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η «πέτρα του σκανδάλου» είναι εκείνος, ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis o οποίος από το κατηγορητήριο προκύπτει ότι «είχε τακτική επικοινωνία με πολιτικούς, είχε εσωτερική πληροφόρηση, γνώριζε για τις τιμές, είχε εσωτερική πληροφόρηση λίγο πριν γίνει το PSI και κουρευτούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που οδήγησαν σε χρεοκοπία τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικρο – ομολογιούγους. Όπως λέει ο ίδιος, είχε χασούρα μόνο 3%, ενώ άλλες πολυεθνικές 22%. Αυτό είναι ποινικό αδίκημα να έχει εσωτερική πληροφόρηση. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος είχε ενορχηστρώσει στην Ελλάδα τον σχεδιασμό, που ερχόταν βέβαια από τη μητρική, από την Ελβετία, του μαζικού εκμαυλισμού, αλλά και δημοσιογράφων».

Εκτίμησε ότι η Επιτροπή «θα βγάλει λαβράκια». «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να αποχωρήσουμε και να μη βάλουμε κρίσιμες και καίριες ερωτήσεις στους μάρτυρες», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «έχουν στήσει από κοινού με τον Φρουζή την απολογία του, όμως η Επιτροπή που έστησαν για να φτιάξουν το αφήγημα της σκευωρίας, ήδη έχει γυρίσει μπούμερανγκ στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση»…

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος για να προσθέσει ότι «το 40% των κυβερνητικών θέσεων το έχουν δώσει στα ορφανά του Σημίτη. Ο κ. Χρυσοχοϊδης που είναι ανίκανος να διαχειριστεί το προσφυγικό, ήταν υπουργός του ΠΑΣΟΚ.» Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σκηνικά μιας άλλης εποχής που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε», αναφερόμενος στον εγκλωβισμό φοιτητών από δυνάμεις καταστολής. Φοιτητών «που δεν φορούσαν κουκούλες, ούτε κρατούσαν μολότωφ, ούτε βαριοπούλες. Νέοι άνθρωποι που ήθελαν να εκφράσουν τις ιδέες τους. Και να τους πετάνε χημικά και να τους χτυπάνε με αυτόν τον τρόπο και να πηγαίνουν στα σπίτια τους την άλλη μέρα για να τους συλλάβουνε…»

Ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις Βορίδη. Απάντησε ότι ο κ. Βορίδης έχει μια ιστορία «ως φιλοχουντικός, ως στέλεχος της νεολαίας της ΕΠΕΝ, που κυκλοφορούσε με βαριοπούλες, με τσεκούρια και έκανε επεισόδια και βανδαλισμούς. Ανήκε στην νεολαία της ακροδεξιάς. Έχει μια εκτίμηση για το τι σημαίνει τάξη και αναγκαστικότητα του ξυλοδαρμού».

Επίσης, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δίνει ασυλία στους τραπεζίτες «για τα θαλασσοδάνεια που έδιναν στα κόμματα και στα ΜΜΕ, δανεικά και αγύριστα». Γι’ αυτό θεώρησε ότι ΚΙΝΑΛ και ΝΔ δεν υπερψηφίζουν τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, με την οποία δεν θα μπορούν να παραγραφούν αδικήματα όπως η δωροδοκία. «Έχουν τη φωλιά τους λερωμένη», είπε χαρακτηριστικά.

Πολυμέσα