Log in

Βρούτσης εναντίον Μηταράκη και κυβερνητική κρίση με φόντο το χρέος στην Κοινωνική Ασφάλιση

Ένα χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, που μιλούσε για διαδικασία πώλησης οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ύψους 12 δισ. ευρώ σε funds, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με μια ανακοίνωση 20 μόλις λέξεων, ο Γιάννης Βρούτσης διέψευσε τον πολιτικό του υφιστάμενο, και έφερε στο προσκήνιο την πρώτη φανερή κόντρα εντός της κυβέρνησης.

Γράφει ο: 

 «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα», ήταν το ακριβές κείμενο της διάψευσης.

Με βάση το δημοσίευμα, ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, φαινόταν ως ο σχεδιαστής της διαδικασίας πώλησης χρέους των Ταμείων προς τα funds…

Είναι προφανές ότι η σχέση των δύο πολιτικών βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Μετά από τέσσερις μήνες συνύπαρξης στην Σταδίου 29, είναι ξεκάθαρο ότι οι αντιλήψεις τους για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν κινούνται στο ίδιο επίπεδο. Ο Γιάννης Βρούτσης, μιας και έχει διατελέσει στο ίδιο πόστο και επί κυβέρνησης Σαμαρά, έχει γνώση του αντικειμένου και προχωράει με αργά, αλλά σταθερά βήματα στις αλλαγές που θέλει να επιβάλλει. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μόλις χθες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Θεσσαλονίκη Summit περιέγραψε σε αδρές γραμμές το νέο ασφαλιστικό που κύρια σημεία του είναι η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, αλλά και αποσύνδεσή τους από την προϋπηρεσία του κάθε εργαζόμενου. Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο μοντέλο, βρίσκεται σε «ευθεία γραμμή» με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Γιάννης Βρούτσης προς το Μέγαρο Μαξίμου και έτσι με ομαλό τρόπο, επιχειρείται να γίνει η συγκεκριμένη μετάβαση.

Σε ό,τι αφορά όμως τις πρωτοβουλίες Μηταράκη, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι ισχύει. Αποτέλεσμα είναι ο υφυπουργός Εργασίας, να επιδιώκει μέσω διαρροών στα Μέσα Ενημέρωσης να πετύχει ουσιαστικά τον εγκλωβισμό της κυβέρνησης σε τετελεσμένες αποφάσεις, που πρακτικά δεν υπάρχουν.

Δεν εξηγείται αλλιώς η χθεσινή αναφορά του Reuters σε κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος όχι μόνο μίλησε για μεταφορά χρέους σε funds, αλλά και για ένα ποσό που θα φτάνει στα 12 δισ. ευρώ. Όλα αυτά όμως αποτελούν «ασκήσεις επί χάρτου», αφού το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), δείχνει να μην γνωρίζει το παραμικρό για το πώς θα γίνει αυτή η μεταφορά. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΑΟ διαχειρίζεται συνολικά το χρέος των 35,5 δισ. ευρώ και θα έπρεπε να είναι ο πρώτος φορέας που θα είχε ενημερωθεί για μια τόσο κομβικής σημασίας αλλαγή…

Όλα αυτά την ώρα που ο κ. Μηταράκης έχει προωθήσει και το σχέδιό του για αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση, με την είσοδο ιδιωτικών εταιριών για τους νεοεισερχόμενους ασφαλισμένους. Πραγματικά όμως, αποτελεί ερωτηματικό η εφαρμογή του σχεδίου, μετά την χθεσινή διάψευση από τον πολιτικό του προϊστάμενο…

Μάλλον λοιπόν έχει δίκιο η Έφη Αχτσιόγλου όταν μιλάει για πανικόβλητο Γιάννη Βρούτση που διαψεύδει τον Νότη Μηταράκη. Όπως σχολιάζει η πρώην υπουργός Εργασίας, παίζονται «άγρια και επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των ασφαλισμένων από την κυβέρνηση  της ΝΔ. Αν το μοναδικό πρόβλημα ήταν το μπάχαλο στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν για γέλια. Επειδή όμως το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των ασφαλισμένων, γίνονται επικίνδυνα. Όπως λέει και ένα παλιό αυστριακό ρητό: η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στα «μαχαίρια» Βρούτσης - Μηταράκης «Στάση» Ταχιάου »