Log in

«Αλλάζει τα φώτα» της ΔΕΗ η κυβέρνηση - Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση

Κριτική σε υψηλούς τόνους επιφύλαξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και τη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ που συζητείται από χθες στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με έμφαση κυρίως στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις με την κατάργηση της μονιμότητας, των συλλογικών διαπραγματεύσεις και του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις.

Γράφει ο: 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής στο τομέα της ενέργειας κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικό θράσος και υποκρισία» ιδίως σε ότι αφορά το μέλλον της ΔΕΗ, λέγοντας ότι ημερών κυβέρνησης Μητσοτάκη η ΔΕΗ πήρε το «πιστοποιητικό βιωσιμότητας» από τους οίκους αξιολόγησης.

«Διάσωση-εκσυγχρονισμός-απολιγνιτοποίηση-ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ και άνοιγμα στην αγορά ΑΠΕ» είναι τα βήματα κατά το κ. Χατζηδάκη για μια ΔΕΗ πιο ανταγωνιστική και φιλική και στους καταναλωτές, σημειώνοντας παράλληλα τον σχεδόν τριπλασιασμό της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο σε σχέση την περίοδο των ευρωεκλογών τον περασμένο Μάιο.  

Ο κ. Χατζηδάκη, απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ έλλειψη στρατηγικής για τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής και ζημιές ύψους 600 εκ. ευρώ λόγω ΝΟΜΕ και με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για έσοδα 2,1 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες.

«Ποιο ήταν το σχέδιο σας; Η παραγγελία στην Παγκόσμια Τράπεζα που θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του 2020» ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων επιβάλλεται λόγω της οικονομικής ζημίας που προκαλούν στη ΔΕΗ. Όπως, είπε η Επιχείρηση πέρυσι έχασε 200 εκατ. από τους λιγνίτες και φέτος 300 εκατ., για αυτό το λόγο επισπεύδεται το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης.

«Κινούμαστε με μεγάλες ταχύτητες» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι για τις λιγνιτικές περιοχές θα εκπονηθεί σύντομα master plan, στο πλαίσιο της διυπουργικής επιτροπής και άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, λέγοντας «στο θέμα της ΔΕΗ είστε κατηγορούμενοι κι όχι κατήγοροι» προκαλώντας τη έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ανταπάντησε πως η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΔΔΗΕ διαφέρουν από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στον οποίο διατηρήθηκε υπό δημόσιο έλεγχο το 51% και όσον αφορά τον ΔΕΣΦΑ, σημείωσε πως είχε προηγηθεί διαγωνισμός από πλευράς της τωρινής κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει πως έπρεπε να επαναληφθεί η διαδικασία.

«Ποια βέλτιστη διεθνή πρακτική είδατε και θέλετε να υιοθετήσετε,κύριοι της ΝΔ; Αυστρία,Κύπρος,Δανία,Ισπανία,Φινλανδία & Γαλλία κρατούν τον έλεγχο του δημοσίου στις μεγάλες υποδομές ενέργειας. Ενώ η Γερμανία επανακρατικοποιεί έχοντας δει τα αρνητικά αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων» τόνισε ο Νίκος Παππάς.

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο «σκοπός της κυβέρνησης είναι η γενικευμένη μείωση των μισθών και η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Λίγο μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου και το χτύπημα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο όνομα των επιχειρησιακών, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι μία επιχειρησιακή σύμβαση είναι αποδεκτή μόνο αν μειώνει μισθούς και αν αυτό δεν γίνεται παρεμβαίνει η ίδια με νόμο και το κάνει».

Και πρόσθεσε «με την παράκαμψη του ΑΣΕΠ έχουμε απόλυτη αδιαφάνεια στις νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ, έχουμε αποστροφή της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και έναν ανοιχτό διάδρομο για ρουσφετολογικές προσλήψεις», ενώ σημείωσε ότι είναι «υποκριτικοί οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί μονιμότητας στη ΔΕΗ, η μονιμότητα έχει καταργηθεί από το 2012» .

 Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα με τη ακρόαση των φορέων και επί των άρθρων του νομοσχεδίου που σημειωτέον προωθείται με τη διαδικασία του επείγοντος προκαλώντας τη αντίδραση των κομμάτων αντιπολίτευσης και με τον Σωκράτη Φάμελλο από τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει ότι η κυβέρνηση βλάπτει το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και ότι ενδιαφέρεται μόνο για τα «γαλάζια παιδιά» και τον κ. Αρβανιτίδη από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μιλά για επιστροφή στο 1993 και στην «προ ΑΣΕΠ εποχή».