Log in

Ο Τσίπρας «στρίμωξε» τον Μητσοτάκη για την ασυλία των «λευκών κολάρων»

Η κατακλείδα της μετωπικής σύγκρουσης Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρωθυπουργό με θέμα «την επιεική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς» έδωσε το στίγμα της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γράφει ο: 

Έτσι ο μεν πρωθυπουργός επί της ουσίας πέταξε την μπάλα στην εξέδρα καθώς η θεματολογία περί σκανδάλων, και «λευκών κολάρων» τον ξεβόλευε από το αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα στη βάση του δόγματος «νόμος, τάξη και ασφάλεια», ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άδραξε την ευκαιρία εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών στα ζητήματα αντιμετώπισης της διαπλοκής και της διαφθοράς (ποινικούς κώδικες και άρθρο 86 τους Συντάγματος), κάνοντας λόγο για για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων».

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «Τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας δεν έχουν μπει στο αρχείο, τα θαλασσοδάνεια στα ΜΜΕ δεν έχουν μπει στο αρχείο. Άρα με αυτό που νομοθετήσατε, αυτό που πραγματικά επιδιώκετε είναι για αυτές τις κρίσιμες για το πολιτικό σύστημα υποθέσεις να δημιουργήσετε όρους ασυλίας για τα τραπεζικά στελέχη που διώκονται» και επισήμανε «Είπατε ότι δε θα μπορούμε να οδηγηθούμε σε γενναίες αναδιαρθρώσεις αν δεν δώσουμε ασυλία στα τραπεζικά στελέχη. Ποιες είναι αυτές οι γενναίες αναδιαρθρώσεις που έχετε στο μυαλό σας και πιθανόν να εμποδιστούν; Μήπως τελικά στο μυαλό σας έχετε και την υπόθεση της Forthnet; Που ο φίλος σας και υποστηρικτής και χορηγός σας επιχειρηματίας έρχεται να πάρει μία επιχείρηση με κούρεμα πάνω από 90% των χρεών που δε θα μπορούσε να δει καμία υγιής επιχείρηση της χώρας;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν είναι ένας από τους λόγους που προχωρείτε σε αυτή τη διαδικασία, σήμερα σας πιάσαμε άλλη μία φορά με τη γίδα στην πλάτη» σημείωσε και υπογράμμισε «Είναι έωλα και φτωχά τα επιχειρήματά σας, έχει καταλάβει ο λαός γιατί σας εγκαλούμε εμείς και η διεθνής δημοσιογραφική κοινότητα. Δημιουργείτε ένα στίγμα για τη χώρα στο εξωτερικό. Με αυτό το στίγμα δε θα έρθουν επιχειρηματίες σε μία χώρα που υπάρχει ασυδοσία και οι ανταλλαγές γίνονται κάτω από το χαλί»

Ο πρωθυπουργός πέταξε την μπάλα στην εξέδρα

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει την «ακραία διχαστική ρητορική» τονίζοντας ότι η αντιπολιτευτική πολιτική που ακολουθεί είναι «βολική» για την κυβέρνηση, αλλά κακή για τον τόπο. «Αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο» επισήμανε και πρόσθεσε με «Είχατε τη δυνατότητα να με ρωτήσετε για την πορεία της οικονομίας, για το προσφυγικό, για τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, για ένα σύνολο θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες πολύ περισσότερο».

«Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαπλοκή, τα δήθεν σκάνδαλα, για να δείξετε πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με το κακό παρελθόν» συνέχισε και υπογράμμισε «Δεν σας βγήκε σε καλό αυτή η επιμονή. Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τις εσωτερικές σας αντιφάσεις. Δεν είναι εύκολο να βλέπετε ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσονται με την κυβέρνηση σε καίριες πολιτικές αποφάσεις. Κυβερνήσατε τέσσερα χρόνια και καταδικαστήκατε από τον ελληνικό λαό».