Log in

Βουλή: Αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι ελληνοτουρκικές με αφορμή τη Συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι έχει πολιτική και σχέδιο και την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική για αφωνία και αιφνιδιασμό.

Γράφει ο: 

«Η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης  θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της  καθώς είναι παράνομη , διότι δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος να την νομιμοποιήσει» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια, σημειώνοντας ότι «τα κείμενα που την συνοδεύουν είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας ελληνικά νησιά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πως «η κυβέρνηση έχει και πολιτική και σχέδιο να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα», επισημαίνοντας ότι «θα κάνει ο,τι περνά από το χέρι της  προκειμένου να μην υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία». Παράλληλα εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την κριτική που ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τα όσα είπε για «βέρτιγκο» της κυβέρνησης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας καταχειροκροτούμενος ότι «τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού».

Από την Τυνησία όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσκεψης και όπου μίλησε σήμερα το πρωί σε διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  ανέφερε ότι «όταν έγινε η αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ήμασταν από τις πρώτες χώρες που εκφράσαμε τη στήριξή μας στον Πρόεδρο Ερτνογάν και την εκλεγμένη Κυβέρνηση» και πρόσθεσε «Δυστυχώς, οι σχέσεις μας επιδεινώθηκαν στη συνέχεια, με την τουρκική επιθετικότητα να αυξάνεται ραγδαία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ». 

«Δεν διστάσαμε όμως να κρατήσουμε τους διαύλους ανοιχτούς ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές για να αποτραπούν τα χειρότερα' είπε και επισήμανε «θεωρώ απαραίτητο οι σχέσεις μας στην Μεσόγειο να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, ειδκότερα δε, αν ο στόχος μας είναι η διαχείριση του προσφυγικού ή η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας ζωνών».


«Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε έναν από αυτούς τους τομείς, δεν μπορεί να γίνει και στον άλλον» τόνισε και υπογράμμισε «Σήμερα η γείτονάς μας τονίζει ότι κινηθήκαμε χωρίς αυτήν στην περιοχή και προσπαθεί με παράνομο τρόπο να επιβάλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα πρέπει οι γείτονές μας να καταλάβουν ότι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να οικοδομηθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά μόνο με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο και είναι απαραίτητο η ΕΕ και η νέα Επιτροπή, να προωθήσει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Μεσόγειο».

Έντονη κριτική  στον πρωθυπουργό  με αφορμή τους χειρισμούς  στις ελληνοτουρκικές σχέσεις  άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σημειώνοντας «υποτιμάτε το πρόβλημα και δεν το  αντιμετωπίζετε  παρά τις προκλητικές ενέργειες που της Τουρκίας  που επιδιώκει τετελεσμένα». Ζήτησε εκ νέου την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγιών ώστε «ενωμένες  οι πολιτικές δυνάμεις να χαράξουν εθνική γραμμή» και να στείλουν «ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς όλους ότι εάν  παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας θα δοθεί η δέουσα και αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα.».

Από τη πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «άδικη» την κριτική Μητσοτάκη εναντίον του Αλ.Τσίπρα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ότι κανένα ελληνικό κόμμα έχει σχέση με την τρομοκρατία».

Και αυτό γιατί από χθες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «Η προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει την Ελλάδα ως χώρα που δήθεν προστατεύει τρομοκράτες είναι διαχρονική, όπως πάγια είναι και η απάντηση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων σε αυτό το θέμα» σημειώνοντας «Ελπίζουμε αυτή να δόθηκε και κατά τη συνάντηση από τον Πρωθυπουργό, που εμφανίστηκε να κρατάει ίσες αποστάσεις, λέγοντας πως η ένταση θα ξεπεραστεί εάν υπάρξει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Την ώρα μάλιστα που η μία μόνο πλευρά παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και έχει το θράσος να καταγγέλλει την Ελλάδα και για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατών όταν το εφαρμόζει και ελπίζουμε να μην υπάρξει εγχώρια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης από τα κρίσιμα επίδικα που έθεσε από το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ.