Log in

Φορολογικό νομοσχέδιο: Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσακαλώτου-Γεννηματά

Προσπάθεια να πείσει την κοινή γνώμη ότι το φορολογικό  νομοσχέδιο "Ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες από τα βάρη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, Κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα για να δημιουργήσουν, Και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, επεκτείνοντας δραστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές" κατέβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια, επισημαίνοντας ότι "Το νομοσχέδιο μπορεί εύκολα να αποδοθεί και με δύο ουσιαστικά: «Φρένο» στις επιβαρύνσεις και «γκάζι» στην ανάπτυξη".

Γράφει ο: 

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση ακολούθησε μια "πολιτική υπεξαίρεσης" καθώς παραμονές εκλογών μοίρασε το πλεόνασμα", ενώ ξεκαθάρισε με νόημα "Θέλω, όμως, να είμαι για ακόμα μία φορά και από αυτό το βήμα απόλυτα ειλικρινής. Τα επιδόματα μπορεί να είναι εύκολα, ευχάριστα, ενίοτε μπορεί να είναι και κομματικά ωφέλιμα -αν και στη δική σας περίπτωση δεν είδα να σας βοηθούν ιδιαίτερα. Είναι όμως πρόσκαιρα".

Και πρόσθεσε "Εμείς το λέγαμε τότε, το λέμε και τώρα. Γι’ αυτό και εμείς δεν κρύβουμε ότι επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο. Επενδύοντας όχι μόνο στο πολιτικό παρόν αλλά στο μέλλον της χώρας. Και όπως λέει η παροιμία, αντί να μοιράζουμε σποραδικά λίγα ψάρια προτιμούμε να μαθαίνουμε τον κόσμο να ψαρεύει. Αυτή είναι η δική μας συνολική αντίληψη για την πρόοδο".

Απαντώντας στον πρωθυπουργό  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν παίρνει απάντηση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης" και έθεσε τα εξής θέματα στον ίδιο τον πρωθυπουργό:

- Έχετε μελετήσει τα αποτελέσματα αντίστοιχων πολιτικών μείωσης φορολογικών συντελεστών που εφαρμόστηκαν από τον Τραμπ και τη Μέι; Γνωρίζετε ότι δεν έφεραν αύξηση των φορολογικών εσόδων;
- Μήπως ο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του 2019 είναι αυτή που εξηγεί το υπερπλεόνασμα που διατείνεται ότι έκτισε η κυβέρνηση;
- Τι έχετε να απαντήσετε όσον αφορά τον Προϋπολογισμό που καταθέσατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου αναφέρεται ότι το οικονομικά κάτω δεκατημόριο του πληθυσμού επωφελείται κατά 72 ευρώ ενώ το αντίστοιχο άνω δεκατημόριο κατά 373 ευρώ; Αυτός είναι ο κοινωνικός χαρακτήρας της πολιτικής σας;
- Όσον αφορά τις φορoελαφρύνσεις που ισχυρίζεστε ότι δίνετε σε όλες τις επιχειρήσεις, πως απαντάτε στο ότι το 80% της ελάφρυνσης πηγαίνει στο 2,5% των επιχειρήσεων; Με αυτόν το τρόπο βοηθάτε μικρούς και μεσαίους;
Συνολικά ο προϋπολογισμός σας δεν είναι ούτε αναπτυξιακός ούτε κοινωνικός.  

Με το φορολογικό ν/σ  "οι όρκοι της ΝΔ για την στήριξη της μεσαίας τάξης πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων" τόνισε σε υψηλούς τόνους η Φώφη Γεννηματά και επισήμανε "Δεν είχαμε καμία αμφιβολία βέβαια ότι θα εμφανιστεί φέτος ο γαλάζιος Αϊ Βασίλης, στην ίδια ακριβώς αντίληψη με τον περσινό ροζ. Με δώρα που έχουν όμως προπληρωθεί στο δεκαπλάσιο".

"Οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα  για τα υπερπλεονάσματα είναι πάντα εδώ. Οι πολίτες βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, με τον ίδιο σκηνοθέτη και απλή αλλαγή των προσώπων στην διανομή των ρόλων. Γι’ αυτό και λέμε ένα δυνατό ΟΧΙ, όχι μόνο στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, αλλά και στο σύνολο της Οικονομικής και επιδοματικής πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης, όπως εκφράζεται και στον Προϋπολογισμό" κατέληξε.