Log in

ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατά Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σκληρή απάντηση επιφύλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για την κριτική του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας "Αυτός που προκειμένου να γίνει Πρωθυπουργός δεν δίστασε να αξιοποιήσει κατά κόρον τα εθνικά μας θέματα για να επιτεθεί στον πολιτικό του αντίπαλο.

Αυτός που μας κατηγόρησε ότι δώσαμε βήμα στον Τούρκο Πρόεδρο όταν τον προσκαλέσαμε στην Αθήνα και απαντήσαμε δημόσια στον αναθεωρητισμό του. Αυτός που άφηνε τους βουλευτές του να δηλώνουν ότι πιστεύουν τον Ερντογάν και όχι τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας για το θέμα των 8 αξιωματικών. Αυτός που, τέλος, έκανε σημαία του το διχασμό στη συμφωνία των Πρεσπών για να κερδίσει λίγες ψήφους. Αυτός, λοιπόν, που τα έκανε όλα αυτά τα τελευταία τρία χρόνια, πάει πολύ τώρα να μας κάνει μαθήματα ήθους για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής".

"Αντί λοιπόν να παριστάνει τον θιγμένο'', επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-, ας απαντήσει επί της ουσίας σε έστω ένα από τα καίρια ζητήματα που έχει θέσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως έχει χρέος να κάνει, όταν διαπιστώνει έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο".  

"Είπατε ότι η εξωτερική πολιτική είναι για να ασκείται και όχι για να συζητείται" σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και απευθυνομένη στο πρωθυπουργό είπε "Προφανώς λοιπόν αναλαμβάνεται πλήρως και ακέραιη την ευθύνη της διαχείρισης αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης και αρνείστε το διάλογο και τη συνεννόηση για την διαμόρφωση μίας εθνικής γραμμής γύρω από αυτό το θέμα".

"Προσωπικά διαφωνώ αλλά αυτή είναι η δική σας επιλογή" τόνισε, πρόσθεσε όμως "θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε σήμερα από το βήμα της Βουλής αν υπάρχουν για την Κυβέρνησή σας κόκκινες γραμμές. Γιατί δεν αρκεί στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής η ψυχραιμία, απαιτείται και αποφασιστικότητα. Έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα μας να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη των εταίρων και συμμάχων και να υπάρξει αποτελεσματικότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Κατά την κ. Γεννηματά "Έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για τους εταίρους μας στην Ευρώπη, τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να ξέρουν ότι η Κυβέρνησή σας είναι αποφασισμένη έμπρακτα να σταματήσει τον κ. Ερντογάν εάν αυτός έμπρακτα αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" και υπογράμμισε "Ο κ. Ερντογάν δεν απλώνεται απλά σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όσον αφορά την Κρήτη και άλλα δικά μας νησιά. Το θέμα, λοιπόν, έχει ξεπεράσει τις προκλήσεις σε επίπεδο ρητορικής και έχουμε συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες που δεν πρέπει να οδηγήσουν σε τετελεσμένα".

"Για να μην οδηγήσουν σε τετελεσμένα χρειάζεται η ελληνική πλευρά να δώσει ένα μήνυμα διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έχει κόκκινες γραμμές" ανέφερε και κατέληξε "Ερωτώ λοιπόν, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση σας. Και επειδή έχουμε συνηθίσει σε αυτό τον τόπο να συνεδριάζει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών εν μέσω κρίσης και σας θυμίζω τι συνέβη το 2015. Αν δεν είχε υπάρξει το Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών η χώρα μπορούσε να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. Ελπίζω αυτή τη φορά να μην κληθούμε εν μέσω νέας κρίσης στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που εσείς σήμερα αρνείστε κύριε Πρωθυπουργέ".

Α.Μ.