Log in

Τσίπρας: Αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη

«Η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη ήταν είναι και θα είναι πάντοτε, δύναμη πατριωτικής ευθύνης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου γα τη ψήφο των αποδήμων, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι πάσχει από «το σύνδρομο του μανιχαϊσμού».

«Δικαίωμα ψήφου σε όλους τους απόδημους, έξω. Παιχνίδια για εκλογική πελατεία και εν τέλει αποκλεισμός των αποδήμων από το εκλέγεσθε, μέσα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αύριο και μεθαύριο είπε.

Προς τον απόντα πρωθυπουργό «εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητσοτάκης δε πρόκειται να γίνω. Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική. Ασφαλώς και θα επισημάνουμε τις αστοχίες, τις αρρυθμίες, τις αντιφάσεις. Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε. Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω».

Ο κ. Τσίπρας αφού σημείωσε ότι πάει πολύ ο κ. Μητσοτάκης να μιλά για «λαϊκισμό», ειδικά στα εθνικά θέματα επισήμανε «Εγώ όμως δε θα ακολουθήσω το παράδειγμά σας. Όχι μόνο γιατί είναι παράδειγμά προς αποφυγή. Ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας. Όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο. Αλλά γιατί αυτή η επιλογή έχει και κοντά ποδάρια. Είναι αυτοκαταστροφική. Και πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις των προεκλογικών λόγων σας και των μετεκλογικών σας πράξεων.

«Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «Με στήριξη εκεί που συμφωνούμε και με εποικοδομητική κριτική εκεί που διαφωνούμε – και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, επειδή εσείς τώρα αρχίζετε να αντιμετωπίζετε -να θερίζετε- τις συνέπειες όλης της πατριδοκαπηλίας και των εθνικιστικών εξάρσεων που σπείρατε τόσα χρόνια».

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι στηρίζει

- την πολιτική των ανοιχτών διαύλων

- την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε.

- τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιστρέψει η χώρας στην ενεργητική στρατηγική» σημειώνοντας «Δεν πρόκειται να σας ζητήσω να μιλήσετε για την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας. Περιμένω ότι ως Πρωθυπουργός αυτό θα μας το πείτε εσείς. Ή εν πάση περιπτώσει θα το συζητήσετε με τα πολιτικά κόμματα».

Και κατέληξε λέγοντας «Δεν είμαστε πια στη φάση των δηλώσεων. Είμαστε στη φάση των κυρώσεων και των πρωτοβουλιών. Και αυτό δεν είναι μια ακραία προσέγγιση. Είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση» καταθέτοντας μια ολοκληρωμένη δέσμη 6 πρωτοβουλιών που οφείλει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση άμεσα, προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις:

- Πρώτον, πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.

- Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

- Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας (και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας) ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία

- Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου

- Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο και

- Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016. Και ασφαλώς να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες. Με κατάργηση δηλαδή εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων.

Κυβερνητικοί κύκλοι: Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης

Απάντηση σε όσα είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας για τα ελληνοτουρκικά, έδωσαν κυβερνητικοί κύκλοι.

«Για άλλη μια φορά εκτός θέματος ο κ. Τσίπρας. Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης που απαιτούν οι Έλληνες. Το μήνυμα που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται ότι δεν έφθασε σε αυτόν», τόνισαν και επισήμαναν «Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι όμως επιλογή των Ελλήνων και του πρωθυπουργού».

Α.Μ.