Log in

«Ναυάγησε» η δήθεν κυβερνητική αντεπίθεση - Η Ελλάδα έξω από τη «σκακιέρα» της Μεσογείου

Το «φιάσκο» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη ανέδειξε η Διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου για το Λιβυκό ζήτημα, καθώς Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Εξωτερικών εξαντλήθηκαν σε κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα με τη στήριξη των «συστημικών» ΜΜΕ, χωρίς αποτέλεσμα στο τέλος και με την Ελλάδα έξω ουσιαστικά από τη «σκακιέρα» της Μεσογείου.

Γράφει ο: 

Η συμφωνία του Βερολίνου, αν και χαρακτηρίζεται «ευχολόγιο», κατέστησε την Τουρκία με τον πλέον επίσημο τρόπο «παίχτη» στη Λιβύη και κατά συνέπεια στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς καν να εγκαλείται για τη συμφωνίας Ερντογάν-Αλ Σάρατζ για την ΑΟΖ, ζήτημα που βρισκόταν ψηλά στη ατζέντα των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η ελληνική κυβέρνηση και έρχεται να επιβεβαιώσει την έλλειψη στρατηγικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Spiegel» έγραψε «Στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, πρώτα θα συμφωνήσουν οι «μεγάλες δυνάμεις» (σ.σ. μέσα σε αυτές και η Τουρκία) και μετά θα το ανακοινώσουν στους Σάρατζ και Χαφτάρ!».

Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός περιγράφει ένα δόγμα εξωτερικής πολιτικής με φράση «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μη φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε αυτά που χρειάζεται να κάνουμε», όταν καλείς τον στρατάρχη Χαφτάρ μόνο για να «πουλήσεις» εικόνα χωρίς ουσία, όταν τα «συστημικά»  ΜΜΕ επικαλούνται ανοησίες τύπου  »κυβερνητικές πηγές οδηγούνται στην εκτίμηση ότι η Αθήνα δεν θα έχει «φυσική παρουσία» στο Βερολίνο, αλλά θα είναι «παρούσα»(!) και τέλος όταν δεν μπορούμε καν να προφυλάξουμε κρατικά σάιτ υπηρεσιών σαν την ΕΥΠ από τις «ορέξεις» των χάκερ τότε τα πράγματα είναι για γέλια και για κλάματα.

Και γίνονται μάλιστα και επικίνδυνα όταν προσπαθείς να το παίξεις «καλό παιδί» στους «Συμμάχους» με αποσπασματικές κινήσεις όπως η αποστολή «Patriot» στη Σαουδική Αραβία μέσα σε κλίμα διαμάχης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ  με το ΥΠΕΞ, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ που έχουν δώσει το «πράσινο φως» , προκειμένου να δημιουργήσουν μια «πολυεθνική αντιαεροπορική ασπίδα», η οποία θα προστατεύει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας!

Προφανώς ο σκεπτικισμός που υπάρχει είναι μεγάλος και δεν έχει να κάνει μόνο με την «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στην ελληνικά αεράμυνα, αλλά με την εμπλοκή της Ελλάδας σε μια ένοπλη διαμάχη απρόβλεπτη που κρύβει ενδεχομένως κινδύνους για τη χώρα, αφού η Σαουδική Αραβία είναι σε αντιπαράθεση με την Υεμένη.

Η αμηχανία της κυβέρνησης μετά τη «περιεκτική» Συμφωνία του Βερολίνου, όπως τη χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με σκοπό την εκεχειρία και το εμπάργκο όπλων υπό την επιτήρηση στρατιωτικής επιτροπής από τις χώρες της Διάσκεψης (δηλαδή και της Τουρκίας) ήταν έκδηλη.

«Είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης. Είναι επίσης θετική η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και τόνιζαν «Η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει αύριο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου αναμένεται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης»

Πάντως  αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Τ. Ερντογάν για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, δεδομένου ότι οι ηγέτες που συμμετείχαν δεσμεύτηκαν για κατάπαυση του πυρός και συμφώνησαν να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων, το οποίο μέχρι σήμερα τουλάχιστον παραβίαζε ο «σουλτάνος»

Ειδικότερα η διάσκεψη του Βερολίνου αποφάσισε τη σύναψη ανακωχής στη Λιβύη και τη συγκρότηση 5 επιτροπών (σ.σ. ...σε κάποια από αυτές ίσως συμμετάσχει και η Ελλάδα), οι οποίες θα διερευνήσουν τους όρους μιας μόνιμης εκεχειρίας. Τη συμφωνία θα εποπτεύει ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των χωρών που έλαβαν μέρος.

«Έχουμε δύσκολο δρόμο ακόμη μπροστά μας», είπε στη συνέντευξη Τύπου η Α. Μέρκελ και πρόσθεσε «Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα, συμφωνήσαμε όμως να σταματήσουν οι επιχειρήσεις». Επίσης είπε «Αποφασίσαμε να ελέγξουμε το εμπάργκο όπλων ενώ είναι σημαντικό πως Χαφτάρ και Σάρατζ συμφώνησαν σε 5 επιτροπές, που θα ξεκινήσουν τις εργασίες τους ώστε να γίνει πραγματική εκεχειρία».