Log in

Τσίπρας ΚΟ: Δεν πάμε καθόλου καλά! - Ο Μητσοτάκης, ο Βρούτσης και οι... γαλάζιοι παππούδες

Στην επισήμανση ότι «δεν πάμε καθόλου καλά, ούτε μέσα, ούτε έξω» προέβη ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας πριν από λίγο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος, μίλησε για τη θετική ψήφο που θα δώσει αύριο η παράταξή του στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ώστε να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Γράφει ο: 

Όμως ο κ. Τσίπρας μίλησε για επιλογή Μητσοτάκη που έγινε στη βάση των ιδεών που πρεσβεύει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου έχει τα χαρακτηριστικά της προέδρου που προκύπτει «από τη δύναμη των ιδεών μας», είπε ο κ. Τσίπρας. «Με αυτή τη δύναμη, αναγκάστηκε ο Μητσοτάκης να συμβιβαστεί και θα την ψηφίσουν και όσοι διαφωνούν, αν δεν σκαρφιστούν ταξίδι υπεραντλαντικό», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «φωτογραφίζοντας» τον Αντώνη Σαμαρά που δεν θα βρίσκεται στην αυριανή ψηφοφορία, λόγω ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε επίσης την σταθερή θέση του κόμματός του να γίνουν οι επόμενες εκλογές «με απλή αναλογική». Πρόσθεσε δε ότι «δεν υπάρχει κανείς Έλληνας πολίτης που να μην βλέπει ότι δεν πάμε καλά, ότι η χώρα δεν πορεύεται σωστά. Ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πηγαίνει από το ένα λάθος στο άλλο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «ενδιμική αναξιοκρατία, προβλέψιμη ανικανότητα, ρουσφέτι, θετικοποίηση καταστολής, αλαζονεία και διώξεις στον κρατικό μηχανισμό. Αυτά τα περίμενε κανείς να συμβούν», είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε όμως ιδιαίτερη ανησυχία για το γεγονός ότι δεν πάμε καλά ούτε έξω. Ειδική αναφορά έγινε για το ταξίδι στην Ουάσιγκτον, μιλώντας για «εθνική ζημία». Τόνισε ότι μέχρι και σε δημοσκόπηση φαίνεται ότι οι πολίτες νιώθουν «φόβο, οργή και ντροπή». «Αυτό είναι το συναίσθημα, που προκαλεί η δήλωση ότι η Ελλάδα είναι ένας προβλέψιμος σύμμαχος. Ντροπή για την στάση του πολιτευτή που έχει βγει από την δεκαετία του ’50. Φόβος είναι το δεύτερο συναίσθημα που καταβάλλει τη μεγάλη πλειοψηφία. Τουλάχιστον ανησυχία μας κατέβαλε για τη δήλωση Πρωθυπουργού για την υπόθεση Σουλεϊμανί. Σήμερα, μετά το φιάσκο του Βερολίνου, η ανησυχία μετατράπηκε σε αίσθημα ανασφάλειας», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Πριν από έξι μήνες ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε μια χώρα που έκανε σταθερά βήματα στη διεθνή πολιτική σκηνή. Στη διάσκεψη του Παλέρμο ήταν εκεί. Σήμερα ήταν απούσα. Η στρατηγική του προβλέψιμου συμμάχου έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα που αποφασίσουν άλλοι γι’ αυτή, χωρίς αυτή», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του τέως πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για εξωτερική πολιτική που «δεν γίνεται με κόλπα επικοινωνιακά». Υπογράμμισε ότι είναι λάθος του κ. Μητσοτάκη να απειλεί την ΕΕ, με βέτο. «Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι κυβερνάνε και ότι έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες. Προέχει η ασφάλεια της χώρας, η διεθνής της θέση, η διασφάλιση της ειρήνης», ήταν το ενδεικτικό σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε όμως, και στα ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την άποψη της «ενορχηστρωμένης πολιτικής απάτης» για τα ζητήματα της οικονομίας. Μίλησε για ανάπτυξη 4% που δεν έρχεται, όπως επίσης και για μια σειρά από προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης. «Ούτε καταιγίδα επενδύσεων βλέπουμε, ούτε μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε ασφαλιστικό παράδεισο, ούτε αύξηση στον κατώτατο μισθό», υπογράμμισε με νόημα.

Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται η εργασιακή ζούγκλα, η κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων. Έχουμε απολύσεις σε μεγάλους ομίλους, σε τράπεζες και στον ΟΤΕ, με την ανοχή της κυβέρνησης. Έχουμε επίσης, αυξήσεις 20% στις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και βλέπουμε και την κατάργηση της 13ης σύνταξης».

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην είδηση ότι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, ο Δεκέμβρης του 2019, σε σχέση με το 2018 είχε αύξηση της ανεργίας κατά 14%. «Αυτό είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Ιδίως για μια χώρα που βγαίνει από την κρίση. Θεωρούμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων της εργασίας».

«Εκεί που είναι σίγουρο ότι δεν πάμε καθόλου καλά είναι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Χρειάστηκε έξι μήνες για να καταλάβει ο Μητσοτάκης ότι με δική του ευθύνη δημιούργησε μια κατάσταση που δύσκολα μαζεύεται. Κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα που έχει τις περισσότερες μεταναστευτικές ροές της Ευρώπης. Μας έλεγαν και ψέματα ότι το υπουργείο αυτό δεν είναι λειτουργικό και ότι δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη!»

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επιφύλασσε ειδικό σχόλιο και για τον νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Νότη Μηταράκη. Υπογράμμισε ότι θα εργάζεται από το ίδιο γραφείο που είχε και ως υφυπουργός Εργασίας και δεν προτιμήθηκε επειδή προέρχεται από τη Χίο, αλλά «επειδή δεν ανταλλάσσει ούτε καλημέρα με τον Βρούτση. Ήταν απολύτως απροετοίμαστοι, ιδεοληπτικοί και ανίκανοι να χωρίσουν δύο γαϊδάρων άχυρα. Το θέμα όμως είναι με ποια πολιτική θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «εγκληματική την υποταγή του μεταναστευτικού σε μικροκομματικές βλέψεις και επιδιώξεις. Πρέπει να αναγνωρίσουν ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να κατανοήσει η κοινωνία το μέγεθος του προβλήματος και ότι αν δεν συμμετάσχουν οι τοπικές κοινωνίες, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Εξακολουθεί η προπαγάνδα τους να ερωτοτροπεί με τα μπάρμπεκιου», σημείωσε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας.

Όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιφύλασσε και δεύτερο «καυστικό σχόλιο» σε βάρος του Γιάννη Βρούτση. Χαρακτήρισε πρόκληση για την κοινή γνώμη και θράσος και αλαζονεία, να επιμένει ο υπουργός Εργασίας για το θέμα της τακτοποίησης των «γαλάζιων παππούδων». Αναφέρθηκε δηλαδή στην τροπολογία με την οποία συνταξιούχοι που θα εργάζονται ως μετακλητοί σε υπουργικά γραφεία, θα μπορούν να διατηρούν τη σύνταξή τους ανέπαφη, παράλληλα με τον μισθό που θα λαμβάνουν. «Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να μαζέψει τον κ. Βρούτση και το ρουσφέτι του. Η χώρα μπήκε στην κρίση επειδή είχε κομματική γεροντοκρατία» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Τσίπρα.