Log in

«Ασκήσεις» προοδευτικής διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουρείου Εσωτερικών για την "Εκλογή βουλευτών" με τον οποία καταργείται η απλή αναλογική και επαναφέρεται το καθεστώς της ενισχυμένης αναλογικής με το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο αυτοτελές κόμμα και όχι σε συνασπισμό κομμάτων ανοίγει ενδεχομένως το δρόμο της συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής.

Γράφει ο: 


Συγκεκριμένα τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην Ολομέλεια χθες και σήμερα αντίστοιχα επιδόθηκαν σε "ασκήσεις" προοδευτικής διακυβέρνησης και ανταλλαγής μηνυμάτων έχοντας στο στόχαστρό τους την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι μπορεί οι εκλογές της απλής αναλογικής μπορεί να οδηγήσουν σε μια προοδευτική διακυβέρνηση, παρά τα εκλογομαγειρέματα του Μαξίμου και του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Να σημειωθεί ότι επειδή ο νέος εκλογικός δεν υπερψηφίστηκε από τα 2/3 των βουλευτών και συνεπώς θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές και οι επόμενες θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της παλής αναλογικής. Το γεγονός αυτό ενεργοποιεί αυτόματα το "σενάριο" μέχρι σήμερα του Μαξίμου περί "διπλών εκλογών" το πιθανότερο πριν από το τέλος της 4ετίας. Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι με το νέο εκλογικό νόμο δεν επιτρέπεται σε συνασπισμό κομμάτων να είναι κερδίσει το μπόνους των 50 εδρών, βάζοντας οριστικά τέλος στο κυβερνητικό "επικοινωνιακό" όπως αποδεικνύεται τελικά, αφήγημα περί συναινέσεων.

"Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, είτε τώρα είτε το Φθινόπωρο, είτε του χρόνου είτε το 23, όποτε και αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο στην αρχή της 4ετίας, "ώστε να πάει σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση". Επισήμανε ότι "η ιστορία διδάσκει ότι όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια συνήθως λογαριάζει χωρίς το ξενοδόχο που εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας" και υπογράμμισε με νόημα απευθυνόμενος ουσιαστικά στη ηγεσία του ΚΙν.ΑΛΛ. ότι "Οι εκλογές όμως αυτές, οι επόμενες εκλογές όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης. Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δε θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο".

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι "Είναι ένα άδικο σύστημα που παραμορφώνει την λαϊκή βούληση, απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προοπτικές του Ελληνικού λαού. Είναι πρόταση αδυναμίας και όχι δύναμης" και επισήμανε με νόημα "κ. Μητσοτάκης με αυτή του την επιλογή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία. Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του".

Κατά τη πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. πάντως "τα σενάρια  για πρόωρες εκλογές  φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την Κυβέρνηση. Για να μην προλάβει να καταλάβει ο Ελληνικός λαός  ότι έφυγε το χειρότερο, η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά δεν βρήκε το επιθυμητό στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη".

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι "Το 2016, όταν φέραμε αυτό το νόμο, θέλαμε προφανώς να είναι ο εμβρυουλκός, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα μέσα στο λαό για μια ενδεχόμενη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Δηλαδή, για έναν προοδευτικό πόλο διακυβέρνησης, όπως ήδη έγιναν αντίστοιχα βήματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία" και πρόσθεσε "Στην αλαζονεία της μονοκομματικής διακυβέρνησης, της νεοφιλελεύθερης, της αυταρχικής διακυβέρνησης, θέλουμε όποτε γίνουν εκλογές, να υπάρχει ζωντανός, ώριμος ο δρόμος της προοδευτικής λύσης».  

"Θα ισχυριστώ πως επειδή οι επόμενες εκλογές θα γίνουν έτσι κι αλλιώς με απλή αναλογική, έρχεται η ώρα σημαντικών αποφάσεων κι ευθύνης για το ΚΙΝΑΛ. Και για το σύνολό του, αλλά και για τις προοδευτικές δυνάμεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του." είπε με νόημα επίσης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.