Log in

Νίκος Μουζέλης στο ΔΕΕ: Το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας είναι προς τα αριστερά

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν η ομιλία του καθηγητή Νίκου Μουζέλη επ' αφορμή της ανακύρηξης του σε επίτιμο μέλος του Διοικητικού Επιμελητηρίου, την περασμένη Τετάρτη.

Γράφει ο: 

Στο πλαίσιο της, εκλογοαπολογιστικού χαρακτήρα, Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΔΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 29.01.2020, στο Εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, το σώμα των παρισταμένων μελών ενέκρινε παμψηφεί τον απολογισμό δραστηριοτήτων της τριετίας 2016-19 και δρομολόγησε τη διαδικασία εκλογών νέου Δ.Σ.

Όπως συνηθίζεται στο Διοικητικό Επιμελητήριο, αμέσως μετά τη Συνέλευση ανακηρύχθηκε ως επίτιμο μέλος του, μια προσωπικότητα που έχει ξεχωρίσει για το έργο και το ήθος της. Φέτος, τιμώμενος ήταν ο γνωστός καθηγητής του London School Of Economics and Political Sciences Νίκος Μουζέλης.

Προσφώνηση του νέου επίτιμου μέλους και ομιλία για το κορυφαίο έργο του πραγματοποίησε με τον γνωστό, παραστατικό και θερμό, τρόπο του ο ιστορικός πρόεδρος του ΔΕΕ, καθηγητής Αντώνης Μακρυδημήτρης.

Σε αυτήν, καταδείχθηκε η σημαντική συμβολή του τιμώμενου τόσο στο πεδίο της Οργανωσιακής Επιστήμης όσο και στα πεδία της Κοινωνιολογίας και της Πολιτικής, ενώ τονίστηκε εμφατικά το ήθος και το ύφος του.

Σύμφωνα με τη χαρακτηριστική έκφραση του προσφωνούντος, ο τιμώμενος με τον τρόπο που γράφει δίνει ένα εξαίρετο «δείγμα ηθικής του δημόσιου λόγου».

Ακολούθησε ομιλία του νέου επίτιμου με τίτλο: "Σοσιαλδημοκρατία και Δημόσια διοίκηση, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα", η οποία στη συνέχεια τροφοδότησε ζωηρή συζήτηση.

Μεταξύ των πολλών ενδιαφερόντων που επισήμανε ο καθηγητής Μουζέλης συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

-Ο σημερινός κόσμος κυριαρχείται από τους κανόνες του ανταγωνισμού αλλά η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη.

-Η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία σήμερα κυριαρχεί η Γερμανία, όχι μόνο δεν θα καταρρεύσει με την αποχώρηση της Βρετανίας αλλά αντίθετα, πρόκειται να ενισχυθεί και να επηρεάσει ακόμα περισσότερο, με τις αξίες της, τις εξελίξεις που έρχονται.

-Η παγκοσμιοποίηση θα διευρύνεται και δεν είναι δυνατή η επιστροφή στο κράτος-έθνος. Για αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να επικρατήσει ένα σοσιαλδημοκρατικό καθεστώς σε μία μόνη χώρα αλλά απαιτείται να έχει μεγαλύτερο χώρο ανάπτυξης, σαν την Ε.Ε.

-Η πρωτοφανής συγκέντρωση πλούτου σε χέρια ολίγων σε συνδυασμό με ανίσχυρες πολιτικές εξουσίες είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν οικονομικές κρίσεις. Ωστόσο, ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας αρκετό καιρό ακόμα.

-Στην Ελλάδα πρώτα δημιουργήθηκε το Κράτος και ύστερα η Κοινωνία Πολιτών που ακολούθησε τη βιομηχανική ανάπτυξη. Γι αυτό και υπάρχει ακόμα και σήμερα αδυναμία της Κοινωνίας να ελέγχει την εξουσία. Το κομματικό σύστημα συνιστά το μείζον εμπόδιο.

-Οσον αφορά την κρατική Διοίκηση, αν δεν αλλάξει η αναποτελεσματική κρατική μηχανή δεν θα προχωρήσει τίποτα. Η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης είναι και τεχνικό και πολιτικό θέμα, οπότε χρειάζονται και πολιτική βούληση και τεχνικός σχεδιασμός.

-Η αλλαγή θα έρθει από την Κοινωνία Πολιτών, όχι από τα κόμματα ή από την κυβέρνηση. Χρειάζονται δομές που εν μέρει τουλάχιστον να είναι έξω από τον έλεγχό τους, ώστε να αντιστέκονται στις πιέσεις τους. Κάτι ανάλογο με το παλαιό ΑΣΔΥ.

-Το πρόβλημα του εκσυγχρονισμού στη χώρα είναι αλλαγή στη σχέση δύναμης Κράτους-Κοινωνίας Πολιτών. Η ελπίδα της αλλαγής βασίζεται στις πρωτοβουλίες-πιέσεις φορέων της Κοινωνίας Πολιτών σε συνεργασία με εκσυγχρονιστικές ομάδες μέσα στα κόμματα.

-Η σοσιαλδημοκρατία που κυριάρχησε κατά τη χρυσή 30ετία (1945-1975) προσπάθησε να μειώσει τις ανισότητες. Παρότι κατά τη δεκαετία του ’90 υποχρεώθηκε να πάει προς τα δεξιά, σήμερα, όπως φαίνεται ήδη χαρακτηριστικά στη Γερμανία, μόνο αν πάει προς τα αριστερά, που είναι ο συγγενής της πολιτικός χώρος, έχει μέλλον.

Από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν κατά τη συζήτηση, σημειώνουμε το εξής χαρακτηριστικό που είπε ένας άλλος παριστάμενος καθηγητής ΑΕΙ: «Ο Μουζέλης, μιλώντας τόσο στο πεδίο της Κοινωνιολογίας, της Διοίκησης, της Οικονομίας και της Πολιτικής, στην ουσία φιλοσοφεί...».