Log in

«Τρέχει» η προανακριτική επιτροπή κατά Παπαγγελόπουλου

Την... «αναβάθμιση» του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να συζητήσει την Δευτέρα η Προανακριτική Επιτροπή με βάση αίτημα της πλειοψηφίας από την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η λίστα των επόμενων μαρτύρων και η απόρριψη του αιτήματος του Κινήματος Αλλαγής να κληθεί να καταθέσει ως «ύποπτη» τέλεσης αξιόποινων πράξεων η Ελένη Τουλουπάκη.

Γράφει ο: 

Επίσης την Τρίτη και τη Τετάρτη θα εξεταστούν οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» με ομόθυμη στάση των μελών της Επιτροπής άγνωστο όμως προς το παρόν σε ποιο μέρος και με ποιο τρόπο, ενώ την Δευτέρα θα καταθέσει η Εισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου, που ήταν αντίπαλη της Ελ. Τουλουπάκη για την εισαγγελία Διαφθοράς.

Αναφορικά με τη λίστα των μαρτύρων, η ΝΔ πρότεινε να κληθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνή, οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», καθώς και η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Από την κατάθεση της κ. Τουλουπάκη θα εξαρτηθεί εάν θα κληθούν οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης. Στη ΝΔ επιφυλάσσονται για την κατάθεση της πρώην Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου καθώς και για την κατάθεση της Ξένης Δημητρίου κατ' αντιπαράσταση με τον Ιωάννη Αγγελή. Επιφυλάξεις διατυπώνει η συμπολίτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, και για την κατάθεση της Γιάννας Παπαδάκου και των κ.κ. Ζαμανίκα και Κοτζαμάνη. Στο τέλος, θα κληθεί ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν τους κ.κ. Ηλιάννα Ζαμανίκα, Γιάννα Παπαδάκου, Ξένη Δημητρίου, Ελένη Τουλουπάκη, τους προστατευόμενους μάρτυρες «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση» καθώς και την επανεξέταση των Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου.

Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε την εξέταση των Ελένης Τουλουπάκη, Σάμπυ Μιωνή, Παύλου Πολάκη, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη και εφ’ όσον χρειαστεί κατ αντιπαράσταση εξέταση... «Σαράφη» και «Κελέση» με τους κ. Δεστεμπασίδη και Μαραγκέλη.

Αναφορικά με το αίτημα του ΚΙΝΑΛ να κληθεί ως ύποπτη η Ελένη Τουλουπάκη, που απορρίφθηκε, οι βουλευτές του Βασίλης Κεγκέρογλου και Ευαγγελία Λιακούλη, φέρεται να αντέδρασαν έντονα. Χαρακτηρστικός είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο παρακάτω διάλογος:

Σπ. Λάππας: Το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής να καταθέσει ανωμοτί η κ. Τουλουπάκη είναι κατάπτυστο.

Ε. Λιακούλη: Είμαι έκπληκτη από τον τρόπο που λειτούργησαν κάποιοι άνθρωποι στην υπόθεση που εξετάζουμε. Ως άνθρωπως, με αυτά που αποκαλύπτονται, επικαθαρίζομαι. Ειλικρινά νιώθω συγκλονισμένη από όσα άκουσα όλο αυτό τον καιρό μέσα σε αυτή την Επιτροπή. Παρακολουθούμε εμβρόντητοι όσα καταθέτουν οι Εισαγγελείς. Απορώ πώς κάποιοι πραγματικά κραυγάζουν αντί να σιωπούν. Απορώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φωνές και ακόμη με περισσό θράσος. Γιατί αυτά που έγιναν έβλαψαν όχι μόνο πρόσωπα αλλά και θεσμούς.

Β. Κεγκέρογλου: Στο χωριό μου και στην Κρήτη λένε «τον όφι θωρείς και τον συρμό γυρεύεις;». Η δράση όλων όσων συμμετείχαν στη σκευωρία είναι κοινή. Είτε είναι πολιτικός είτε είναι εισαγγελέας. Υπάρχει σκευωρία. Η πολιτική θέση μας είναι γνωστή και το αίτημά μας για την Επιτροπή κατατεθειμένο.

Δήλωση Κεγκέρογλου: Η αλήθεια θα λάμψει....

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου μέσα στη συνεδρίαση της Επιτροπής με αφορμή το γεγονός ότι το αίτημα του Κινήματος δεν βρήκε στήριξη από κανένα μέλος της Επιτροπής, δήλωσε:

“Καλωσορίζουμε την αντίδραση της αξιότιμης κ. Εισαγγελέως Διαφθοράς στο νόμιμο αίτημά μας για ανωμοτί εξέτασή της ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Εκτιμούμε την αμεσότητα της απάντησής της, την ώρα που η ίδια αρνείται πεισματικά να αποστείλει στη Βουλή τα έγγραφα και τα στοιχεία που της έχουμε επανειλημμένως ζητήσει. Αλήθεια, τι φοβάται και ποιους προσπαθεί να καλύψει -και πέραν του εαυτού της;

Όπως είναι γνωστό, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρα 7 παρ. 1 και 5 παρ. 3 ν. 3126/2003) εξοπλίζει την Επιτροπή με αρμοδιότητες εισαγγελικού οργάνου, που υποχρεούται να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες όχι μόνο ενός υπουργού αλλά και των συμμετόχων του -μη πολιτικών προσώπων. Η διαδικασία δηλαδή δεν είναι πολιτική, αλλά νομική, με πολύ συγκεκριμένες έννομες συνέπειες για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, ανεξαρτήτως υπουργικής ιδιότητας.

Η κ. Τουλουπάκη βαρύνεται, επομένως, με καθ' έξη άγνοια νόμου, που δεν μπορεί να της συγχωρεθεί. Ή όντως δεν γνωρίζει ή εξυπηρετεί συγκεκριμένες επιδιώξεις. Η δε αναφορά της σε πειθαρχική μας δίωξη ως βουλευτών (!). αποτελεί για εμάς την πιο ισχυρή απόδειξη πως κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.

Όσο κι αν κάποιοι ενοχλούνται, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στην ευόδωση του έργου της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής. Ακόμη κι αν μείνουμε μόνοι, θα επιμείνουμε στην εις βάθος διερεύνηση ενός διαφαινόμενου υπόγειου παραδικαστικού κυκλώματος, με αδιαφανείς απολήξεις και πειθήνια όργανα σε καίριες θέσεις.

Όσο κι αν φωνάζουν, δεν θα μας σταματήσουν. Η αλήθεια θα λάμψει και θα τυφλώσει όσους έχουν μάθει να ζουν στο σκοτάδι».