Log in

Μητσοτάκης: Κλείνει το μάτι στους εργαζόμενους και υπόσχεται αύξηση κατώτατου μισθού

Εκτός τόπου και χρόνου μπορεί να χαρακτηριστεί η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή καθώς επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση στο χώρο της εργασίας, κόντρα στη πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης.

Γράφει ο: 

Και για το μόνο που δεσμεύτηκε είναι ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, με βάση την αύξηση του ΑΕΠ και αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και αποφασίσει σχετικά το Υπουργικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ. «Λίγη υπομονή» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.  

«Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να επινοεί σκιές, δεν μπορεί ωστόσο να κρύψει την πραγματικότητα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την ειδική συνεδρίαση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ψέματα και ανακρίβειες» στα εργασιακά και κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρες ιδεολογικές διαφορές» της κυβέρνησης της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου όπου θα έχουν μερίδιο όλοι, δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν λύση στα προβλήματα ανισότητας» σημείωσε για να προσθέσει ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική για τη χώρα είναι η δημιουργία πολλών και καλών νέων θέσεων εργασίας.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις και δεν μπορούν να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους» τόνισε, αναφερόμενος ουσιαστικά στο οικονομικό-εργασιακό δόγμα της κυβέρνησης και παράλληλα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «εξακολουθεί να κοροϊδεύει τους πολίτες» και διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση «θα κλείνει την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο και τα παράνομα βολέματα»..

«Να ποιος πρεσβεύει το παλιό και ποιος το νέο» είπε, συμπληρώνοντας ότι η κοινωνική ευημερία εξαρτάται από το αν δημιουργούνται καθημερινά πολλές και καλές θέσεις εργασίας. «Ο ιδιωτικός τομέας θα δώσει την ανάσα στην αντιμετώπιση της ανεργίας, όχι οι προσλήψεις στο Δημόσιο, όχι πάντως με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ» πρόσθεσε και επισήμανε «Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στους δείκτες που πιστοποιούν - όπως είπε - την θετική της πορεία. «Δανειζόμαστε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο, ενώ για πρώτη φορά η χώρα εξέδωσε 15ετες ομόλογο» ανέφερε και υπογράμμισε «Τα τελευταία δεδομένα αποκαλύπτουν ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 2,8%. Ήδη η Κομισιόν αναθεώρησε την εκτίμησή της στο 2,4%. Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέλος στην καθήλωση».

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι καλλιεργεί τον φόβο απέναντι σε κάθε αλλαγή και σχολίασε πως «μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεια βλάπτουν» και σημείωσε «Στόχος να ξεκολλήσουμε από την αναιμική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται ερήμην της αγοράς, δεν ευδοκιμεί χωρίς την πρόοδο της εργασίας. «Τα πεδία της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής είναι αλληλένδετα. Όσες φορές το κράτος επιχείρησε να λάβει το ρόλο του επιχειρηματία, όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, απέτυχε, με τους εργαζομένους να είναι οι μεγάλοι χαμένοι» και έκανε λόγο για «θωράκιση των εργαζομένων και τόνωση της απασχόλησης, προστασία της εργασίας με σύγχρονες πολιτικές».

 

Πολυμέσα