Log in

Αλ. Τσίπρας: Στην ΚΕΑ η πρόταση για το όνομα, επικύρωση από το Συνέδριο

Την συναπόφαση και έγκριση του νέου ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ απο την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης την επόμενη Κυριακη και την τελική επικύρωσή του από το Συνεδριο στις αρχές Μαίου, πρότεινε ο Αλ. Τσιπρας στην Κ.Ε. του κόμματος.

Γράφει ο: 

Με άλλα λόγια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε ισότιμα και στην απόφαση - προσθήκη για το όνομα τα νεα μέλη και στελέχη του κόμματος που συσπειρώνονται στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος, ενώ αυριο κατα τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινώσει το νεο όνομα "ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία".

«Πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση από τη Κ.Ε.», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας, που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας».

«Και στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ)», πρόσθεσε, «θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο».

Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι θα μπορούσε να ζητηθεί και η γνώμη των μελών για το ζήτημα αυτό, όμως σχολίασε «πως αυτό θα είχε νόημα μόνο αν αποτελούσε ζήτημα μείζονος πολιτικής διαφωνίας και στο βαθμό που αυτή δεν έχει προκύψει έως τώρα και δεν θα προκύψει, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος».

Επίσης θα πρεπει να επισημανθεί οτι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε όσους εχουν επιφυλάξεις για την... ευρύτητα της διεύρυνσης, τόνισε ότι ισότιμα μέλη θα πρέπει να είναι και όσοι εγγραφονται διαδικτυακα, τους οποίους κάποιοι υποτιμητικα αποκαλούν... followers!

Πολιτική γενναιότητα η αυτοκριτική

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και συμβολική στιγμή καθώς όπως τόνισε, πρώτη φορά στην Ελλάδα κόμμα που κυβέρνησε έχει την «πολιτική γενναιότητα» να αποτιμήσει τη δική του διακυβέρνηση και μάλιστα «με αυστηρή αυτοκριτική διάθεση».

«Να τονίσει τις επιτυχίες, τις νίκες, τις ορθές επιλογές αλλά και να επισημάνει τις αστοχίες, τις αδυναμίες ακόμα και τις ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τον στρατηγικό προσανατολισμό».

Όπως τόνισε, ο απολογισμός δεν είναι ούτε ενδοσκόπηση, ούτε αυτομαστίγωμα, ούτε μελαγχολική αυτοκριτική», αλλά «έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων».

Επέκρινε αυτές τις δυνάμεις ότι «αποσιώπησαν» σκόπιμα τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης, επενδύοντας στη λήθη, γιατί στόχος τους, είπε, είναι η επιστροφή στην εξουσία για να ξανακάνουν τα ίδια «λάθη».

«Έτσι δεν είδατε και δεν πρόκειται να δείτε ποτέ συλλογικές αποτιμήσεις της διακυβέρνησης Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, ούτε θα δείτε για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί από ό,τι φαινεται πολύ πιο σύντομα από όσο φανταζόμασταν αρχικά, θα έρθει η ώρα της».

Σχολίασε ότι «απλώς μετά την ήττα θα επιδοθούν στην αποδόμηση του πρώην αρχηγού και η ζωή θα συνεχιστεί», με μόνο στόχο τη νομή της εξουσίας.

Τόνισε ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση «όχι μόνο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά θα αποδείξουμε στη πράξη και για άλλη μια φορά ότι δεν είμαστε το ίδιο με τη δεξιά και το παλιό πολιτικό σύστημα». Υπογράμμισε ότι «είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας».

Επίθεση στον Κυρ. Μητσοτακη

Ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση καοι τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι "είναι πραγματικά μοναδική η ταχύτητα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε μετεκλογικά τον προεκλογικό του εαυτό. Αλλά και μοναδική η ταχύτητα που αποδεικνύεται ότι η πολιτική του επαναλαμβάνει όλα εκείνα που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Και πιστεύω ότι το πολιτικό σκηνικό πολύ πιο σύντομα από ότι φανταζόμασταν, μόλις 7 μήνες μετά τις εκλογές, είναι εξαιρετικά ρευστό".

Επίσης χαρακτπηρισε "παντελή την ανικανότητα που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από το προσφυγικό μέχρι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κι από τις διεθνείς σχέσεις μέχρι τη διαχείριση των πιο απλών προβλημάτων. Και η ανικανότητα αυτή παράγει μόνο κινδύνους για την κοινωνία και τη χώρα".

Η δεύτερη φορα Αριστερά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το κρίσιμο διακύβευμα της προετοιμασίας για τη δεύτερη διακυβέρνηση του κόμματος θέτοντας ενα διπλό ερώτημα για την επόμενη μέρα:

"Πως θα καταφέρει, τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας;

Και δεύτερον: Πως θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, με δεδομένες τις δεσμεύσεις μας την ΕΕ, αλλά τώρα που είμαστε πια εκτός μνημονίων άρσης κυριαρχίας, ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας;

"Θα πρεπει να έχουμε υπόψη μας, ότι τη δεύτερη φορά δε θα υπάρχει δικαιολογία. Καμία", υπογραμμισε ο Αλ. Τσίπρας.