Log in

Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ.: Αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση του Προσφυγικού

Φτωχός σε πεπραγμένα, αλλά πλούσιος σε υποσχέσεις ήταν ο απολογισμός του πρώτου επταμήνου της διακυβέρνησης της Ν.Δ. που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η Ν.Δ. αιφνιδιάστηκε από την έκταση του Προσφυγικού, δεν σχολίασε επί της ουσίας τίποτα για τη Novartis, προανήγγειλε περιορισμούς στις συγκεντρώσεις και τις πορείες, ενώ επανέλαβε τις υποσχέσεις για περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, ως επιτυχίες του επταμήνου, προέβαλε την υλοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου και την κατάργηση του ασύλου, ενώ τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη επενδυτικά σχέδια τεσσάρων δις, αλλά απέφυγε να αναφέρει κάποια συγκεκριμένη επένδυση ή να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο Ελληνικό.

Από την ομιλία του απουσίαζε, επίσης, οποιαδήποτε αναφορά στο Μακεδονικό ή στα ελληνοτουρκικά και γενικότερα στην εξωτερική πολιτική.

Για το Προσφυγικό είπε ότι «ξεπερνά τις εθνικές δυνατότητες το μέγεθος του προβλήματος... Αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση του προβλήματος αλλά αντιδράσαμε». Διαβεβαίωσε όμως ότι «θα δημιουργηθούν νέες δομές, τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση. Η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει αν δεν υπάρχει άλλο κέντρο...

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μάλιστα ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και τόνισε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να γίνει παιχνίδι κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους.

«Ο κ. Τσίπρας θα περιμένει πολύ για να ηττηθεί ξανά»

Αναφέρθηκε όμως και στα περί πρόωρων εκλογών λέγοντας: «Κάποιοι λένε να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Κάνουν λάθος, πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας. Δεν μας εξέλεξαν οι πολίτες για να κάνουμε τακτικισμούς αλλά για να δουλέψουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα. Ο λαικισμός και τα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ θα ηττώνται καθημερινά. Ο κ. Τσίπρας θα περιμένει πολύ για να ηττηθεί ξανά».

Απάντησε όμως στα όσα είπε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας στην πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Τσίπρας οργάνωσε μία φιέστα που θύμισε πανάκριβη διαφήμιση, είχε διαφημιστικά βίντεο που όμως δεν μπόρεσαν να κρύψουν την πολιτική γύμνια του ομιλητή. Χωρίς γραβάτα, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς πρόταση. Ο κ. Τσίπρας δεν διδάχθηκε ούτε από το μαύρο των πολιτών ούτε από το πολύχρωμο των καιρών. Κοιτάζει συνεχώς πίσω και στόχος του είναι να επικρατήσει στο συνέδριό του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος»

Επανέλαβε αυτό που έλεγε παλαιότερα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος γιατί υπονομεύει τους ίδιους τους δημοκρατικους θεσμούς” και δεν παρέλειψε να σχολιάσει την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι την επόμενη φορά θα πρέπει η κυβέρνηση της αριστεράς να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας:

“Το Φεβρουάριο του 2019 μιλούσα για πριόνισμα της δημοκρατίας και των θεσμών. Αυτά επιβεβαιώνονται και τώρα. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα επιδιώξει μία δεύτερη φορά αριστερά ώστε να ελέγξει και τους άλλους αρμούς της εξουσίας, ότι θα καταργήσει την διάκριση των εξουσιών και ότι θα υποτάξει την Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και το κράτος. Το συμπλήρωσε ο κ. Πολάκης που είπε ότι σχεδιάζουν έλεγχο της Δικαιοσύνης με διορισμό 4.000 δικαστών ενώ τώρα το σύνολο του δικαστικού σώματος αριθμεί 4.300».

Ο απολογισμός

Έκανε απολογισμό του επταμήνου λέγοντας: «Ψηφίστηκαν 50 σημαντικά νομοσχέδια που καλούμαστε τώρα να κάνουμε πράξη για να αποδείξουμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί και στην υλοποίηση. Ψηφίσαμε ένα νέο Σύνταγμα και ένα νέο εκλογικό σύστημα, ενώ δόθηκε δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Στελεχώθηκαν οι ανεξάρτητες αρχές, ιδρύθηκε η εθνική αρχή διαφάνειας. Το δικαίωμα της υπουργικής υπογραφής περνά στους γενικούς διευθυντές, ενώ με συντριπτική πλειοψηφία η βουλή ψήφισε για πρώτη φορά μία άξια ελληνίδα.

Τα νοικοκυριά πληρώνουν λιγότερους φόρους και προχωρούν επενδυτικά σχέδια 4 δις ευρώ. Αυτά έφεραν ξανά στην χώρα την διεθνή εμπιστοσύνη. Για πρώτη φορά η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο. Η διεθνής αξιοπιστία είναι προϋπόθεση για μικρότερα πλεονάσματα και για να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Όταν το κράτος δανείζεται με μικρότερο επιτόκιο δανείζεται και η κοινωνία και οι πολίτες. Διατηρήσαμε ακέραια όλα τα μόνιμα κοινωνικά επιδόματα, ενώ ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα 10.000 ευρώ, υποχώρησε στο 9%.

Οι τέσσερις προκλήσεις

Έκλεισε με αναφορά στις τέσσερις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος:

Πρώτη πρόκληση: η φορολογική ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας και της μεσαίας τάξης. Η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί και θα υπάρξει πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεύτερη πρόκληση: Ξεκινά η πρώτη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης...Μέχρι τον Ιούνιο μία στις τρεις συντάξεις θα εκδίδεται ηλεκτρονικά.

Τρίτον ψηφίζεται άμεσα ο νέος νόμος για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στο κέντρο των πόλεων.

Τέταρτον οι αλλαγές στην Παιδεία θα πλαισιωθούν από ένα νέο σύστημα μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια.