Log in

Ν. Παππάς: Θα είναι κότες τρίληρες και μαυροπουπουλάτες που δεν καλούν Σαμαρά

Ακόμη πιο βαθιά στη δίνη της θεωρίας περί σκευωρίας βυθίζεται η πλειοψηφία (ΝΔ-Κίνημα Αλλαγής) της προανακριτικής επιτροπής καθώς επιχειρεί να "νομιμοποιήσει" εκ των υστέρων τις καταθέσεις  των 5 εισαγγελέων (Ράικου, Τσατάνη, Αγγελής, Αθανασίου και Κυβέλου) και του Σ. Μιωνή ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την έκθεση-γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής σχετικά με τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Γράφει ο: 

Σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηριστικός  ήταν ο διάλογος μεταξύ των μελών της Επιτροπής:

Θ. Πλεύρης (ΝΔ): Είχαμε κάνει εδώ σχετική συζήτηση. Εμείς λειτουργούμε ως Εισαγγελείς όταν περιέλθουν σε γνώση μας νέα στοιχεία. Κατά την άποψή μου πρέπει να διαβιβαστούν στη Βουλή οι καταθέσεις Μιωνή, Τσατάνη, Αθανασίου και Κυβέλου. Και εφόσον υπάρχουν οι 30 υπογραφές το θέμα θα προχωρήσει.
Εγώ θεωρώ οτι σε αυτές τις καταθέσεις υπάρχουν στοιχεία για διευρυνση του κατηγορητηρίου και ενδεχομένως στις καταθέσεις της κας Ράικου και του κ.Αγγελή. Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου  είναι σαφής.

Σπ. Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): Εμείς επιμέναμε και επιμένουμε οτι από όλες τις καταθέσεις στην Επιτροπή κανένα αδίκημα δεν έχει προκύψει. Δικό σας θέμα της πλειοψηφίας τί θα κάνετε. Και ακόμη για ποια αδικήματα πρέπει να αποφασίσει η Βουλή;

Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Εαν εξετάσεις μία κλοπή και πέσεις πάνω σε δολοφονία πρέπει να το αποκρύψεις; Γιατί αυτό λένε μερικοί εδώ μέσας. Τα πράγματα είναι απλά. Είναι υποχρέωση της Επιτροπής να διαβιβασθεί στη Βουλή. Δεν είναι θέμα βουλήσεως. Θα πρέπει να τα στείλουμε στη Βουλή και τα μέλη της να αποφασίσουν. Μόνο για την διαδικασία πρέπει εδώ να συζητήσουμε. Και όχι για το αν πρέπει ή όχι να τα στείλουμε

Ι. Μπούγας (Πρόεδρος): Ακριβώς αυτό κάνουμε κ.Κεγκέρογλου. Για την διαδικασία αποφασίζουμε. Αποφασίζουμε λοιπόν να αποστείλουμε τα στοιχεία της Επιτροπής στη Βουλή προκειμένου να αποφασίσει.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως κατέρρευσε το σενάριο της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, θεωρώντας ότι η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι είναι αναρμόδια να διευρύνει το κατηγορητήριο και είναι υποχρεωμένη να παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια αμελλητί, χωρίς αξιολόγηση.  "Ουσιαστικά μιλάμε για σύσταση νέας Προανακριτικής" λένε κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ .

Να σημειωθεί ότι κατά την κατάθεση του Νίκου Παππά, κατατέθηκε στην Επιτροπή το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραψαν το 2013 Σ. Μιωνή και Γ. Φιλιππάκης με εντολή του τότε πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι πρόκειται για "ομολογία ήττας η ανακατασκευή του κατηγορητηρίου" και να επισημαίνει με νόημα "Μακάρι να βγει ο Σαμαράς να πει ότι η παρέμβασή του τότε ήταν αποτέλεσμα επιθυμίας - παράκλησης άλλης χώρας. Αν δεν το κάνει τότε ήταν διευθέτηση ιδιωτικής συμφωνίας" .

Επίσης ανέφερε ότι "Χρησιμοποιούν την κατάθεση Μιωνή ως εργαλείο" και υπογράμμισε " Η τακτική της ΝΔ είναι, έχουμε κατηγορούμενο πρέπει να βρούμε κατηγορία

Για την συνάντηση στο γραφείο του στο Μαξίμου το 2016 είπε:

- Ο Παπαγγελόπουλος δεν ζήτησε ποτέ χρήματα, δεν έγινε ποτέ απόπειρα εκβιασμού μπροστά μου
- Ο Πλεύρης (σ.σ. στην Επιτροπή)  προσπαθούσε να πει ότι ο Μιωνή ήταν εκβιαζόμενος. Ο Μιωνή ήταν ο πιο ομιλητικός στην συνάντηση. Ας βγάλει και τα ηχητικά. Μιλούσε διαρκώς για αντισημιτισμό εναντίον του.
- Η συνάντηση δεν έγινε για επίλυση ιδιωτικής διαφοράς. Ο Μιωνή ήταν ισραηλινός αξιωματούχος και η συνάντηση έγινε στο Μαξίμου μετά από παράκληση της κυβέρνησης του Ισραήλ. Ο λόγος της παρουσίας μου ήταν η παράκληση του Ισραήλ.
- Κατόπιν αιτήματος Μιωνή κλήθηκε ο Παπαγγελόπουλος στην συνάντηση.

Για τις συναντήσεις Α. Σαμαρά στο παρελθόν πρόσθεσε:

- Έβαλα ζήτημα ότι αν θέλετε η επιτροπή να πάει παρακάτω πρέπει να κληθεί ο Σαμαράς που μοιράζει 50-50 τα έξοδα στο πρώτο συμφωνητικό του 2013. (Στην παράγραφο 7 του συμφωνητικού που έστειλα υπάρχει όρος ότι καθένας αναλαμβάνει τα έξοδά του για την τήρηση της συμφωνίας)
- Μακάρι να βγει ο Σαμαράς να πει ότι η παρέμβασή του τότε ήταν αποτέλεσμα επιθυμίας - παράκλησης άλλης χώρας. Αν δεν το κάνει τότε ήταν διευθέτηση ιδιωτικής συμφωνίας.
- Το κίνητρο που μένει είναι για την λίστα Λανγκάρντ.
- Για το περιεχόμενο της συμφωνίας που είχε αναφορά σε θέματα της δικαιοσύνης τους είπα να καλέσουνε τους δύο δικηγόρους να δούμε ποιος φύτεψε αυτές τις διατάξεις στην συμφωνία. Να δούμε ποιος απίτησε να υπάρχουν ρήτρες.

"Θα είναι κότες τρίληρες και μαυροπουπουλάτες που δεν καλούν Σαμαρά" υπογράμμισε τέλος