Log in

Φ. Γεννηματά: Τα προβλήματα με το μεταναστευτικό θα έχουν βάθος και διάρκεια

Συνεδριάζει στα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής, στη Χαριλάου Τρικούπη, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά. Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι τα εθνικά θέματα, με έμφαση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και την ένταση στον Έβρο, καθώς και τα προβλήματα στη Δημόσια Υγεία, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Στην εισήγησή της, η κ. Γεννηματά επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η χάραξη μιας στρατηγικής με εθνική γραμμή για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων είναι αναγκαία όσο ποτέ.

«Απαιτείται ακριβής ανάλυση των δεδομένων, ιεράρχηση και αποσαφήνιση των κινήσεων. Και βέβαια, οι στρατηγικοί στόχοι να υπηρετηθούν με καλά σταθμισμένες τακτικές κινήσεις με συνέπεια και σταθερότητα» ανέφερε.

Όπως σημείωσε, τα ζητήματα αυτά χρειάζεται να μείνουν στην παρούσα συγκυρία έξω από το πεδίο της κομματικής εκμετάλλευσης κι αντιπαράθεσης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν επιβάλλεται η κριτική, όπου είναι απαραίτητη.«Όσο κι αν μερικοί αυτόκλητοι και μη υπερασπιστές της κυβέρνησης αντιδρούν, εμμένουμε στην πρόταση για τη δημιουργία εθνικής γραμμής μέσω του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καθυστερημένα και ο κ. Τσίπρας υιοθετεί την πρότασή μας.

Ο κ. Μητσοτάκης την αρνείται γιατί εκτιμά ότι η συγκυρία τον ευνοεί προσωπικά και κομματικά. Κοντόφθαλμη λογική. Τα προβλήματα με τα εθνικά και το μεταναστευτικό θα έχουν βάθος και διάρκεια. Και άλλες, φοβάμαι, επικίνδυνες κλιμακώσεις, ανάλογα με τις επιλογές του Ερντογάν και τις αποφάσεις της ΕΕ» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όχι μόνο για να εκβιάσει την Ευρώπη σε όλα τα ζητήματά της, αλλά προσθέτως ως ένα αποφασιστικό εργαλείο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεωρητικής στρατηγικής και των παράνομων επιδιώξεών της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «αποδέχθηκε συμφωνίες που καθιστούσαν την Ελλάδα αποθήκη ψυχών κι έδωσαν τα κλειδιά στον Ερντογάν να κλείνει και να ανοίγει τις ροές των προσφύγων και μεταναστών σύμφωνα με τις δικές του επιδιώξεις. Με απαίτηση των Ευρωπαίων, έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και έμειναν ουσιαστικά ανοιχτά τα ανατολικά» υποστήριξε.

Επέκρινε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δεν άλλαξε πολιτική στο προσφυγικό και κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση. «Ταλαντεύτηκε, υποτίμησε την τούρκικη απειλή, καθυστέρησε σημαντικά» είπε η Φώφη Γεννηματά.

Η ίδια υπενθύμισε πως από τον περασμένο Νοέμβριο, με ερώτηση στη Βουλή, είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση στον Έβρο όταν είχε επισκεφθεί, στα Διαβατά, τη δομή φιλοξενίας των μεταναστών που είχαν περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων είναι αναγκαία κι επιβεβλημένη. Καθαρές κουβέντες, είμαστε απόλυτοι σε αυτό. Γι' αυτό και στηρίζουμε την προσπάθεια των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για το απαραβίαστο των συνόρων. Δεν χρειαζόμαστε τους φασίστες, δεν χρειαζόμαστε παρακράτος, μπορούμε να προστατέψουμε τα σύνορα και να αντιμετωπίσουμε τους πρόσφυγες με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και με ανθρωπισμό.

Δεν κατέρρευσαν τα σύνορα. Όμως η πολιτική και επικοινωνιακή πίεση συνεχίζεται. Πρέπει να αποφύγουμε μια νέα Κοινή Δήλωση που θα βλάπτει πάλι τα συμφέροντα μάς. Θα πρέπει να είμαστε παρόντες για να σταματήσουμε τα παζάρια του Ερντογάν» τόνισε η κ. Γεννηματά.

Αναφερόμενη στις επικείμενες αποφάσεις για τη πολιτική ασύλου στην ΕΕ, υπογράμμισε πως εκκρεμεί ένας θανάσιμος κίνδυνος για την Ελλάδα, εάν στις αποφάσεις αυτές δεν υπάρξει ριζική αναθεώρηση του Δουβλίνου, ως προς τη ρήτρα των χωρών πρώτης εισόδου. Εάν παραμείνει αυτή η ρήτρα, η Ελλάδα θα παραμείνει όμηρος του Ερντογάν και γι' αυτό η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ούτε αποθήκη ψυχών, ούτε κυματοθραύστης των ροών. Εφόσον οι αποφάσεις της Ένωσης δεν διασφαλίζουν τον έλεγχο ροών και τη δίκαιη κατανομή των βαρών, η Ελλάδα πρέπει να μπλοκάρει αποφάσεις, να ασκήσει βέτο σε σημαντικά ζητήματα της ΕΕ. Πριν φτάσουμε εκεί, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε συμμαχίες και τους απαραίτητους συσχετισμούς για τις αποφάσεις. Tο 2020 να μη γίνει 2016» ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.