Log in

Γεννηματά: Αναλώσιμος ιατρός, νοσηλευτής - νοσηλεύτρια σημαίνει αναλώσιμος ασθενής

"Χρειαζόμαστε οικονομία πολέμου, γιατί οι επιπτώσεις θα παραμείνουν και μετά την κρίση από τον κορωνοϊό" τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας "θετική εξέλιξη" τις αποφάσεις της ΕΚΤ και "σημαντικό βήμα, αλλά ανεπαρκή" τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία την ώρα που απαιτούνται γενναία και τολμηρά μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

"Το ΕΣΥ είναι το μεγάλο μας όπλο απέναντι στον κορονοϊό" είπε και πρότεινε:

- Να γίνουν πράξη όλες οι εξαγγελθείσες προσλήψεις ιατρικού , νοσηλευτικού και όλου του απαραίτητου προσωπικού.

- Να ανοίξουν εκατοντάδες κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και να δημιουργηθούν νέες. Στο κέντρο και στην περιφέρεια.

 - Να εξασφαλιστούν πρόσθετα κρεβάτια. Σε όλη την Ελλάδα. Λειτουργία ενός  Νοσοκομείου ανά Περιφέρεια, μόνο για ασθενείς από κορωνοϊό.

- Να γίνει προμήθεια όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού για την προστασία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία. Μάσκες, στολές, γάντια, απολυμαντικά.

- Να γίνουν test για τον ιό, σε όλα τα στελέχη του ΕΣΥ με το παραμικρό σύμπτωμα ανεξάρτητα από καραντίνα. Είναι ολέθριο λάθος η διακοπή των ελέγχων και στο υγειονομικό προσωπικό, σε αντίθεση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ήδη το τίμημα που πληρώνουν τα στελέχη του συστήματος είναι εξαιρετικά βαρύ και θα έχει επιπτώσεις στη δυνατότητα λειτουργίας του , στη νοσηλεία των πολιτών.

"Αναλώσιμος ιατρός, νοσηλευτής νοσηλεύτρια σημαίνει αναλώσιμος ασθενής" επισήμανε και υπογράμμισε "ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης αλλά και αποκατάστασης μια κατάφορης αδικίας, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα , καταθέτει σήμερα διάταξη νόμου με την μορφή τροπολογίας, με την οποία:

•Επεκτείνεται ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα και σε όλους τους εργαζόμενους ως νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ ,στο ΕΚΑΒ και στις προνοιακές δομές.

•Προτείνεται επιπλέον , η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ειδικών συνθηκών για όσο χρόνο κρατήσουν οι έκτακτες συνθήκες σε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ"

Όσον αφορά τη στάση της Ευρώπης σημείωσε "Αλίμονο αν στην Ευρώπη του 2020 επικρατήσουν πάλι οι λογικές του 2008. Αλίμονο αν εθνικοί εγωισμοί και στρατηγικές υπαγορεύσουν και πάλι λιτότητα , τη λογική “ο καθένας να κοιτά το σπίτι του" και πρόσθεσε "Η χθεσινοβραδινή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων ύψους 12 δις για την Ελλάδα  είναι μια θετική εξέλιξη. Αν και το πρόσφατο Eurogroup άφησε ουσιαστικά κάθε χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει την κρίση αρνούμενο να αναθεωρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας"

"Η κυβέρνηση έσπευσε επιπόλαια να πανηγυρίσει, αντί να διεκδικήσει τώρα τη μείωση των στόχων του υπερπλεονάσματος σε μόνιμη βάση" τόνισε και πρόσθεσε "από την στιγμή όμως που το Eurogroup μας έδωσε δημοσιονομικό χώρο έστω για το 2020 πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού. Για να ενισχυθεί το ΕΣΥ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θίγονται από την κρίση"

"Κύριο ζήτημα η ρευστότητα στην οικονομία και ο ρόλος των τραπεζών. Να ακολουθήσουμε στην Οικονομία το παράδειγμα της Ισπανίας. Στην Οικονομία το τονίζω. Να δοθούν (και ειδικά στις μικρομεσαίες ) κρατικές εγγυήσεις για άτοκα η χαμηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες και επιδοτήσεις" ανέφερε η κ. Γεννηματά και τόνισε "Με έκπληξη ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομικών να περιορίζεται μόνο σε συστάσεις προς τις Τράπεζες. Η Κυβέρνηση πρέπει να επιβληθεί στις Τράπεζες. Που μέχρι και εχθές σφράγιζαν  επιταγές, αντί να παγώσουν τον Τειρεσία. Και συνεχίζουν τις υπέρογκες χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές".

Γι΄αυτό είπε ότι είναι επιβεβλημένη: 

- η άμεση αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών

- η παράταση προστασίας της Α κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.

- η αναστολή των δόσεων και για τα φυσικά πρόσωπα που ήταν ενήμερα στις 31. 12.2019.
- η μέριμνα για τους χιλιάδες δανειολήπτες που παλεύουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους με τράπεζες και funds. Ιδιαίτερα για αυτούς που θίγονται άμεσα.
- η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων με φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα. Αλλά και των εργαζομένων. - η συνέχιση του  επίδοματος ανεργίας για όσους το έπαιρναν και να μειωθούν δραστικά τα προβλεπόμενα ένσημα για την χορήγηση του μετά την τουριστική περίοδο.
- η ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για αγροτικές, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και ιχθυοκαλλιέργειες.

 
Α.Μ.