Log in

Ήταν στραβό το κλίμα στο σύστημα Υγείας, πλάκωσε και ο κορονοϊός

Αποδεκατισμένα βρήκε η πανδημία τα συστήματα υγείας του ευρωπαϊκού νότου, μετά από τις πολύχρονες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας. Μάλιστα, όπως επιβεβαιώνεται από έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα όχι μόνο είναι ουραγός σε κρίσιμους υγειονομικούς δείκτες, αλλά υποχρεώνει και τους πολίτες να επιβαρύνονται υπέρμετρα με το κόστος των δαπανών υγείας.

Γράφει η: 

Η αποκαλυπτική έκθεση του ΟΟΣΑ βρίσκει την Ελλάδα σχεδόν στη βάση της κατάταξης 36 χωρών - μελών του οργανισμού ως προς τους διατιθέμενους πόρους για την Υγεία. Είναι δε, εντυπωσιακό πως τα συμπεράσματα του διεθνούς οργανισμού βασίζονται σε στοιχεία του 2017, που σημαίνει ότι η σημερινή πραγματικότητα στον κλάδο είναι ακόμη χειρότερη, δεδομένου πως το ζωνάρι συνέχισε να σφίγγει και τα επόμενα χρόνια υπό την πίεση των ξένων δανειστών.

Και μην ξεχνάμε δε, και τις κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία αντί να ενισχύσει πέρυσι το ΕΣΥ εκμεταλλευόμενη την σταθεροποίηση των οικονομικών της χώρας, έδειξε απροκάλυπτα τη διάθεση της να «σπρώξει» τον κλάδο προς την ιδιωτικοποίησή του.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ, υπό τον τίτλο «Health at Glance», η Ελλάδα εμφανίζεται να διαθέτει για την περίθαλψη μόλις το 10% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού, όταν ο μέσος όρος των κρατών μελών του οργανισμού βρίσκεται στο 15%.

Η υποχρηματοδότηση αυτή όχι, μόνο οδηγεί σε δραματική υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας, αλλά προκαλεί και τεράστια οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες. Συγκεκριμένα, παρά και τα «τσακισμένα» οικονομικά τους οι απλοί πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους το 39% των δαπανών Υγείας, όταν το ελληνικό Δημόσιο καλύπτει μόλις το 61% των δαπανών. Ένα ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από το μέσο όρο του 71% των μελών του οργανισμού αναφορικά με την συμμετοχή του κράτους στις υγειονομικές δαπάνες.

Με λίγα λόγια πληρώνουμε πάρα πολλά χρήματα από την τσέπη μας, για ένα δήθεν δημόσιο σύστημα Υγείας και βέβαια ούτε εξυπηρέτηση έχουμε ούτε ικανοποιητική κάλυψη των αναγκών μας, καθώς τα μνημόνια άφησαν τα νοσοκομεία δίχως επαρκή εξοπλισμό και δίχως επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Και τα κενά αυτά είναι πιθανόν να τα πληρώσουμε με τον πλέον βαρύ τρόπο τώρα με την επέλαση του κορονοϊού, καθώς το σύστημα Υγείας είναι κάθε άλλο παρά έτοιμο για την θύελλα που φτάνει και από την οποία, πιθανότατα, δεν έχουμε δει ακόμη τίποτε...

Η έκκληση του υπουργού, κυρίου Κικίλια, προς φοιτητές και συνταξιούχους γιατρούς και νοσηλευτές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς το ΕΣΥ είναι η θλιβερή επιβεβαίωση της διαπίστωσης αυτής. Το ίδιο βέβαια έχει ήδη πράξει η βαριά βαλλόμενη Ιταλία για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που σαφώς δεν φαίνεται να μπορεί να ελεγχθεί ακόμη. Όμως, η ασταμάτητη για την ώρα διασπορά του κορονοϊού δεν αλλάζει το γεγονός πως η Ιταλία, όπως και η Ισπανία και σίγουρα η Ελλάδα υποδέχτηκαν τον φονικό ιό έχοντας ήδη ένα στρατηγικό μειονέκτημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αποτελώντας χώρες… δεύτερης κατηγορίας αναφορικά με την ποιότητα και επάρκεια των συστημάτων υγείας.

Τα νέα σκληρά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που εφαρμόζονται από χθες, αποτελούν το καλύτερο προληπτικό μέτρο για την προστασία των πολιτών. Όμως, πέρα από την πρόληψη το εύλογο ερώτημα είναι τι γίνεται και αφού ο κόσμος αρρωστήσει και χρειάζεται ενδεχομένως νοσηλεία…